Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Major6

17.11.2015 16:31
Major6

XXX.XXX.82.249

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně výzdoby terária pro K. Královskou. Dělal jsem jí zcela nové terárium, do kterého jsem přidal mech a pařízek obalený mechem. Vše jsem pročistil vařící vodou a savem, poté jsem to nechal 4 dny uschnout. Potřeboval bych vědět, jestli jsem se dostatečně zbavil parazitů, a jestli je pro K.K. vůbec mech vhodný. Děkuji.

17.11.2015 23:50
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.53.217

Ahoj, pokusím se odpovědět, ač sám mech nepoužívám. Krajta má ráda vodu, takže mech by se jí v rozumné míře líbit mohl. Spíš bych měl obavy z toho Sava, raději bych doporučil několik proprat v teplé vodě, nechat pár dní v mrazáku, pár dní v pokojové teplotě a tenhle cyklus dvakrát až třikrát zopakovat, naprostá většina parazitů, roztočů a spol. nedokáže zazimovat a odzimovat víc než jednou v krátké době.samozřejmě že namočit a vysušit je také vhodné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.11.2015 13:07

nicolas.coleoptera napsal(a):
Ahoj, pokusím se odpovědět, ač sám mech nepoužívám. Krajta má ráda vodu, takže mech by se jí v rozumné míře líbit mohl. Spíš bych měl obavy z toho Sava, raději bych doporučil několik proprat v teplé vodě, nechat pár dní v mrazáku, pár dní v pokojové teplotě a tenhle cyklus dvakrát až třikrát zopakovat, naprostá většina parazitů, roztočů a spol. nedokáže zazimovat a odzimovat víc než jednou v krátké době.samozřejmě že namočit a vysušit je také vhodné.

Můžu vědět odkud čerpáte informaci, že Python regius má rád vodu? Nemluvě o tom, že jsou náchylné na kvasinkové infekce, mykozy. Teplotními výkyvy možná oblbnete roztoče nebo nějaké parazity jak uvádíte (i když i o tom s úspěchem pochybuji s ohledem na to, co vydrží jejich vajíčka), ale rozhodně ne spory plísní, které nezničíte ani přelití vroucí vodou.

18.11.2015 13:33
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.53.217

Jeden entomolog mi před pár lety vyprávěl, že když byl v záp. Africe (myslím, že mluvil o jižní Burkině Faso, ale tím si nejsem úplně jistý) a říkal, že krajty potkával skoro v každé louži, kterou našel při světlinách v pralese. Neviděl jsem důvod mu nevěřit. Tolik k tomu, že má mít ráda vodu, snad jen ještě, že jak moje krajta, tak i u několika kolegů často vidím krajtu válet se v misce s vodou. Samozřejmě v dobře větraném teráriu, pak by plíseň neměla být problém.
Pravda, nad plísněmi jsem neuvažoval, jsem především chovatel brouků a tam roztoči bývají průšvih, proto jsem se naučil ten "zimovací" cyklus. minimálně u listovky funguje (od doby, co ho používám, jsem s roztoči problém neměl), předpokládal jsem tedy, že u mechu by to mělo zabrat těž.A jak se tedy zbavit těch spor, aniž by to ohrozilo hada?

18.11.2015 15:26

nicolas.coleoptera napsal(a):
Jeden entomolog mi před pár lety vyprávěl, že když byl v záp. Africe (myslím, že mluvil o jižní Burkině Faso, ale tím si nejsem úplně jistý) a říkal, že krajty potkával skoro v každé louži, kterou našel při světlinách v pralese. Neviděl jsem důvod mu nevěřit. Tolik k tomu, že má mít ráda vodu, snad jen ještě, že jak moje krajta, tak i u několika kolegů často vidím krajtu válet se v misce s vodou. Samozřejmě v dobře větraném teráriu, pak by plíseň neměla být problém.
Pravda, nad plísněmi jsem neuvažoval, jsem především chovatel brouků a tam roztoči bývají průšvih, proto jsem se naučil ten "zimovací" cyklus. minimálně u listovky funguje (od doby, co ho používám, jsem s roztoči problém neměl), předpokládal jsem tedy, že u mechu by to mělo zabrat těž.A jak se tedy zbavit těch spor, aniž by to ohrozilo hada?

No teď je otázka, jestli pozoroval P.regius a ne třeba sebae a navíc to neznamená, že tam nebyl v období dešťů, které jejich život skutečně provází, ale jen po určité období roku a nelze z toho usuzovat na styl života semiakvatického hada. Válení se regiusek v misce s vodou na 95% znamená přítomnost roztočů, kterých se had snaží zbavit (těch zbývajících pět procent je možné přičíst nadměrně vysokým teplotám, kdy se had pokouší chladit). Regiuska není anakonda. Plíseň je problém u regiusek i v dobře větraných teráriích a nejen u nich. Hroznýši královští, ale i tmavky jsou slavní kožními potížemi třeba jen z prochcaných hoblin či novin, kdy si chovatel nevšimne, že na tom had pár dní leží. Přitom je jinak nádrž dobře větraná, suchá, ale jakmile je tomu had nějaký čas vystaven, objevují se špatně a dlouho se léčící mykozy (řádově jde o měsíce, někdy i roky). To, že se uvádí vzdušná vlhkost XX% neznamená vlhkost substrátu. Tedy totéž jako u sklípkanů, kdy je sice fajn pro pralesní druhy vysoká vlhkost, ale myslí se tím právě vlhkost vzdušnou, ne že stojí v bažině nacucané rašeliny. Podle úvahy, že hada někdo vidí či viděl ve vodě a tudíž mu dělá dobře by bylo možné aplikovat tyto předpoklady na třeba žabo či rybožravé hady typu Thamnophis, Nerodia nebo i Natrix, které byť se podle očitých pozorování v přírodě "válí" celoživotně ve vodě, pokud je chováte ve vlhkých teráriích bez suché souše na plísně trpí taktéž a to na rozdíl od té regiusky do té vody za kořistí prostě musí a v podstatě je lze s přivřením oka považovat za "vodní" hady.
Totéž roztoči - roztoči na bezobratlých nebudou titíž, co sužují studenokrevné plazy. Lhal bych, jak moc vydrží jejich vejce, ale z odolnosti i vůči chemickým přípravkům usuzuji, že s nimi tohle zrychlené hibernování moc nezatočí. Je tu ale výhoda plazů oproti bezobratlým, že lze k odstranění adultních stádií použít ch.přípravky s jistým opakováním dle periody líhnutí nové generace.
Z mého pohledu nemá u regiusky mech co dělat, ale to už je na uvážení každého z nás. Osobně jsem radši za zdravá zvířata a spokojená zvířata.

Major6

18.11.2015 15:45
Major6

XXX.XXX.82.249

Děkuji za kvalitní odpovědi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík