Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2019 19:45
Vortex_87

XXX.XXX.135.172

Dobrý den, poprvé chovám větší druh brouka - d. hercules occidentalis. Před nedávnou dobou jsem viďel samici klást vejce. Nebylo daleko od toho abych obratil terárium vzhůru nohama, ovšem žádné vejce sem nenašel. Nevíte někdo co by se mohlo stát s ťemi vejci? Ďekuji za případnou odpověď.

10.10.2019 17:49
Askalon

XXX.XXX.230.196

Dobrý den.
Pokud mohu poradit, ještě se v teráriu ,,nehrabejte", vajíčka jsou velmi náchylná na přenos a manipulaci. U tohoto druhu bude asi nejlepší, když vajíčka necháte v teráriu a až cca za měsíc vyberete už poněkud větší L1 larvy. Pokud uvidíte, že samice klade, a hned nahonem začněte prohlížet terárium, zda tam nejsou vajíčka, tak tím jednak tušíte brouky, jednak můžete poškodit vejce a nejspíš stejně nic nenajdete. Takže počkat cca měsíc, pak vyndat z terária všechny dekorace, kůru a samozřejmě brouky a pak terárium opravdu obrátit vzhůru nohama, vysypat všechen substrát a probrat no, zda v něm už jsou larvičky. To opakovat dokud brouci nezbytnou, vždy mezi jednotlivými probrání mi nechat cca 1 měsíc mezeru. U tohoto druhu je potřeba dávat pozor, aby substrát v teráriu (hrabanka s trouchem nebo Black či flake soul, ne rašelina) nevyschla, jinak by se samice nemusela vykládat.
Přeji mnoho úspěchů v chovu
JP
Askalon-beatles.webnode.cz

10.10.2019 18:07
Vortex_87

XXX.XXX.135.28

Ok. Děkuji za reakci

28.10.2019 21:14
tomvoj

XXX.XXX.169.67

Do substrátu vůbec nehrabejte, raději po dvou měsících dejte brouky do jiného výběhu s čerstvým substrátem, stačí i rašelina.
Snažit se vybírat vajíčka nebo zcela malé larvy je jistá cesta k jejich záhubě.
Nechat minimálně 3 měsíce na pokoji a pak se můžete zkusit podívat.

20.6.2020 12:00
pavel.riedel@centrum.cz

XXX.XXX.28.241

Dobry den, chci se zeptat - vylihl se mi z kukly brouk (D. hercules occidentalis), kuklu jsem dal pod drevo, tak vim kde brouk je. Je plny roztocu, rad bych ho opatrne ocistil, jen zfouknul roztoce. Je mozne s neaktivnim broukem manipulovat?
Dekuji za odpoved

20.6.2020 17:53
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Pokud se ten brouk vylíhl, jak píšete a opustil komůrku, ve které se zakuklil, tak s ním můžete opatrně manupulovat, tj. dát ho do jiné ubikace se substrátem, kde se zahrabe. Raději do tmy. Aź bude aktivní, tak bude lozit a přijímat potravu.Klidně ho dejte do čisté rašeliny v té se roztoči nemají na čem namnožit a brouka kontrolujte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík