Dobrý den.
Rád bych svůj chov obohatil o některý druh roháčů. Zaujaly mě druhy: Dorcus antaeus,
Dorcus hopei ( starší název d. curvidens.), Prosopocoilus downesi savagei, Prosopocoilus serricornis senegalensis. Mám prozatím zkušenosti pouze s chovem zlatohlávků a nosorožíků. Chci se zeptat, který z uvedených druhů se vám jeví jako nejschůdnější, jak je to s jejich chovem případně jestli někdo z vás tento druh nechová a jestli nebude mít k dispozici larvy . Dále se ještě chci zeptat, jestli larvám zmíněných druhů postačí trouchnivějící dřevo nebo potřebují kinshi a jak je to s příkrmy u larev. Mohu jim jako příkrm poskytnout flake soil, salát, případně larvy některých jiných brouků. Za všechny rady, připomínky a návody už předem děkuji.
Přeji mnoho úspěchů v chovu
JP
Jenom krátce, za chovatelné považuji například Dorcus titanus sika, choval jsem nepřetržitě asi 8 let. Pak některé druhy Prosopocoilus, záleží co se vám podaří sehnat. Vystačil jsem vždy jenom se dřevem buk, dub, bříza, a další. U roháčů je to tak, že je většinou neuvidíte, takže je potřeba se s tím smířit, občas je zastihnete na krmení.
Choval jsem i několik druhů Odontolabisů a taky se občas podařil odchov, ale podle mě jsou už náročnější na prostor pro larvy.
Jestli se vám podaří sehnat za rozumnou cenu nějaké larvy Dorcusů tak to určitě vyzkoušejte.
Larvy musejí být ve tmě, takže krabičky dát třeba do skříně. Pozor na to, že se samice může prokousat slabším plastem, když dáte krabičky do velké bedny tak neprohloupíte.
A substrát po roháčích nevyhazujte třeba rok, často se objeví další larvy nebo brouci.
T. V.
Zdravím.
mohu se zeptat prosím zkušeného chovatele dorcusů,do jakého přesně substrátu vám kladli?Vím,že v japonsku praktikují špalíky obsypané flakesoil,avšak nevím,jak by to mohlo fungovat dále.Metoda se špalíky se mi zdá příliš pracná,hlavně tedy přesněji ve vytahování larev.Mohli by třeba dorcusi klást vejce do udusanéh namletého měkkého trouchu?
předem děkuji za odpověď
Myslím si, že pro roháče Dorcus jsou vhodné kusy větví nebo špalky z nařezaných větví. Mezery vyplněné trouchem. Nejvíce zkušeností mám s druhem Dorcus titanus sika. Dával jsem jim bukové ale spíše dubové větve o průměru 4 - 10 cm nelámané nebo nařezané na délku kolem 20 - 30 cm. To naskládat do větší bedny, většinou jsem sundal kurů. Kusy kůry jsem dal na povrch.
Bedna měla třeba 40 - 60 litrů substrátu. Samice vykouše do dřeva důlek a naklade vajíčko, někdy postupuje celou větví a klade postupně několik vajíček. Záleží, jak je tvrdé dřevo. Vybírat mrtvé dřevo zpracované nějakým chorošem, ale ještě dost pevné po celém průměru.
Myslím si, že nejdůležitější je dost krmit samice, doporučuji přidávat jelly. Protože hladová samice bude žrát larvy, na které narazí.
Co se týká larev, tak většinou jsem počkal, a když jsem viděl, že klády jsou prožrané, tak jsem nevydržel a opatrně jsem nějaké rozebral a larvy jsem přemístil do krabiček samostatně, hlavně proto abych pak měl přehled o dalším vývoji a našel ty brouky. Když se nechají ve společné bedně, tak se většinou náhodně objeví nějaký brouk a pak se musí stejně obsah probrat.
Vybrané larvy v krabičkách už můžete krmit trouchem.
Samozřejmě lze experimentovat se substrátem, ale doporučoval bych se spokojit třeba s menšími brouky, než zabít larvy experimenty se substrátem.
Roháči mohou žít dlouho jako imága, tak je potřeba je pořád krmit, jdou na povrch většinou až večer.
Mě třeba DTS žili imága i rok, z toho třeba skoro půl roku byli v komůrce než aktivovali.
T. V.
Záleží jaky druh budete chovat, já jsem vystačil většinou s krabičkami 500 nebo 750 ml. Spíše bych vybíral krabičky pevnější. protože samice tenký plast lehce prokouše.
Spíše ve větší krabičce nemusíte tak hlídat substrát a nestane se vám, že na měsíc zapomenete na larvy, z trouchu se stane bahno a larva uhyne.
Můžete zkusit třeba druh Dorcus alcides nebo Dorcus titanus titanus.