ZdenekReich
XXX.XXX.82.249
Dobry den, mam takovy mensi dotaz ohledne chovani meho dospeleho pavouka. Je adult samice a za dva roky sem toto chovani jeste nezpozoroval, ani u jinych pavouku. Vsude ma pavuciny, dokonce aj na stenach zeraria. Furt sedi na misce s vodou a pred par minutami sem ji videl jakoby se lekla a kousla do misky. To me donutilo napsat sem, kde davate opravdu uzitecne rady. Prosim vas nevite co by to mohlo byt? Sem zoufaly, zrovna sem ji chtel zanedlouho parit. Jeste doplnim ze by mohla byt hladova, mela mys cca pred mesicem. Predem dekuji za odpovedi.
ZdenekReich
XXX.XXX.82.249
Dnes jsem krmil, ona vsak mys odstrkovala... Svlek neni mozny, protoze se svlekala cca pred 3 mesici.
ZdenekReich
napsal(a):
Dobry den, mam takovy mensi dotaz ohledne chovani meho dospeleho pavouka. Je adult samice a za dva roky sem toto chovani jeste nezpozoroval, ani u jinych pavouku. Vsude ma pavuciny, dokonce aj na stenach zeraria. Furt sedi na misce s vodou a pred par minutami sem ji videl jakoby se lekla a kousla do misky. To me donutilo napsat sem, kde davate opravdu uzitecne rady. Prosim vas nevite co by to mohlo byt? Sem zoufaly, zrovna sem ji chtel zanedlouho parit. Jeste doplnim ze by mohla byt hladova, mela mys cca pred mesicem. Predem dekuji za odpovedi.
Dobrý den,
určitě by pomohla informace o jaký druh se jedná. Hladem dospělá samice po myši (měsíc) určitě netrpí. Možná to bude informace zavádějící a k ničemu ale jak často asi tak měníte substrát ? Bývá moc vlhký nebo jen porosený ? Přijde mi to chování ohledně toho, že sedí v misce s vodou jako by se snad bránila proti nějakým parazitům, roztočům.. Je to jen můj názor amatéra. Chovám ale pavouky už nějakou řádku let a té pavučiny i na skle (možná by pomohla fotka) bych se tolik nebál.
S pozdravem
Slováček.
ZdenekReich
XXX.XXX.82.249
Dekuji za odpoved. Ano muj nazor je, ze je bohuzel napadena VNITRNIMI parazity. Prohlizel jsem ji zespoda, a nebyla videt zadna znamka VNEJSICH parazitu. Substrat jsem daval od 8. svleku lignocel s kurou. Bohuzel jsem asi udelal chybu, a dal ji tam koberecek mechu, ktery jsem pouze nechal 4 dny uschnout. Diky tomu mohla chytnout nejake ty parazity. Kazdopadne vim, ze proti takovym parazitum neni moc co delat. Melo mi to dojit, kdyz jsem ji dal 2 mysi v dobe 1,5 mesice a ona byla stale ''hubena''. Jedna se o Acanthoscurriu Geniculatu, coz je velmi zravy druh. Zkusim dat mysku zitra a uvidim.
Tento druh také vlastním a ano je někdy až příliš mlsný .. Mohu poprosit o Foto pokud možno aktuální ? Pokud se jedná právě o zmiňované vnitřní parazity tak to bude na Samici znát. Zda měla v takhle krátké době 2 myši (počítám že dvou denní holátka to asi nebyla) tak by měla být spokojená ohledně stravy. Nicméně na ten mech se mi to tolik nezdá. Sám mám nejedno terárium opatřené také mechem a abych pravdu řekl s tím jsem zatím žádný problém neměl. Co jsem ale zažil je problém s lesní hrabankou, kousky kůry a stromů atd. Nikdy to nebylo nic vážného, ale jen z toho důvodu jsem se spíše pozastavil nad lignocelem s kůrou. Ne vždy je to úplně zaviněno chovatelem, v přírodě se to zajisté taky u některých případů stane.. Pokud ještě žrala vždy je to ještě nadějné, ale zda teda začala odmítat a potravu znovu nepřijme i když má abdomen značně malý, tak se obávám, že za dobu kratší nebo i delší se střetnete s tím smutným zakončením. Držím pěsti
Slováček Matěj.
ZdenekReich
XXX.XXX.82.249
Prikladam tedy fotku. Dnes jsem koupil zluty pisek pro hada, myslite ze kdybych ji substrat vymenil za pisek, uskodilo by ji to? Nikde jsem necetl o A. G. na pisku. Jinak zacinam pozorovat jakysi klepani nozicek, kdyz chodi. Myslite ze by to mohl byt i D. syndrom? Zacinam panikarit. Doufam, ze se s toho dostane. Jinak bych vzhledove rekl, ze na ni neni nic spatnyho. Dnes mys opet nechce.
ZdenekReich
XXX.XXX.82.249
Jeste jsem se chtel zeptat, jak vypadaji ty paraziti? Da se to poznat okem?
Zdravím,
tak myš asi pravděpodobně nechce protože už si na tak velké sousto netroufá. Nejsem žádný zastánce přejídání sklípkanů ani když A.G. je značný jedlík. Přijde mi že zadeček má dostatečný a že hladem netrpí. Kdyby ho měla tak poloviční po 2 myškách strachoval bych se také. Nicméně tím nechci říct, že nemůže jít o právě zmiňované parazity. To chování s miskou vody mě o tom pořád přesvědčuje. Vnitřní paraziti nejsou mnohdy vidět dokud žije jejich hostitel. Jsou ale případy plísní (zanícení) a jiné kdy jsou vidět znatelně u chelicer, na snovacích bradavkách nebo má pavouk někde mokvající místo. Pokud by šlo o vnější parazity šlo by to vidět při bližším ohledání ("okem") i na pavoukovi a věřím, že i v substrátu.
Asi by teď bylo na místě trošku více přiblížit podmínky chovu tohoto jedince. Na oko vypadá zdravě. Zkusil bych nějakou menší potravu případně to nechal prozatím být. Hlady si troufám říct neumře. D. syndrom u pavouků je otázka do které se nechci pouštět. Je zde spíše otázka (teď to vezměte s nadsázkou) zda netrpíte nějakým syndromem u tohoto jedince už vy a nezdá se Vám už každý jeho pohyb jako velký problém Zažil jsem něco co by mohlo připomínat co popisujete ale to šlo o tehdy 12 letou L. Parahybanu mého bratra. Žije i dnes a nevíme o co se jednalo ale pavouk to přečkal. Zkuste se prosím zaměřit na celkové chování a normální fungování A.G. Zdržuje se pořád u vody nebo je občas schovaná případně v noci vyléza/nevylezá ?
S. M.