No, nevím...chovám brouky přes dvacet let a doteď nechápu, proč se jednou za čas stane, že dojde k velkému přebytku jednoho pohlaví... např. mám v chovu Dicranorrhina oberthuri conradsi od roku 2011, tehdy je známý dovezl ze Serengeti, pořád držím čistou linii, pořád držím stejné podmínky a přesto loni ze 30 larev, co jsem si pro sebe nechal, vylezlo 24 samců a dvě samice (4 kukly uhynuly)... a vůbec netuším proč...hrabanka ze stejného místa, teplota, světlo, velikost nádoby, vše stejné. Jejich potomstvo už je zase 50:50 (přibližně, teď mám třeba venku o dvě samice víc než je samců, ale ještě se budou líhnout další...
Armell, jak jste prosím přišel na to, že za tím stojí teplota? Dělal jste nějaké experimenty ?
Díky
Nicolas
Já osobně Ugandensis nechovám chovám menší druhy : dictronorhiina, pachnoda, smaragdess a Eudicella. Občas se mi stane nějaká chybička. Třeba u pachnoda jsem přimíchal omylem trochu jehličí překvapivě žádný úhyn. S tou teplotou se mi u eudicell stalo to, že jedna skupina L2 larev byla v chladnějším prostředí a druhá v teplejším, oba stejný druh. U těch chladnějších jsem měl více samiček a o poznání méně samečků asi 8:2 a nějaké ty úhyny u teplejších bylo samečků více asi 3:2. rosil jsem je stejně a hrabanka byla stejná.stalo se mi to, ale jen jednou. Mimochodem chovám zlatohlávky třetím rokem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já chovám zlatohlávky při nižších teplotách (20 - 27°C podle roční doby) už asi 7 let a téměř pokaždé mám veliký nadbytek samic, párkrát jsem dokonce musel dokupovat samce, aby se mělo co pářit. U plazů je známým faktem, že teplota je důležitý faktor pro poměr pohlaví, třeba tomu je u brouků stejně.