Lišaj smrtihlav - kukla/chov

Lišaj borový
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2018 09:59
baba z Babic

XXX.XXX.33.5

Dobrý den,
můj dotaz se týká nalezené kukly lišaje smrtihlava (nenašla jsem v "plemenu" -?).

Našla jsem ji při vyorávání brambor a vzhledem k tomu, že se na poli bude dále pracovat, raději jsem ji vzala sebou domů.
Jenomže teď nevím jak nejlépe s kuklou zacházet tak aby se z ní zdárně vyklubal motýl.
Zatím jsem ji dala do navlhčené toal. ruličky, zakryla jemnou černou látkou a dala na chladnou chodbu kde je i šero.
Ale je mi jasné, že to takto být nemá.
Proto by mne zajímaly ideální podmínky. Např. musí být kukla v písku/zemině? Musí být zakrytá- ve tmě? V teple/chladnu? Musí být poblíž kukly větévka pro vykukleného motýla - aby mohl oschnout?
Je nutné dát ihned po vykuklení např. medový roztok a jak jej podávat aby se motýl neulepil? A pokud se např. do měsíce vykuklí je ještě možné vypustit ho na svobodu?

Děkuji za rady.
Gábina.

20.8.2018 20:14
K. K.

XXX.XXX.169.235

Dobrý den
Kuklu může položit např. do krabičky s hlínou a udržovat substrát pod kuklou mírně vlhký, nemusí být ve tmě ani chladu, když bude v teple, tak se vylíhne dříve.
Motýl si musí po vylíhnutí napnout křídla, takže bych dala nějákou nižší krabičku se zeminou do větší papírové krabice a na stěny a strop nalepila (např. lepící páskou) hrubší materiál, třeba starou záclonu (ne úplně připlácnout spíš tak na volno).
Ale jsou samozřejmě i jiné způsoby.

Kukla vypadá docela tmavá, takže odhadem do dvou týdnů se určitě vylíhne, potravu příjmá až den - dva po vykuklení a nejlepší by asi bylo pustit ho do přírody. Pokud mám správné informací, tak bude nejspíš migrovat zpět do severní Afriky, zatím je dobré počasí, tak by to mohl zvládnout .

27.8.2018 12:49
baba z Babic

XXX.XXX.33.5

Dobrý den,
děkuji za podrobné info. Měla jste pravdu, že se vylíhne brzo. Právě dnes se vyklubal. Je nádherný! ♥
Vedle místa, kde byla položená kukla, jsem objevila bílé kapička a pak když jsme ho našli na parapetu a chtěli přenést, začal ze zadečku vystřikovat právě tuto bílou tekutinu. Nikde na netu jsem se o tom nic nedozvěděla a když jsem před lety u včelína objevila smrtihlava tak ten nic podobného nedělal. Tak mě napadá, že třeba tuto tekutinu vylučuje z nějakého důvodu (na obranu) jen po vykuklení. Ale můžu se mýlit. Každopádně by mne zajímalo jestli může být tato tekutina nějakým způsobem "nebezpečná" např. při potřísnění kůže?

28.8.2018 20:43
tomvoj

XXX.XXX.164.133

Ta bílá tekutina je první stolice, někdy nazývaná taky smolka. Je většinou charakteristického zápachu pro každý druh. Například se s tím setkáte i u brouků čerstvě vylezlých z kokonu nebo kukelní komůrky. Tekutina nebezpečná není, maximálně to bude chvíli trvat, než se zbavíte zápachu. T. V.

Zvědavá

13.7.2020 18:38
Zvědavá

XXX.XXX.64.14

Dobrý den zajímá mě jak poznám kuklu smrtihlava samce a samice.dekuji

13.7.2020 19:50
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Samec má viditelný hrbolek asi na třetím článku zadečku, samice má takovou sotva znatelnou jizvu od konce zadečku asi po ten třetí článek. To platí plus mínus i pro jiné lišaje. Vyfoťte detail konce kukly (ze spodní tj- břišní strany) a dejte jako přílohu a mrknem na to....

Přidejte reakci

Přidat smajlík