hornak

XXX.XXX.105.102
Dobrý den,
moc bych prosil o radu, případně zda má někdo podobnou zkušenost. Chovám dva druhy zlatohlávků (Pachnoda marginata peregrina a Eudicella hereroensis) doděleně ve dvou teráriích, klasicky s listovou hrabankou, větvemi na lození, pravidelným přisvěcováním a rosením. U rodu Eudicella je v teráriu navíc několik rostlinek tilandsií. Jelikož se mi rozrůstal chov zlatohlávků Pachnoda, rozhodl jsem se čerstvě vylkuklené samice (z důvodu omezení dalšího rozmnožování) umisťovat do většího terária s rodem Eudicella. Nastal ale problém, jelikož se postupně u jedinců obou rodů začala vyskytovat jakási paralýza končetin (tuhnutí, zkroucení, nemožnost pohybu) a brouci zůstávali často ležet dlouhodobě bez pohybu na krovkách, přestože se o pohyb snažili. Po oddělení obou rodů se jejich stav začal po nějaké době zlepšovat až došlo k vymizení problému (někteří jedinci to ale bohužel nepřežili). Je možné, že se tyto druhy zlatohlávků navzájem nějakým způsobem inhibují nebo je potřeba hledat problém jinde?
Děkuji moc za odpověď.
hornak

XXX.XXX.105.102
Ještě bych doplnil, že se tento problém vyskytoval i u samců a dokonce se tak dělo i když jsem z terária odstranil všechny jednice rodu Eudicella a umístil tam Pachnody, u kterých se následně paralýza začala projevovat už po několika hodinách pobytu v teráriu (ale ne zcela u všech).