Dobrý den,21.11. jsem si koupil mnohonožku. Dle rad chovatele jsem do boxu dal vysokou vrstvu lignocelu a vložil mnohonožku. Pořád lozila po boxu až do noci a noc na 22.11. přespala natažená na zemi. Další den 22.11. zase pořád lozila po boxu. Večer byla ještě vidět a druhý den ráno 23.11.už byla stočená, zahrabaná v substrátu. Viděl jsem jak se jí kousek těla leskne ve pod slabou vrstvou lignocelu, tak jsem ji přikryl asi 1 cm lignocelu. A od té doby jsem jí dodnes 27.11. neviděl. Myslíte, že se svléká? Mám jí tam dávat potravu když je zahrabaná? A mám ji vyhrabat nebo ji nesmím rušit?
Děkuji.
Zuzka11

XXX.XXX.194.2
Zdravím, mnohonožky běžně tráví celé dny zahrabané v substrátu, vylézají až v noci za tmy, tak je možné, že jste si ani nevšiml že vylezla. Svlékat se může samozřejmě, předpokládám že by se ale nejdřív aklimatizovala na nové prostředí a až pak se svlékla, ale to je jen můj názor (chovám mnohonožky teprve rok) tak nevím jestli je pravdivý. Mě se mnohonožky svlékaly už několikrát, naposled v létě- v podstatě byly zalezlé celý měsíc, možná i víc a vůbec nežraly, pak vylezly jako nové a žraly zase strašně moc, asi potřebovaly doplnit zásoby. Určitě bych mnohonožku nerušila. Pokud by byla zalezlá moc dlouho a nebyly by žádné důkazy že je v noci aktivní (vyvrtané chodbičky v substrátu, úbytek potravy) radši bych ji zkontrolovala, jestli je ok. Svlékajcí se mnohonožka může těsně před svlekem vypadat jako mrtvá, nehýbe se, a v tu dobu je ale nejzranitelnější, tak by manipulace s ní mohla ublížit. Kdyby náhodou uhynula tak to stejně časem poznáte - dost smrdí :-D Potravu bych jí tam dala i když nežere, co kdyby náhodou, jo a ještě mě napadá, do substrátu přimíchat drcenou sepiovou kost- vápník potřebují k tvorbě schránky a mělo by to urychlit svlékání (nebo iniciovat). P. S. nemáte náhodou mnohonožku z brněnské terraburzy? dívám se na datum koupě a odpovídá to (taky jsem si tam ted koupila novou mnohonožku) Hodně zdaru přeju a kdyby byl ještě dotaz, pištena mail klidně, ráda si vyměním zkušenosti.
Dobrý den jen chci zareagovat na to že máte mnohonožku na lignocelu dle mě to je naprosto nevhodné neboť mnohonožky konzumují substrát a lignocel jim nic nedá rači dojděte do lesa na dubové či bukové listí a seberte tu spodní zetlelou vrstvu sám mám kolem 8druhů a lignocel určitě nedoporučuji