Dobrý den, s topením to nepřehánějte, tihle veleštíři prosperují při pokojovce nebo ještě 24-26°C. Víc si myslím, je na ně moc:)
Čím krmíte?
A jakou máte vlhkost?:) Při nižší vlhkosti by se drželi ve vlhkém úkrytu...
Ale jinak, u štírů a hlavně těhle větších druhů se stává, že pár týdnů nežerou. Třeba mě u mých H.petersii.
Hodně zdaru!
Pandinus
XXX.XXX.161.10
tomasekjirka
napsal(a):
Dobrý den, s topením to nepřehánějte, tihle veleštíři prosperují při pokojovce nebo ještě 24-26°C. Víc si myslím, je na ně moc:)
Čím krmíte?
A jakou máte vlhkost?:) Při nižší vlhkosti by se drželi ve vlhkém úkrytu...
Ale jinak, u štírů a hlavně těhle větších druhů se stává, že pár týdnů nežerou. Třeba mě u mých H.petersii.
Hodně zdaru!
Proč si myslíte, že prosperují při "pokojovce" nebo dokonce ještě tak 24-26°C? Většina chovaných heterometrů při takzvané pokojovce prosperuje špatně, mláďata hůře rostou, neloví atd. Mě se samice heterometrů (i pandinů) běžně při graviditě vyhřívají pod 25W žárovkou spuštěnou cca 10cm nad substrát, mláďata daleko líp rostla v krabičkách na vyhřívaných teráriích při teplotách 26-27C, než při 22C atd.. Naopak při tak nízkých teplotách štíři extra neprospívali, nežrali, natož aby se pářili a množili..
Dle mě je špatná teplota jedním z hlavních negativ chovů a důvodem proč zvířata víceméně stagnují, natož, aby prosperovala a množila se.
Stejně tak ta úvaha s nižší vlhkostí a držení se ve vlhkém úkrytu. Když už je řeč o H. petersi, tak z mojí skupiny H. petersi načapu denně zvířata jak venku v rostlinách, tak v úkrytech, přestože mám vlhký substrát po celém teráriu + misku s vodou na pití. Když terárium nechám vyschnout, naopak nacházím zvířata více venku.