DKS u sklípkana, mám eutanázovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2016 12:02
NeumannJaroslav

XXX.XXX.82.249

Dobrý den všem. Měl bych dotah ohledně mojí samičky T. Stirmi. Cca na začátku října 2015 ( 2 měsíce po svleku) jsem na ní začal pozorovat jakési zvláštní pohyby. Teď je to již 7 měsíců a jde to na ní opravdu vidět. Špatně se koordinuje, spíše se plazí, už se nedokáže pořádně postavit a zvednout tělo do výšky. Když to porovnám s videaama na internetu je na tom ještě hodně dobře, ale přesto si myslím, že se z toho už nedostane. Zapomněl jsem zmínit, že nejedla už skoro 5 měsíců, a ani se si na nic netroufne. Začíná mi pěkně hubnout před očima, myslíte, že se z toho ještě může dostat (což pochybuji) nebo jí mám ušetřit trápení, aby neumřela hlady? Pokud máte nějaké zkušenosti s DKS určitě si je rád přečtu. Předem děkuji za odpověďi.

2.4.2016 14:14
Irminia

XXX.XXX.12.161

Zdravím,
pokud dobře rozumím pojem DKS tak jsem měl podobný problém a tak jsem trochu pátral už dříve. Pojem DKS (dyskinetické symptomy) je mezi chovateli ve spojení s poruchou motoriky u sklípkanů už celkem zaběhlí. Přitom ani mě ani dalším (známým chovatelům) není známo jakákoliv studie, že tyto poruchy (DKS) známé u lidí existují i u bezobratlých. Nicméně podobné projevy a příznaky bývají zřetelné u jedinců nakažených virem, který působí na nervovou soustavu chovance, ale také může pocházet z příčiny "chemické". Tudíž by mohlo jít o otravu - toxikaci. (u člověka můžou tyto symptomy nastat i po antipsychotikách (dříve známe jako neuroleptikách) nebo antidepresivech). Je tedy možné, že v těchto případech opravdu jde o DKS u sklípkana, ale nejde to nijak podložit. Dle mého je pravděpodobnější otrava. Zkusil bych spíše najít příčinu. Nepřiměřená desinfekce terária, nový jedinec (import) v chovu. Nějaká výrazná změna oproti normálu.

S pozdravem
Matte.

3.4.2016 14:58
NeumannJaroslav

XXX.XXX.82.249

Dekuji moc za info. Mohu se jeste zeptat, jak tedy nakonec dopadl Vas jedinec?

3.4.2016 21:16
Irminia

XXX.XXX.12.161

Pěkný večer,
samička L. Parahybana se mi po asi 6 měsících svlékla (i když s částečnými komplikacemi) nicméně to je pochopitelné když se vezme v potaz, že pavouk tělo ovládá méně či v některých případech očividně skoro vůbec. Od té doby bylo pozorováno první zlepšení kdy pavouk už vypadal jistěji bez malátných a nekontrolovaných pohybů. Samička se drží při životě dodnes. Nicméně označení za zdravého jedince by bylo zcela mylné.

Bohužel mám i zkušenost s A.Geniculata kdy byly příznaky a chování velmi podobné až totožné a bohužel (tehdy 13.sv) uhynul. Dodnes mám za to, že měl dle vedených zápisků před svlekem, který ale bohužel kvůli špatné motorice těla nebyl schopen nejspíše ani zahájit.

Přeji trpělivost a vytrvalost.
S pozdrave Matte.

13.4.2016 10:23
Irminia

XXX.XXX.92.151

Dobrý den,
jak to s jedincem vypadá ?

Děkuji
Matte.

7.5.2016 17:17
NeumannJaroslav

XXX.XXX.82.249

Dobrý den. Dnes je to měsíc a 5 dní od založení diskuze a musím uznat, že samička vypadá o 70% lépe smajlík. Nemyslím si, že by byla zdravá, ale její pohyby už jsou mnohem lepší a poslední dobou sleduji, jak si ráda vyrazí na dlouhou procházku po teráriu úplně bez problému. Jediné co mě trápí je, že stále nežere a vypadá, jako by se myši bála. Zkusím koupit holátko a uvidím. Chtěl bych ale říci, že jsem ze zoufalosti zkusil v teráriu zvýšit teplotu. Mohlo by to být i tímhle?
Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík