Dobrý den,
můj dotaz se týká nalezené kukly lišaje smrtihlava (nenašla jsem v "plemenu" -?).
Našla jsem ji při vyorávání brambor a vzhledem k tomu, že se na poli bude dále pracovat, raději jsem ji vzala sebou domů.
Jenomže teď nevím jak nejlépe s kuklou zacházet tak aby se z ní zdárně vyklubal motýl.
Zatím jsem ji dala do navlhčené toal. ruličky, zakryla jemnou černou látkou a dala na chladnou chodbu kde je i šero.
Ale je mi jasné, že to takto být nemá.
Proto by mne zajímaly ideální podmínky. Např. musí být kukla v písku/zemině? Musí být zakrytá- ve tmě? V teple/chladnu? Musí být poblíž kukly větévka pro vykukleného motýla - aby mohl oschnout?
Je nutné dát ihned po vykuklení např. medový roztok a jak jej podávat aby se motýl neulepil? A pokud se např. do měsíce vykuklí je ještě možné vypustit ho na svobodu?
Děkuji za rady.
Gábina.
Dobrý den
Kuklu může položit např. do krabičky s hlínou a udržovat substrát pod kuklou mírně vlhký, nemusí být ve tmě ani chladu, když bude v teple, tak se vylíhne dříve.
Motýl si musí po vylíhnutí napnout křídla, takže bych dala nějákou nižší krabičku se zeminou do větší papírové krabice a na stěny a strop nalepila (např. lepící páskou) hrubší materiál, třeba starou záclonu (ne úplně připlácnout spíš tak na volno).
Ale jsou samozřejmě i jiné způsoby.
Kukla vypadá docela tmavá, takže odhadem do dvou týdnů se určitě vylíhne, potravu příjmá až den - dva po vykuklení a nejlepší by asi bylo pustit ho do přírody. Pokud mám správné informací, tak bude nejspíš migrovat zpět do severní Afriky, zatím je dobré počasí, tak by to mohl zvládnout .
Dobrý den,
děkuji za podrobné info. Měla jste pravdu, že se vylíhne brzo. Právě dnes se vyklubal. Je nádherný! ♥
Vedle místa, kde byla položená kukla, jsem objevila bílé kapička a pak když jsme ho našli na parapetu a chtěli přenést, začal ze zadečku vystřikovat právě tuto bílou tekutinu. Nikde na netu jsem se o tom nic nedozvěděla a když jsem před lety u včelína objevila smrtihlava tak ten nic podobného nedělal. Tak mě napadá, že třeba tuto tekutinu vylučuje z nějakého důvodu (na obranu) jen po vykuklení. Ale můžu se mýlit. Každopádně by mne zajímalo jestli může být tato tekutina nějakým způsobem "nebezpečná" např. při potřísnění kůže?
Ta bílá tekutina je první stolice, někdy nazývaná taky smolka. Je většinou charakteristického zápachu pro každý druh. Například se s tím setkáte i u brouků čerstvě vylezlých z kokonu nebo kukelní komůrky. Tekutina nebezpečná není, maximálně to bude chvíli trvat, než se zbavíte zápachu. T. V.
Zvědavá

XXX.XXX.64.14
Dobrý den zajímá mě jak poznám kuklu smrtihlava samce a samice.dekuji