Zdravím všechny chovatele. Rád bych se zeptal na možnost kousnutí od pavouka druhu B. Smithi. Vím, že sklípkan není křeček, ale i tak bych si rád vyzkoušel mít sklípkana na dlani. Respektivě mojí klidnou Smitku. Koupil jsem si jedince tohoto druhu, neboť je tento pavouk pokládán za mírnější povahy. Samotný pavouk, při pohlazení nohou, většinou jen odkráčí o kousek dál. Většinou ani nevyklepává žhavé chloupky. Je však možné vzít si ho na dlaň? Jaká je možnost, že samotný pavouk kousne? Máte s tím nějaké zkušenosti? Děkuji. Hubený.
chameleontomik

XXX.XXX.7.1
Na dlaň si pokládej pyje...nohou pavouka nehlaď
btw když tě kousne o JoeyCZ miň :).
Na ruku bych ji rozhodně nebral.
1) Žahavé chloupky nejsou nic příjemného a můžou způsobit hnusnou alergii. Nemluvě o tom, když se dostane třeba do oka. To je pak opravdu vtipné :( I když přímo nevyklepává, tak se můžou uvolňovat.
2) Může spadnout. Brychypelmy patří mezi klidnější a pomalejší, ale i tak můžou být překvapivě rychlé. Prdne ji v bedně, spadne, a to je pro zemního pavouka většinou konečná. Stačí minimální výška, praskne mu abdomen (zadeček) a šlus. Proto se doporučují terárka vysoká max 30cm.
3) Kousnutí. Jsou podstatně toxičtější pavouci, ale jedovatí jsou všichni. Na netu jsou případy kousnutí brachypelmou, které byly na nemocnici. Navíc mít pár dní drsné křeče asi taky nebude nic moc.
Pavouka jsem již v ruce měl. Byl zrovna klidný, ani nevytřepával chloupky a tak jsem ho vzal do výšky cca 3 cm nad zemí. Chování toho pavouka pozoruji, a neruším ho pokud je prostě v tu dobu moc akční (běhá sem tam, hází chloupky). Většinou je klidný. Hlavně se ptám, jestli i při správné manipulaci může náhle kousnout. I když on sám je zrovna v klidu, jestli se prostě náhle může zakousnout. Jinak s těmi chloupky mám zkušenosti a dávám si maximálně pozor na oči. Po kontaktu s ním okamžitě beru mýdlo (leda že bych mýdlem vydrbal celýho pavouka :). Moc děkuji.
Tartar

XXX.XXX.132.88
JoeyCZ
napsal(a):
Pavouka jsem již v ruce měl. Byl zrovna klidný, ani nevytřepával chloupky a tak jsem ho vzal do výšky cca 3 cm nad zemí. Chování toho pavouka pozoruji, a neruším ho pokud je prostě v tu dobu moc akční (běhá sem tam, hází chloupky). Většinou je klidný. Hlavně se ptám, jestli i při správné manipulaci může náhle kousnout. I když on sám je zrovna v klidu, jestli se prostě náhle může zakousnout. Jinak s těmi chloupky mám zkušenosti a dávám si maximálně pozor na oči. Po kontaktu s ním okamžitě beru mýdlo (leda že bych mýdlem vydrbal celýho pavouka :). Moc děkuji.
Může, proč by nemohl kousnout?
Umytí rukou je potřeba :) Nevím o případu kdy by kousl když je v klidu (samozřejmě jen Brachypelma, protože některé rody útočí hned). To spíš při rizikových situacích jako je stěhování, páření nebo když ho nějaký d.bil provokuje. Takže asi nekousne, ale stejně bych to nedělal. Momentálně mám skoro 40 kousků, pořád to roste, ale nemám potřebu je brát do ruky. Někdo třeba argumentuje tím, že bere ruku jako kořen atd, ale to je samozřejmě blbost. Pavouci jsou sice skoro slepí a hluší, ale experti na i nejmenší otřesy. Tak musí cítit tep krve a teplotu kůže.
Když je v klidu, tak se na 99% nezakousne, ale může mu hrábnout a zdrhnout.
Podle ifauny můj text obsahuje vulgarismy :D D.bil je spisovný výraz...