M. t. ugandesis - počet samců a samiček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2019 17:18
muron.petr

XXX.XXX.39.183

Zdravím, nedávno jsem kontroval své larvy M. t. ugandesis a doslova mě překvapilo, že téměř 90% L3 larev jsou samci. Napadlo mě, že tyto počty může ovlivnit vlhkost nebo teplota... ovšem nevím jestli je tomu tak. Proto se ptám, nevíte někdo čím to může být? Díky za případné odpovědi.

21.2.2019 17:28
Armell

XXX.XXX.172.53

určitě teplotou

28.2.2019 23:18
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.38.195

No, nevím...chovám brouky přes dvacet let a doteď nechápu, proč se jednou za čas stane, že dojde k velkému přebytku jednoho pohlaví... např. mám v chovu Dicranorrhina oberthuri conradsi od roku 2011, tehdy je známý dovezl ze Serengeti, pořád držím čistou linii, pořád držím stejné podmínky a přesto loni ze 30 larev, co jsem si pro sebe nechal, vylezlo 24 samců a dvě samice (4 kukly uhynuly)... a vůbec netuším proč...hrabanka ze stejného místa, teplota, světlo, velikost nádoby, vše stejné. Jejich potomstvo už je zase 50:50 (přibližně, teď mám třeba venku o dvě samice víc než je samců, ale ještě se budou líhnout další...
Armell, jak jste prosím přišel na to, že za tím stojí teplota? Dělal jste nějaké experimenty ?
Díky
Nicolas

1.3.2019 19:39
Armell

XXX.XXX.172.53

Já osobně Ugandensis nechovám chovám menší druhy : dictronorhiina, pachnoda, smaragdess a Eudicella. Občas se mi stane nějaká chybička. Třeba u pachnoda jsem přimíchal omylem trochu jehličí překvapivě žádný úhyn. S tou teplotou se mi u eudicell stalo to, že jedna skupina L2 larev byla v chladnějším prostředí a druhá v teplejším, oba stejný druh. U těch chladnějších jsem měl více samiček a o poznání méně samečků asi 8:2 a nějaké ty úhyny u teplejších bylo samečků více asi 3:2. rosil jsem je stejně a hrabanka byla stejná.stalo se mi to, ale jen jednou. Mimochodem chovám zlatohlávky třetím rokem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2019 10:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já chovám zlatohlávky při nižších teplotách (20 - 27°C podle roční doby) už asi 7 let a téměř pokaždé mám veliký nadbytek samic, párkrát jsem dokonce musel dokupovat samce, aby se mělo co pářit. U plazů je známým faktem, že teplota je důležitý faktor pro poměr pohlaví, třeba tomu je u brouků stejně.

2.3.2019 22:21
Armell

XXX.XXX.172.53

Chovám i strašilky,motýly a jeden druh kudlanky. U strašilek se také z vajíček v teple líhnou samci s větší pravděpodobností. Samci jsou u strašilek které se umí samooplodnit docela raritou a musí být samčím genem oplodněné, ale né vždycky se z oplodněného vajíčka vylíhne samec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík