IvaT
XXX.XXX.98.21
Již dlouhou dobu doma zápasíme s těmito "broučky". Pravděpodobně jsme si je zavlekli v květináči s hlínou, kde se podle mne množí. Párkrát jsem v ní našla larvičky, a také maličkaté (1mm) broučky a také větší lítající hmyz. V různých diskuzích jsem si přečetla, že pomáhá zasypat všechny květináče pískem. Udělali jsme to a na chvíli byl klid. Nicméně jsou zpět. I v písku, resp. na povrchu, kde si tvoří jakousi "pavučinku". Po celém bytě máme na zdech ty nejmenší formy broučků. Jsou maličké tak 1-4 mm. Při přiblížení se k nim odskočí. Také sem tam polétává ten největší již okřídlený hmyz. Podařilo se mi je dnes odchytit a vyfotit, ty nejmenší co lezou po zdi i ty největší okřídlené co jsem našla v květináči. Moc prosím o radu, o co se jedná a jak se jich případně zbavit. Děkuji Iva.
IvaT
XXX.XXX.98.21
IvaT
XXX.XXX.98.21
Podle fotek těch okřídlenců jsou to smutnice, které poměrně rychle pobíhají, občas poodletí.
Špatně se toho zbavuje, chce to buď přesadit kvítka do desinfikovaného substrátu - to je většina substrátů, které se prodávají v obchodech. Nebrat hlínu ze zahrady nebo z přírody.
Já bych doporučovat nejprve dát takové ty nalepovací žluté štítky proti molicím do květináčů, kde je největší výskyt a pak přemýšlet o výměně substrátu, pokud to nepomůže.
Taky je možné, že vám nějaká rostlina hnije a to je ideální zdroj potravy pro larvičky.
Podle mě ideální rostliny do bytu jsou sukulenty, kde můžete nechat substrát totálně vyschnout a to likviduje smutnice. U normálních kvítek si spíše zlikvidujete to kvítko, než zdechnou všechny larvy.
T. V.
IvaT
XXX.XXX.98.21
Moc děkuji za rady, vyzkouším a snad se jich časem zbavíme, s pozdravem Iva.