Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2018 06:53
Lukyn K.

XXX.XXX.208.123

Zdravím všechny, chtěl jsem se zepta zda existuje nějaký rychlý způsob, jak usmrtit motýla. Četl jsem něco o tom, že někdo píchá octan nebo čpavek do hrudi, nebo je jen zmáčkne. Doma jsem je zatím laicky smrtil v mrazáku, ale dost často se jim obrátila křídla na druhou stranu a nešlo s nimi tak dobře, vlastně skoro vůbec dělat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2019 07:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlepší je u menších zmáčknout a u větších vstříknout octan nebo čpavek.

20.9.2019 21:47
tomvoj

XXX.XXX.169.67

Záleží jak je to velký motýl. Pro opravdu maličké motýly velikosti modráska doporučuji smrtičku s etérem, kde motýla necháte 10 - 20 sekund a pak dáte do malého sáčku. Výhodu to má, že ho neberete do ruky. Středního motýla můžete mírně zmáčknout tělo, pokud máte cit v prstech, nebo taky přiměřeně velkou smrtičku na uspání.
Pro ty maličké například se dají použít vysoké skleničky na olivy.
Pro velké motýly - lišaje a martináče už používám většinou malé množství octanu (případně chloroform) stříkačkou na inzulín, dají se koupit v lékárně s velmi tenkou jehlou.
Po takové malé dávce jim složím křídla a dám do mrazáku. Pokud vím, že to nestihnu brzy vypreparovat, tak ještě do vzduchotěsně uzavřeného sáčku.
Nesmí se to se přehánět, aby se nezměnily barvy.

Když odchovám naše druhy, tak je raději vypustím, nebo zkusím samice nechat venku na spáření, než bych všechno usmrtil.
Samozřejmě u exotických druhů, když vím že se mi nesejdou samci a samice na odchov, a jsou to nějací krátkověcí motýli a pěkní, tak je usmrtím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík