Zdravím,
jak je to s dovozem těchto zvířat ze zahraničí? Dejme tomu, že například v Thajsku mám známého a chtěl bych si od něj nechat poslat poštou nějakého pavouka. Samozřejmě bych si zaplatil expresní doručení, které trvá 3-5 dní. Jde ale o to jestli nebude problém na celnici ať už v Thajsku nebo tady v ČR. Nevíte někdo jak to je?
Díky za všechny odpovědi.
Dobrý den,
obvykle je zasílání pavoukovců možné. Z přepravy jsou výslovně vyloučené pouze nebezpečné předměty - a co se týče našeho zájmu, tak živí obratlovci. V ostatním případě (bezobratlí), že jim během přepravy nebude zapotřebí poskytovat zvláštní péči a pozornost .
Podrobnosti jsou zde: https://www.ceskaposta.cz/rady-a-navody/nedovoleny-obsah-zasilek, přičemž předpokládám, že naše pravidla vychází z těch světových (https://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/vestniky-pravni-predpisy/akta-spu).
Dobré je ale zjistit si věc i v místě odeslání, některé země mají zvláštní předpisy.
Balíček je dobré opatřit údaji o zásilce, obvykle se vytiskne A4 text s výrazným uvedením:
1. ARACHNID SPECIMENS FOR PRIVATE RESEARCH
2. alive scorpions / spider for research, do NOT open containers
3. NO dangerous specimen
4. může nebo měl by se uvést název druhu nebo rodu
5. NO CITES / NO CITES papers needed
6. Please tast forward to the recipiens!
Tento papír se vkládá do balíčku, protože jej má právo celník otevřít. Často to ale asi jen rentgenují.
A protože jsme v ČR, tak se musí na celní deklaraci výslovně uvést "gift" nebo cena prostě 0 dolarů, euro, bahtů...protože to celní úřad zajímá nejvíce- kvůli případnému doplacení DPH a cla.
Samozřejmě stát se může pak cokoliv, sám mám zkušenost, že mi bezdůvodně na celní poště na Smíchově zadržovali zásilku osiva - žaludů vzácných dubů, které nakonec v teple vyklíčily a uhnily, i přes expresní službu zaslání a informace o případném uložení v chladu při celním řízení...na stížnost jsem dostal odpověď ve stylu: my prostě můžeme (asi cokoliv).
Nicméně již jsem dlouho si nic nenechal poslat (fakt mě nebaví jezdit na smíchovskou poštu vysvětlovat nevysvětlitelné a dokládat doklad, který reálně neexistuje), takže mohou být s celosvětovou nervozitou teď podmínky přísnější a horší. Rád si přečtu další zkušenosti jiných lidí.
P.