Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2017 13:12
Winterfal3

XXX.XXX.168.17

Dobrý den, rád bych se zeptal chovatelů, zda-li používáte pro chov brouků (roháčů) houbu Kimchi. Případně jak se k této houbě dostat, pěstovat a zda-li je to přínosné. Děkuji :).

13.11.2017 20:51
chudoba.josef

XXX.XXX.223.125

Zdravím, máte na mysli kinshi? Samozřejmě pěstovat lze (případně koupit někde v zahraničí) a je to přínosné, pokud je postup výroby správný. Ale osobně bych se v našich podmínkách vydal raději do lesa a našel tam padlý strom, který je napadený nějakou dřevokaznou houbou, vzal si z něj trouch a pustil se do chovu.

14.11.2017 01:13
Winterfal3

XXX.XXX.168.17

Takove houby vetsinou nemaji nikterak velke podhoubi. Budou i presto v trouchu prinosne? :).

14.11.2017 06:57
chudoba.josef

XXX.XXX.223.125

Vím že to není vůbec lehké najít v našich lesích něco takového. S hlediska lesního hospodářství je výhodnější jehličnatý les a když není a už něco padne k zemi, je to uklizeno dřív, než se to stihne správně rozložit.
Houba v trouchu je pro roháče určitě přínosná. Nejen že larvám chutná, ale hlavně má vysokou výživou hodnotu a má to nemalý podíl na výslednou velikost imag. Někteří nároční roháči na chov si dokonce vybírají jaký druh houby má dřevo mít, aby se do něj vůbec vykladli. Pro běžně zde chované druhy není nezbytně nutné dřevo s podhoubím, ale pokud je, není co řešit a hned sbírat.

15.11.2017 12:57
Winterfal3

XXX.XXX.168.17

Děkuji za foto, hned si to dokáži lépe představit. Moje poslední otázka je, jesli roháčům bude vadit, že maji trouch od jehličnanu. A jak moc trouchu se dá pod houbou využít, respektive kam až má podhoubí? Mám pocit, že to není patrné bežně okem nebo ano? :).

15.11.2017 19:57
chudoba.josef

XXX.XXX.223.125

Zdravím, jehličnaté dřevo není pro roháče rozhodně vhodné, vyhněte se mu obloukem. Mám výborné zkušenosti s bukovým trouchem, ale lze použít i dub, bříza, jasan atd. Je potřeba někdy experimentovat.
Na to kolik trouchu lze pod houbou vytěžit je jednoduché, všechen Alespoň já to tak dělám. Podhoubí zasahuje poměrně daleko, na první pohled to nejde vidět, ale je tam takový jemně bílý "povlak" a také by měl trouch vonět po houbách.

15.11.2017 21:41
Winterfal3

XXX.XXX.168.17

Dobroš, tak teď už mám vše co jsem potřeboval vědět, Mockrát Vám děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík