Vážení kolegové,
touto formou bych se s Vámi rád podělil o to, co vlastně znamenají názvy v uvozovkách za názvem druhu. Do uvozovek se dává nejčastěji lokalita, ve které byl daný druh sbírán. Například Eurycnema versirubra "Timor" byla odchycena v lokalitě Timor. Trachyaretaon sp. "Quezon" byl odchycen v národním parku Quezon. A stejně tak Sungaya inexpectata "Lowland" byla odchycena v lokalitě Lowland (Bataan).
Mezi chovateli však panuje jistá mýlka - tedy že linie S. inexpectata "Lowland" se liší tím, že přes dorsální stranu jedinců se táhne bílý pruh. Dále také panuje druhý velký mýtus, podle kterého partenogenetickou populaci označujeme jako S. inexpectata "Highland", ale pokud do populace přikoupíme samce, nymfy se obarví a tuto populaci označujeme jako S. inexpectata "Lowland".Bohužel nic z toho není pravda.
Názvy lokalit se používají proto, abychom mohli od sebe odlišit populace z různých lokalit. Potom se zkoumá jejich fenotyp a adaptace na různé podmínky prostředí. A v současné době jsou populace S. inexpectata prokřížené, takže S. inexpectata "Lowland" se v chovech nevyskytuje. Proto prosím všechny ty, kteří označují své populace přívlastkem "Lowland", aby toto stáhli. Může to vyvolat zcela zbytečné domněnky, které by při zkoumání populace mohly vzniknout. Na fotografii připojuji nymf, kde ani jedna z nich nepochází z lokality "Lowland", což snad poslouží jako dostatečný důkaz o tomto tvrzení.
Na závěr snad jen jedna prosba - pokud si nejste jisti, že druh ve vašem chovu pochází z populace o určené lokalitě sběru, neuvádějte mylné informace. Zamezí se tam mnoha sporům a domněnkám. Používejme přívlastky v uvozovkách k tomu, k čemu byly určeny
Jen poprosím, aby si toto nikdo nebral jako útok na svou osobu. Já sám jsem až do nedávna strašilky ve svém chovu pod označením "Lowland" vedl. Všichni máme právo vědět, k čemu tento přívlastek a další slouží, proto jsem se s Vámi o to chtěl touto cestou podělit Jinak pokud je to můj problém, omlouvám se za duplikaci, ale fotografie první nymfy mi nejde zobrazit, proto přikládám znovu zde (jinak opravuji, na třetí fotografii není nymfa ale adultní samice).