Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2018 17:46
pavoučíbuřtík

XXX.XXX.153.149

Dobrý den,
nemáte někdo tip, kde koupit (nejlepe v Brně) terárium pro sklípkana s kulatymi otvory nebo zkrátka jiným typem větrání, než kovovou mřížkou? Nechci, aby mi ji přehryzal a utekl. Hledám na netu a všechy terárka mají jen kov. Díky :).

9.9.2018 12:45
joe

XXX.XXX.246.185

Kde jste na ten nesmysl přišel, že sklípkan prokouše kovovou mřížku ?

Pavouci nemají chelicery uzpůsobené k tomu, aby překousali tvrdé materiály.

10.9.2018 21:49
Vratis

XXX.XXX.216.40

joe napsal(a):
Kde jste na ten nesmysl přišel, že sklípkan prokouše kovovou mřížku ?

Pavouci nemají chelicery uzpůsobené k tomu, aby překousali tvrdé materiály.

Souhlasím, nedivil bych se u mušího pletiva či nějaké jemné síťky.
Klasickým plechem se ''neprokoušou''...

11.9.2018 21:16
pavoučíbuřtík

XXX.XXX.92.127

Dospělá Parahybana nám prokousala pevnější výpleť, kovovou. Šlo jí to celkem obstojně, taky mě to šokovalo. Chci teď pořídit jen nějakého Brachypelma, třeba by takové roupy mít nemusel, ale pro jistotu se ptám. Nevíte přeci jen o terárku s kruhovými otvory? Nechci, aby mi v práci zdrhnul. Děkuji.

12.9.2018 07:16
grammofonola

XXX.XXX.254.202

Dobrý den přeji, jen by mne zajímalo, jaký materiál Vám "prokousala"?
Čistě ze zvědavosti.

12.9.2018 09:38
pavoučíbuřtík

XXX.XXX.85.111

Stalo se to kolegovi v práci, co si vzpomínám bylo to nějaké pletivo v terárku spíše po domácku vyrobeném, takže žádný z prvních dvou případů. Bylo to nějaké kovové pletivo (myslím něco ála stavební pletivo, kovová tkanina), dráty nebyly myslím tak silné, takže to udolala. Ale přesně nepovím, je to už hromadu let. Líbí se mi první typ, co jste poslal, myslím, že tohle by určitě nezvládl přehryzat žádný sklípkan, nemyslím si to ani u toho druhého typu, ale vzhledem k tomu, že tuto zkušenost máme, tak se zkouším pro sichr poohlédnout po něčem nezničitelném.

12.9.2018 10:06
grammofonola

XXX.XXX.254.202

1. i 2. typ je běžně používaný materiál. Správně Vám odpověděli i oba pánové shora.
První typ nedávno někdo prodával zde v inzerci bezobratlých.
Tak hledejte. Ale jestli si koupíte hotové terárium, či si jej necháte vyrobit na zakázku, nebojte se. "Neprokouše" se.

13.9.2018 12:35
pavoučíbuřtík

XXX.XXX.201.101

Tak jsem se ptala ještě kolegy a opravdu přehryzala podobný typ, co je na obrázku 2. Chytili ji přímo při činu, takže u větších druhů sklípkanů to rozhodně možné je. Jen podotýkám, že kolega je zoolog, chováme bezobratlé na univerzitě do výuky pro studenty.

14.9.2018 14:01
KarelC

XXX.XXX.145.217

Já se nechci hádat, ale sklípan není potkan! Ten nic nehryže! Ty chelicery používá úplně jinak než se používají zuby. To jsou dva háky, které zabodne do kořisti, případně do obtěžující ruky chovatele, ale nic při tom nehryže. A nemá jediný důvod, zabodávat je do nějaké mříže.
Z plastových krabiček nejčastěji utíká tak, že nahrnuje substrát mezi víčko a krabici a to tak dlouho, až to víčko "odskočí". Ale neprohryže se ven. (Logicky - pokud by se prohryzal kovovým pletivem, tak by se musel "prohryzat" jakoukoliv plastovou krabičkou.)

Druhá věc, v tom teráriu má být chovatelem vytvořeno tak optimální prostředí pro toho sklípkana, že nemá mít žádný důvod kamkoliv utíkat. Jinými slovy v tom teráriu mu má být lépe, než kdekoliv jinde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík