Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Skees

7.3.2016 08:24
Skees

XXX.XXX.68.174

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak je tento štír Tityus stigmurus nebezpečný a jak silný je jeho jed?Kamarád mi říkal že tento štír se dá sehnat levně a že se i dobře množí, ale na internetu jsem našel málo informací. Už chovám pár Heterometrus spinifer a už jsem u nich měl 1x mladé a čekám je zase ;)

Děkuji za všechny odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2016 11:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tento druh patří do čeledi Buthidae, tzn. je považován za potenciálně nebezpečný. Toxicita je sice nižší než u štírů rodu Leiurus nebo Androctonus, ale jsou známy případy úmrtí dětí v Brazílii. Doporučuji text na Wikipedii, je sice anglicky, ale můžete si jej nechat přeložit třeba přes Google:
The species is venomous, and therefore shouldn't be disturbed. T. stigmurus has a recorded LD50 of0.773 mg/ kg in mice, which is significant, but not on the level of more dangerous scorpions of the genera Leiurus and Androctonus. A study (published 8 August 2013) of the effects of T. stigmurus venom on children in its native Brazil has shed light on the venom's effects.[5] Out of a recorded 1,618 envonomations,20% of cases were asymptomatic (presumably dry stings, with no venom injected); 66.1% involved only local manifestations; 13.6% had moderate signs of envenoming, and 0.4% were severe. Out of the 1,618 cases, three children, all aged less than five years of age, died, for a mortality rate of 0.2%. Tityus stigmurus is thus significantly toxic, but not to be equated with scorpions of higher toxicity. On the popular 1 - 5 sting-rating scale used for scorpions, T. stigmurus ranks somewhere between levels 3 and 4.

Skees

7.3.2016 12:03
Skees

XXX.XXX.68.174

Aha, tak to nevím jestli se do chovu tohoto štíra pustím. Sice se štíry manipulovat umím, ale mám malé dítě a bojím se o to že by se něco stalo. Každopádně díky za odpověď ! ;).

Skees

7.3.2016 12:09
Skees

XXX.XXX.68.174

A jestli bych se ještě mohl zeptat, jaký druh, který by byl více barevnější by jste mi doporučil? (Tím barevnějším myslím ať prostě není celý černý).

13.3.2016 13:55
tomasekjirka

XXX.XXX.244.116

Http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10967591
- zde je celkem dobře vylíčená jedovatost T.stigmurus.

Chovám tyto štíry a musím říct, že se s nimi manipuluje celkem dobře. Jsou rychlejší než třeba T:smithii nebo T.fuhrmanni, ale nijak zvlášť agresivní.
Ještě ani jednou nezaútočili telsonem, ani na pinzetu, na rozdíl od mých Grosphus, Rhopalurus nebo Babycurus.

Samozřejmě je třeba eliminovat možnost útěku - velmi přehledné boxy, vyšší, ideálně dvojité ( krabičky s nimi vkládám ještě do většího boxu).
Mnoho štěstí s chovem

14.3.2016 20:42
tomasekjirka

XXX.XXX.244.116

Skees napsal(a):
A jestli bych se ještě mohl zeptat, jaký druh, který by byl více barevnější by jste mi doporučil? (Tím barevnějším myslím ať prostě není celý černý).

Pokud hledáte málo jedovaté a barevně i celkově atraktivní štíry, tak bych hlavně doporučil Grosphus flavopiceus. Pro člověka je, podle toho co sem zatím četl. jedovatost zanedbatelná.
Mám je a ty barvy jsou něco úžasného
přikládám fouto;)

Hodně zdaru
JT.

Přidejte reakci

Přidat smajlík