Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2017 15:53
asswecan

XXX.XXX.134.50

Zdravím,
v létě se chystám do Chorvatska, a rád bych si odtamtud odvezl nějaké stonohy a jiné zajímavé bezobratlé.
Jelikož jsem si všiml, že dost lidí zde si odtamtud takovéhle věci vozí, chci se zeptat, jestli je to legální a bez problémů.
Díky
JŠ.

29.6.2017 17:29
michal.siegel

XXX.XXX.20.23

Z mých posledních informací plyne, že pokud druh není chráněný v místě sběru (někdo uvádí dále i v zemích, skrze které a do které probíhá transport), pak je sběr legální. Avšak mohou vás při náhodné kontrole o tato zvířata připravit, než zjistí, jestli skutečně nejsou chráněná. Během té doby ale většinou zvířata hynou.

29.6.2017 21:33
asswecan

XXX.XXX.134.50

Díky za Vaší odpověď, mohl bych Vás požádat o zdroj, pokud je to možné?
Co jsem zjišťoval, tak žádný z druhů, který mám v plánu převézt, není chráněn v ČR, ani není na seznamu CITES, nicméně jsem nenašel žádný chorvatský právní předpis, který by se tímto zabýval, takže kdyby někdo věděl, nebo měl ještě lépe praktické zkušenosti, budu rád za odpovědi.

29.6.2017 21:45
michal.siegel

XXX.XXX.20.23

Toto mi bylo řečeno zde ze strany chovatelů nebo sběratelů. Oficiální info jsem také nikde nedohledal.

30.6.2017 23:43
spidy

XXX.XXX.244.251

Kazda zeme ma zakaz vyvozu prirodnin. Nekdy pred par mesici roky? Chorvati i remcaly, ze jim lidi berou kaminky a musle z plazi:) Tak pokud nejaky sber tak kdyz uz ne nelegal tak hodne na hrane:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík