Zdravím,
asi možná pokládám hloupý dotaz, ale je možné, aby příkrm nějak ovlivnil kvalitu krovek u Dicronorhin? V letošním roce se setkávám s nadměrným množstvím deformovaných jedinců zmiňovaných zlatohlávků ve svém chovu. S deformací krovek se potýkám u svých brouků neustále (pořád se mi chov nepodařilo vychytat tak, abych měl brouky tak dokonalé, jak presentují jiní chovatelé), nikdy se mi ale nestalo, aby více jak 2/3 brouků mělo krovky různě pokroucené a malé tak, že sotva dosahují do poloviny zadečku. Jedinou změnou oproti minulým letům byl příkrm v podobě jabloňového trouchu, tak nevím, zda by to mohlo mít souvislost a nebo zda se mi jen prostě letos silně s chovem nezadařilo.
Děkuji za Vaše názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdy jsem neslyšel, že by příkrm měl nějaký vliv na krovky. Jejich vzhled záleží prakticky pouze na tom, jak se povede svlékání z kukly a napumpování krovek do náležitého tvaru. Trouch listnatých stromů je běžná složka substrátu pro zlatohlávky, na exoskelet samotný však nemá znatelný vliv. K deformaci krovek dochází nejčastěji vlivem příliš vysoké vlhkosti nebo nevhodné manipulace s kokonem v čase líhnutí brouka. V krajním případě může dojít k deformaci i vlivem nepovedeného svlékání larvy v kuklu, ale pokud bych se opřel o pravděpodobnost, sázím na špatnou vlhkost. Někdy je lepší ponechat substrát spíše sušší (ale zase to nepřežeňte) a kokony ponechat cca 5 cm pod povrchem. Nádoba musí být samozřejmě uzavřená a nejlépe bez odvětrávání.
Oto Petřík
Choval jsem Dicronorrhiny několikrát a výrazné problémy ve stádiu kukly jsem neměl. Myslím si, že problém je ve vlhkosti, nejvíce se nabízí vyšší vlhkost, ale teoreticky i třeba nevhodná teplota. Většinou jsem Dicronorrhiny choval pohromadě až do zakuklení, kokony jsou pak ostatními larvami vytlačovány na povrch substrátu. Většinou jsem je pak vybíral a umísťoval do krabiček zasypané substrátem třeba jenom do poloviny, pokud byl tento substrát středně vlhký až sušší. Pokud pak krabičky dál nevysychají není problém, krabičky kolem 500 ml mám ve tmě a s kuklami nemanipuluji. Podle mě je vhodné larvy mít ve větší nádrži, aby si mohly vybrat vrstvu substrátu pro zakuklení podle potřeby, většinou u dna bude vlhkost vyšší a u povrchu nižší. Kokony vybírám hlavně proto, aby vylíhlí brouci nerozbili ostatní kokony s ještě nehotovými brouky.
A ještě poslední varianta, chováte populaci, která je už slabá / zdegenerovaná a brouci se nevyvinou. Napište ještě o jaké druhy se jedná a jak velká byla imága.
Hodně záleží na chovném materiálu, DDL by samice mohly mít tak 35 mm, samci někde kolem 45 mm ale i k 50 mm. Pokusím se dát nějaké fotky (historie tak dva roky zpět) z mého chovu, těch layardi jsem měl dost, tak by mohly ještě někde být v chovech. Další na fotkách jsou D. micans x D. johnstoni.
Viděl jsem na burze i jiné layardi, bez červeného odlesku a to bylo už dost dlouho točené dokola.
Samozřejmě taky záleží na substrátu, dát si trochu záležet na nasbírání listovky a přidat trouch buk / dub.