Mnohonožka v substrátu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2015 22:39
michael281

XXX.XXX.211.134

Dobrý den,21.11. jsem si koupil mnohonožku. Dle rad chovatele jsem do boxu dal vysokou vrstvu lignocelu a vložil mnohonožku. Pořád lozila po boxu až do noci a noc na 22.11. přespala natažená na zemi. Další den 22.11. zase pořád lozila po boxu. Večer byla ještě vidět a druhý den ráno 23.11.už byla stočená, zahrabaná v substrátu. Viděl jsem jak se jí kousek těla leskne ve pod slabou vrstvou lignocelu, tak jsem ji přikryl asi 1 cm lignocelu. A od té doby jsem jí dodnes 27.11. neviděl. Myslíte, že se svléká? Mám jí tam dávat potravu když je zahrabaná? A mám ji vyhrabat nebo ji nesmím rušit?
Děkuji.

Zuzka11

28.11.2015 01:16
Zuzka11

XXX.XXX.194.2

Zdravím, mnohonožky běžně tráví celé dny zahrabané v substrátu, vylézají až v noci za tmy, tak je možné, že jste si ani nevšiml že vylezla. Svlékat se může samozřejmě, předpokládám že by se ale nejdřív aklimatizovala na nové prostředí a až pak se svlékla, ale to je jen můj názor (chovám mnohonožky teprve rok) tak nevím jestli je pravdivý. Mě se mnohonožky svlékaly už několikrát, naposled v létě- v podstatě byly zalezlé celý měsíc, možná i víc a vůbec nežraly, pak vylezly jako nové a žraly zase strašně moc, asi potřebovaly doplnit zásoby. Určitě bych mnohonožku nerušila. Pokud by byla zalezlá moc dlouho a nebyly by žádné důkazy že je v noci aktivní (vyvrtané chodbičky v substrátu, úbytek potravy) radši bych ji zkontrolovala, jestli je ok. Svlékajcí se mnohonožka může těsně před svlekem vypadat jako mrtvá, nehýbe se, a v tu dobu je ale nejzranitelnější, tak by manipulace s ní mohla ublížit. Kdyby náhodou uhynula tak to stejně časem poznáte - dost smrdí :-D Potravu bych jí tam dala i když nežere, co kdyby náhodou, jo a ještě mě napadá, do substrátu přimíchat drcenou sepiovou kost- vápník potřebují k tvorbě schránky a mělo by to urychlit svlékání (nebo iniciovat). P. S. nemáte náhodou mnohonožku z brněnské terraburzy? dívám se na datum koupě a odpovídá to (taky jsem si tam ted koupila novou mnohonožku) Hodně zdaru přeju a kdyby byl ještě dotaz, pištena mail klidně, ráda si vyměním zkušenosti.

1.12.2015 09:09
tuliman

XXX.XXX.118.5

Dobrý den jen chci zareagovat na to že máte mnohonožku na lignocelu dle mě to je naprosto nevhodné neboť mnohonožky konzumují substrát a lignocel jim nic nedá rači dojděte do lesa na dubové či bukové listí a seberte tu spodní zetlelou vrstvu sám mám kolem 8druhů a lignocel určitě nedoporučuji

1.12.2015 10:00
michael281

XXX.XXX.46.202

Dobrý den, mnohonožky je stále zahrabaná, ještě jsem jí neviděl a potrava není ožraná. Co s ní tedy může být? Lignocel mi doporučil chovatel od kterého jsem jí kupoval. A jako potravu mi doporučil ovoce a zeleninu.

1.12.2015 12:07
nasut

XXX.XXX.115.202

Lignocel je fakt blbost... Nedá se to žrát - na ovoci a zelenině přežijou, ale s hrabankou se maj mnohem líp, jiný živiny a tak.

27.1.2016 17:52
loko

XXX.XXX.117.114

Přidejte reakci

Přidat smajlík