Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2016 19:28
felzumik

XXX.XXX.85.149

Ahoj, od října chovám strašilky australské, měla jsem dvě nymfy, instar nevím, ale cca 3 cm. Minulý týden však najednou jedna z nich uhynula, ráno byla ještě ok a v poledne už se sotva hýbala. Teď se to samé děje i druhé strašilce. Měla jsem je na volno na šlahounu ostružiníku, jednou denně jsem jim lehce rosila listy a obě hojně pily, v pohodě žraly. Ráda bych se zeptala, jestli někdo nevíte, čím by to mohlo být? Jediné, co mě napadá, zda by to nemohlo být teplotou, v noci nám totiž vypínají topení a máme v pokoji poměrně zimu, cca 18°C (přesně nevím). Děkuji za každý nápad a radu.

10.11.2016 14:20
michal.siegel

XXX.XXX.20.250

Zdravím,

18 °C není tak hrozné, tento druh vydrží krátkodobě i teploty 15 °C. Vlhkostí to také nebude, jelikož jste je rosila a tento druh jinak příliš vzdušné vlhkosti nepotřebuje. Spíše mne napadá - když jsou volně, nemohly se dostat na nějakou jinou, pro ně jedovatou rostlinu?

Pozorovala jste u nich autotomii (ztrátu končetin) ve větším počtu nebo zvracení zelené tekutiny a silné slinění? To jsou příznaky otravy. Také se podívejte, jak tlustý mají zadeček. Pokud je hodně pohublý až placatý, pak je chyba v trávicím traktu a může v tom být parazit nebo nějaká infekce.

Nakonec také pokud máte klasickou populaci, tak tam je silné riziko úhynu. Tím spíš je-li partenogenetická. Tři centimetrly bych odlahoval na L2, takže může klidně být problém v genetice. Pokud budete mít zájem, napište mi na michal.siegel@seznam.cz nebo zde na iFauně do zpráv (což ale nesleduji tak často) a domluvíme se, kdy bych Vám mohl dát nějaká vajíčka sbíraná v roce 2013 v lokalitě Innisfail (Queensland, Austrálie).

S pozdravem
Michal Siegel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík