jenda hrbek

XXX.XXX.135.145
Dobrý den, dočetl jsem se, že samci allomyrina dichotoma brzo po spáření umírají, jakou máte zkušenost?
Choval jsem je asi dvakrát a nepamatuji se, že by samci umírali moc brzy. Samice se vykladly poměrně brzy po spáření. takže je dobré si nachystat výběh a broukům hned po aktivaci poskytnout prostor.
Malé larvy nevyhrabávejte, raději počkat 2 - 3 měsíce. Samci jsou hodně nesnášenliví mezi sebou a pokud necháte dva pohromadě, tak je skoro jistota, že jeden padne. Larvy stejné velikosti můžete chovat pohromadě. Kuklí se nastojato, takže vrstva substrátu by měla být alespoň 15 cm, pokud chcete pěkné brouky. Doporučuji je chovat raději ve větší bedně třeba 20 - 30 litrů na 5 larev a necháte je tam i zakuklit. Vhodná je směs listovka a bílého trouchu.
Zdravím. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že u Allomyrina dichotomus dochází po několika generacích k degeneraci chovu. To se projevuje i kratší dobu života a končí to tím, že se samice nakonec nevykladou. Chce to pak včas oživit krev. Mám teď imaga z importu a žijí téměř 3 měsíce a kdo ví, jak ještě před tím dlouho v přírodě. A opravdu jak píše kolega, kladou velmi brzy po páření...
Tak hodně zdaru