Dobrý den, mám pavouka samici subadult brachypelmia smithi, který už tři měsíce nežere a vypadá to že se bude svlékat. Mám jej doma v plastové přepravce s větráním. Půlku podloží mám navlhčenou, avšak pavouk od té doby nechce vycházet ven ze svého úkrytu-vadí mu mokro. Nevím zda mám přidat na teplotě a pořídit mu zářivku nebo mu koupit akvárium, aby se vytvořila také dostatečná vlhkost, tak aby se mohl svléci. Můžete mi prosím někdo poradit?
Hezký den,
tady je pohled do terária, nahoře je plastové víko s otvory. Dnes jsem obdržela informaci, že pavouk nemusí žrát třeba i půl roku než se svleče, ale je třeba aby měl navlhčenou polovinu terária kdyby se chtěl svlékat. Nemusím jej tedy přemisťovat do akvária? Když tak ještě můžu nafotit celou přepravku.
S tím už se dá pracovat! Navlhčené to máte opravdu přespříliš. Pokud vás to uklidní, můžete vlhčit trochu růžek u misky s vodou, ale myslím, že sama zjistíte, že pavouk se zdržuje spíše v sušší části terária. K samotné situaci bych pak měla několik výhrad: 1) Přepravka je příliš malá. Poskytla bych 2-3x více prostoru. I když nároky na prostor jsou často předmětem sporů, alespoň zjistíte, v jaké části se zvíře zdržuje a jak moc máte opravdu vlhčit. 2) Brachypelmy si rády hrabou a poprašek substrátu zpravidla tuto potřebu neuspokojí. Zato příliš mnoho prostoru pro šplhání může zemnímu pavoukovi uškodit, pokud spadne z výšky na něco tvrdého. 3) Barvy jsou poměrně výrazné a proto se domnívám, že svlek hned tak nepřijde. 4) Zadeček není moc velký. Všichni pavouci se rádi vykrmí než se svléknou. Poměrně spolehlivý způsob, jak odhalit blížící se svlek je tmavnutí pokožky na zadečku, pokud je na něm alespoň malá lysinka. Ale pokud se zadeček nezcvrkává, nemusíte se bát i pokud nežere, jak bylo již napsáno.