Chovám svůj první druh nosorožíka- Al. dychotoma.
L2 larvy, které jsem si pořídil zhruba v květnu 2019, odchované dle rad chovatele na čistém trouchu, se mi již zakuklily, asi před měsícem v listopadu.
Trochu mi však začal plesnivět, a to dost hodně, nejspíše jsem z nepozornosti zablokoval větrání jiným boxem se zlatohlávky. Proto jsem kukly opatrně, pečlivě přemístil do jiného boxu s čistým trouchem z boxu druhého, taky s dychotoma a ještě trochu přisypal ze zásob. A proto prosím o radu. Do jaké pozice a jak mám umístit kokony, aby vše proběhlo vpořádku, a vykukuklily se.Co mám dělat dál? Děkuji za všechny rady. Prošel jsem několik odborných knih a spoustu článků a blogů, ale odpověď jsem nenašel.
PS.: Podle vzhledu vypadají kukly v pohodě a samci mají tří centimetrové rohy.
Dobrý den, podle mě u toho druhu je nejlepší vzít nějakou umělohmotnou trubku s vhodným průměrem, asi tak 5 cm. Záleží jak velké jsou ty kukly, šířka kukly plus 1 cm. Tu trubku nařezat na kusy kolem 12 - 15 cm, do bedny dát 2 cm vrstvu rašeliny nebo trouchu a udusat. Do trubek dáte opatrně kukly a dáte nastojato (zadečkem dolů). Obsypete třeba rašelinou a lehce utlačíte, do věky těch trubek ale kousek pod okraj.
Přikryjete nějakým kartonem, aby tam nešlo světlo a celou bednu víkem s větráním, dáte raději někam do tmy. Kontrolovat vlhkost.
Jednou za týden zkontrolovat kukly.
Druhá možnost je zelená aranžovací hmota na květiny, Kostka stojí asi 25 korun,
Uřežete vrstvu asi 1 cm to bude víko. Pak lžící vydlabete kolíbku pro kuklu, mírně šikmo, hmotu trochu namočíte do vody ať drží vlhkost. Dáte kuklu a přikryjete víkem, pokud by to bylo moc vlhké, necháte škvíru na větrání. Ty kostky dáte zase do nějaké bedny a do tmy. Aranžovací hmotu používám, pokud rozbiju komůrku nebo se larva špatně zakuklí na povrchu a mám s tím dobré zkušenosti.
T. V.