Vážení kolegové, chovatelé,
v poslední době jsem mimo strašilky rozšířil svůj arsenál o různé další živočichy. Nejasnost mám však u své Scolopendry. Nejraději by celý den zůstala zahrabaná v substrátu. Což není samozřejmě nic neobvyklé. Jen pokud jí dám na krmení cvrčky, šváby nebo červy, obojí se zahrabe v substrátu. Momentálně má okolo 18cm (je to adult import z Vietnamu přes Spídyho, ještě jednou mu tímto děkuji), takže ji mám v boxu 80 x 40 x 60 (d š v), kde má 20cm vrstvu substrátu. Nemusí pro ni být problém s hledáním potravy? Vím, že predátoři mají své způsoby, jak kořist vycítit, ale tohoto tvora chovám poprvé a tohle je jediné, co je mi více méně nejasné. Když jsem si o scolopendrách studoval, většina chovatelů uváděla na jejich velikost docela malé ubikace (pro 20cm jedince box o 30x30x30x). Jaké jsou vaše zkušenosti? Ptám se proto, že bych chtěl chov těchto úžasných tvorů rozšířit. Na žávěr tedy přiložím foto mojí S. subspinipes.
Hezký den všem
Michal Siegel.
evan

XXX.XXX.33.12
Tak moje zkušenost - zaprvý u ubikace je klíčový, aby byla dokonale a těsně uzavřená. jinak bude stonoha zkoumat kudy zdrhnout a protáhne se a zdrhne. když vyhladoví, nebo vyschne, tak večer vyleze a začne šmejdit po povrchu. podle toho poznáš, že ji něco chybí. jsou relativně hodně žravé a potřebují vlhko furt - nepočítej s tím, že od toho můžeš třeba na 3 neděle odjet a nechat to samotný jako třeba dejme tomu štíra. ve velký nádobě je fajn vlhčit střídavě různý části terárka, tím omezíš riziko pomnožení roztočů z trvalýho vlhka. ze stejnýho důvodu je fakt užitečný uklízet hovínka a chcíplý cvrčky a tak a nedávat hmyz z přírody. já dávám cvrky, ty se nezahrabávají - leda lezou do děr, co nadělala stonoha. možná lepší než jenom substrát je položit na něj kůru nebo tak, potom máš šanci, že stonoha bude pod tím a ty ji můžeš zkontrolovat i jinak než překopáním terárka a vyhrabáním stonohy, což u tvýho dost velkýho může být i problém, nemluvě o riziku zdrhnutí a vůbec to není dobrý nápad dělat často. odklopíš kůru, po stonoze hodíš hmyz, ona ho chytí a je hotovo. já měla na jednotlivý adulty 25x 40 půdorys a 10cm substrátu. hlína s pískem půlnapůl (rašelina smrdí a je možná moc lehká ) a na tom pár plochých kůr nebo šutrů připláclých přímo na substrátu a ony si udělaly dutinu pod tím. jsou rychlý, vzteklý, kousavý, vymrštěj se do výšky, s tím počítáš.. chovu zdar.
Děkuji za reakci. Nebojte se, má tam permanentně vlhko, o stonožkách vím, že mají kutikulu propustnou pro vodu. Proto také neosídlily žádné ani méně suché biotopy. To byl fakt, proč mě nepřekvapuje, že je pořád zahrabaná. Zabezpečené naštěstí mám dosti, ve víku je velmi dobře zafixovaná ve dvou místech síťovina a mám na něm postavenou raději ještě další, menší krabici s pískem. S těmi úkryty děkuji, měl jsem za to, že se výhradně zahrabávají. Ano, právě když jsem ji vyhrabával v terárku, abych ji přemístil, bylo to velmi zajímavé a prohrabával jsem to gumovou (měkkou) tyčí potřenou vazelínou, aby mi nevyskočila hned po ruce. Na netu jsem četl, že pro tyhle účely je dobré scolopendru vystavit nízkým teplotám a bude potom velmi málo aktivní, to mi přijde jako pěkná blbost, nebo spíš zahrávání si s jejím životem a zbytečné riskování. Ještě jednou děkuji a ty úkryty dodělám co nejdříve.
S pozdravem
Michal Siegel.
evan

XXX.XXX.33.12
Tak zrovna tu plastovou síťovinu prohryže adultní stonoha úplně jak nic, až se jí bude chtít. tu prokoušou i cvrčci domácí. chce to dírky rovnou do toho plastu nebo kovovou mřížku místo tý plastový.
což o to, v sušších biotopech žijou, ale dobře schovaný pod velkejma šutrama, kde to nikdy neproschne, a vycházej ven jen v noci
zahrabávaj se pracně zřejmě proto, že se nemohou pod nic pohodlně schovat. ale jestli je teď zahrabaná, tak ten dodatečně přidaný úkryt vlastně nemusí vůbec objevit...
chemo

XXX.XXX.161.10
evan
napsal(a):
Tak zrovna tu plastovou síťovinu prohryže adultní stonoha úplně jak nic, až se jí bude chtít. tu prokoušou i cvrčci domácí. chce to dírky rovnou do toho plastu nebo kovovou mřížku místo tý plastový.
což o to, v sušších biotopech žijou, ale dobře schovaný pod velkejma šutrama, kde to nikdy neproschne, a vycházej ven jen v noci
zahrabávaj se pracně zřejmě proto, že se nemohou pod nic pohodlně schovat. ale jestli je teď zahrabaná, tak ten dodatečně přidaný úkryt vlastně nemusí vůbec objevit...
Přesně tak, v sušších biotopech žijí, ne že ne, ale využívají mikroklimaticky výhodná místa a vylézají na noc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

michal.siegel
napsal(a):
Vážení kolegové, chovatelé,
v poslední době jsem mimo strašilky rozšířil svůj arsenál o různé další živočichy. Nejasnost mám však u své Scolopendry. Nejraději by celý den zůstala zahrabaná v substrátu. Což není samozřejmě nic neobvyklé. Jen pokud jí dám na krmení cvrčky, šváby nebo červy, obojí se zahrabe v substrátu. Momentálně má okolo 18cm (je to adult import z Vietnamu přes Spídyho, ještě jednou mu tímto děkuji), takže ji mám v boxu 80 x 40 x 60 (d š v), kde má 20cm vrstvu substrátu. Nemusí pro ni být problém s hledáním potravy? Vím, že predátoři mají své způsoby, jak kořist vycítit, ale tohoto tvora chovám poprvé a tohle je jediné, co je mi více méně nejasné. Když jsem si o scolopendrách studoval, většina chovatelů uváděla na jejich velikost docela malé ubikace (pro 20cm jedince box o 30x30x30x). Jaké jsou vaše zkušenosti? Ptám se proto, že bych chtěl chov těchto úžasných tvorů rozšířit. Na žávěr tedy přiložím foto mojí S. subspinipes.
Hezký den všem
Michal Siegel.
Vaše stonoha je Scolopendra dehaani, kdysi poddruh subspinipes, dnes samostatný druh. Nemusíte mít strach potravu si najde, ale pokud ji nesežere, je lepší ji odstranit, při svleku by např. velký šváb mohl být pro stonohu nebezpečný. Jinak velikost terária závisí na Vás, pokud máte jednu, tak jí můžete poskytnout přírodně zařízené terárium, pokud jich máte sto, tak je lepší chov v plastových boxech.
V prvé řadě jsem se špatně vyjádřil - pod pojmem síťovina jsem měl na mysli kovovou, tedy jemné pletivo, rozhodně ne plastové. To používám max u menších strašilek. A ano, samozřejmě osídlily i sušší biotopy, ale musí se nacházet ve vlhkých mikroklimatech.
Děkuji za určení, takže dehaani už není pod subspinipes? Zatím mám tuto jednu, takže uvažuji nad teráriem, uvidíme. Měly by být údajně možná gravidní, tak uvidíme, možná i na ty boxy dojde
S pozdravem
Michal Siegel.
101

XXX.XXX.210.31
Gratuluji k urceni stonohy z nekvalitni fotky, kde ji je zhruba polovina.
Ale pekna je.
Uživatel s deaktivovaným účtem

101
napsal(a):
Gratuluji k urceni stonohy z nekvalitni fotky, kde ji je zhruba polovina.
Ale pekna je.
K určení obvykle potřebujete stonohu usmrcenou, ale populace z jedné lokality jsou obvykle barevně stálé. Výše uvedená stonoha se k nám po stovkách dováží z Vietnamu, je barevně naprosto typická a měl jsem ji mnohokrát pod mikroskopem, takže si, narozdíl od vás, můžu dovolit určení i z nekompletního obrázku.
101

XXX.XXX.210.214
Ano, protoze urcovani podle barev je presne to, co u clenovcu funguje. Zajimave, jak v jedne vete dokazete poprit to co jste tvrdil :) I kdyby se jich privezlo milion. A ano, studoval jsem biologii a mikroskop taky mam :) Umi s nim deti na zakladce, tak bych z toho nedelal takovou vedu.
U těchto členovců je problém v tom, že tu monofyletické větve moc nejednou. Proto je dehaanii více méně pouze barevná aberace subspinipes (pro mě nově nepochopitelně jako samostatný druh). U cingulat by to třeba nefungovalo, protože tam je barevných forem spousta. Každopádně snad tato lepší fotografie uklidní duše všech diskutujících
Lizardboy

XXX.XXX.63.13
Dobrý den prosím nemáte zkušenost z rozmnožovaním