Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2019 09:46
foš

XXX.XXX.161.192

Zdravím, prosím o radu :
mám brouky Megalorrhina harrisi od 6.12. loň. roku v teráriu s bukovou hrabankou bez příměsí.
Je už na čase probrat substrát a hledat v něm larvy, nebo je ještě čas ?
Teplota v teráriu je asi 22 st. C.
Kdy je dobré celý substrát vyhodit a nahradit novým ?
Malé larvy je dobré hned po nalezení oddělit a přikrmovat jinými larvami, nebo nějakou dobu stačí kravský hnůj až za čas přikrmovat jinými larvami ?
Děkuji

12.1.2019 18:40
tomvoj

XXX.XXX.169.67

Můžete to zkusit, ale larvy tohoto druhu se špatně hledají, mají totiž chloupky na kterých se drží substrát a jsou skoro neviditelné v substrátu. Dají se poznat až se pohnou. Zase na druhou stranu bych doporučoval je vybírat a chovat samostatně, protože jsou extrémně kanibalistické. Takže vybírat už jako L1 a dát do malých krabiček, kde zase kontrolovat vlhkost substrátu, aby nevysch až moc, to by larvy nemusely rozchodit.
Teplota je ok, můete to udělat tak. že třeba za měsíc ten substrát s larvama dáte do jiné nádoby, protože protože všechny larvy v něm nenajdete a pak budete prohledávat třeba každý týden a broukům dáte čerstvý substrát na kladení. Larvám nikdy nevyměňujte všechen substrát ale jenom přidávejte další třeba z poloviny.
Já jsem zkoušel přikrmovat kvalitními proteinovými granulemi a nežraly to, takže můžete zkusit larvy jiných zlatohlávků.

12.1.2019 19:52
foš

XXX.XXX.161.192

Dobrý večer,
děkuji za pěknou odpověď. Jenom bych se ještě chtěl zeptat na Váš názor :
nedaly by se krmit larvám Megalorrhina harrisi kostňáci (larvy mouchy masařky) ?
Byly by snadno dostupné.
Děkuji za odpověď a zdravím
Vladimír Mikota

12.1.2019 20:16
tomvoj

XXX.XXX.169.67

Já bych vám radil je nepoužívat, oni se v teple moc rychle zakuklí, to už raději čerstvě svleženého zofobase larvu a ustřihnout jí hlavu. Ale musíte je mít z dobrého zdroje, abyste si nezanesl nějaký bordel. Já jsem třeba krmil larvami cetonii z přirody a larvy Coelorrhin to žraly dobře, ale pak mi velcí brouci brzy zdechli. Takže zaručená rada není. Já doporučuji raději granule s vysokým podílem proteinu a kontrolovat to, aby se nenamnožili roztoči.

Přidejte reakci

Přidat smajlík