Určení druhu Sklípkana

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2016 12:05
Irminia

XXX.XXX.12.161

Zdravím, dokázal by mi někdo poradit o jakého se jedná sklípkana ? Dostal se ke mě jako možnost zachránit jednoho opravdu zanedbaného sklípkana. Měl naprosto nevhodné a otřesné podmínky (opravdu chladné podmínky okolo 15°, žádnou potravu, rošení atd). Nikoho neodsuzuji ani neobviňuji, šlo mi o toho sklípkana. Takže jsem o něj jevil zájem. První fotka je z doby chvilku po tom co jsem se k němu dostal. Po zlepšení podmínek hlavně teplotních po několika dnech dokonce vylezl z úkrytu. A tak přikládám foto. Nicméně přikládám foto i aktuální (dnešní) kdy byl na procházce a díky kterému mi snad někdo dovede říci o jaký druh se jedná. Bylo mi sděleno, že v těchto žalostných podmínkách pavouk přetrvával více než rok. Takže je sklípkan velmi štíhlí poměrně malý a zanedbaný, částečně i agresivní. Proto prosím o radu o jaký druh sklípkana by se mohlo jednat, abych podmínky zkusil co nejlépe napodobit pro daný druh. Mnohokrát děkuji za každou radu

7.1.2016 13:54
dzira

XXX.XXX.152.182

Napadá mě, jestli by se nemohlo jednat o Phormictopus...? Zkuste na internetu porovnat.

7.1.2016 16:39
Irminia

XXX.XXX.71.169

Moc děkuju, ale ten můj kousek má tu hlavohruď leskou opravdu do takové zlaté. Nicméně jsem pri prohledávání Vašeho tipu narazil na Citharacanthus Spinicrus. Je možné, že by šlo právě o něj ? Děkuji.

7.1.2016 16:59
dzira

XXX.XXX.152.182

Citharacanthus Spinicrus je často zaměňován s Phormictopus platus, ten je mu velice podobný a to i v mládí. Jestli by to měl být jeden z nich, tak to se musí detailněji prozkoumat..oba nemám a tak sám nedovedu z fotografie určit, jestli to je vůbec on..Nejsem odborník, pouze průměrný chovatel :) Já se přikláním k P. platus. Ono se to uvidí, až se pavouk svleče a bude jasné zbarvení. Jestli se poblíž Vás koná nějaká burza, zašel bych s ním tam a optal se přímo více chovatelů na názor. Naživo se to bude určovat snadněji.

7.1.2016 17:07
Irminia

XXX.XXX.71.169

Určitě zkusím když to půjde. Děkuju. Jediné co vím od minulého majitele, že by měl být z volného odchytu na Kubě. Ale ani přibližně mi nebyli schopni přiblížit název.... Hned jak se svlékne, tak zkusím nafoťit a pak to snad bude teda jasnějši.
Matěj S.

Přidejte reakci

Přidat smajlík