Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete mi prosím někdo poradit s chovem lupenitek?
Dcera donesla v prosinci domů nymfu lupenitky, pravděpodobně lupenitky obrovské. Koupila ji na vánočních trzích . Když už ji doma máme, tak se snažíme starat. Lupenitka žije, ale asi se jí u nás nedaří úplně dobře, když teprve dnes došlo ke svleku (po více než 2 měsících). Co jsem kde vyčetla na internetu, měly by se nymfy svlékat cca 1x měsíčně. Napadá vás někoho, co by mohlo být špatně? Možná je jí u nás zima (22st.), mohlo by to být tím? Také se mi zdá, že málo žere, ale kadí ostošest, tak snad nouzí netrpí. Krmíme ostružiníkem.
Ani nevím, v jakém svleku momentálně je, dcera ji donesla ve velikosti cca 4,5cm, teď má cca 7cm. Dá se to z toho nějak určit? Nebo z tvaru těla? Přikládám foto.
A co změnit, aby trochu zrychlila ve vývoji?
Děkuji předem za všechny konstruktivní odpovědi.

Butterfly
napsal(a):
Dobrý den, pokud takto změnila velikost, nejspíš sd svlékla vícekrát :). Možná jste si jen nevšimli, že se to stalo, když sežrala svoji starou kutikulu. Samozřejmě teplota na to má také výrazný vliv, tak bych dal vyšší.
Vzhledem k tomu, jak před svlekem změnila chování (přestala žrát, vyloučila vše, co šlo a pak 2 dny seděla přilepená na zácloně, kterou má sklenici překrytou), tak si myslím, že bych změnu zaznamenala. Jedině, že by to provedla v průběhu Vánoc, kdy jsme byli 4 dny mimo domov.
S tou teplotou váhám, v celé místnosti přitápět nechci a dát ji blíž k topení je zase asi blbost, protože by teplota uvnitř insektária často kolísala. Tak jestli pro ni není lepší těch stabilních 22 přes den a 19,5 v noci, jak to má teď.

nuty
napsal(a):
U gigantejek jsou ty pauzy mezi svlekama delší.Teplota je O.K.,chovám je tak už 20 let.Ted je taky období,kdy už ostružiník nemá tu výživnou hodnotu jako přes rok.To období mezi ekdysema taky prodlouží.
Aha, to jsem se zatím nikde nedočetla, moc děkuju. A s výživností zimího ostružiníku je to i logické, mohlo mě to taky napadnout.
Můžu se zeptat, jestli na základě té fotky a velikosti kolem 7 cm dokážete odhadnout v jakém je ta naše lupenitka instaru? Jsem absolutní začátečník a nymfu domů donesla 10letá dcera, podrobnější info možná dostala ústně, ale pochopila to jen zčásti.
Bohužel nemáme kontakt na chovatelku, takže jsem odkázaná na internet a selský rozum. :D
Mě přijde trochu menší.Pokud by měla 7 cm,tak by byla asi jeden,možná dva svleky do dospělosti.Poslední dva instary už nemají Phyllium giganteum tvar jako kosočtverec,tahle ještě jo.Doporučuju článek od Mirka Divokého.Tam jsou všechny potřebné informace.Myslím,že je u lupenitek na Strašilky,cz,dále v knize Hmyz-chov a morfologie Kovařík a kol.Počítejte,že ty poslední instary u gigantejek trvají opravdu dlouho.

Děkuji moc, článek jsem již četla, projdu si ho znovu. Velikost jsem měřila včetně předních nohou, které strká před sebe, bez nich, od hlavy po konec zadečku má 6cm.
Dobrý den,také se přikláníme k předešlém názorům.Nejspiš jste si jednoho svleku nevšimla.
Vypadá že je po třetím svleku a dvakrát se ještě svleče.
Teplotu bych nechal tak jak je zvikla.
Když budete potřebovat poradit,napište na email.
Nebo pravidelně bývám na fauna trzíh v Ostravě,stůl 147č.
S pozdravem Picaso.

Picaso
napsal(a):
Dobrý den,také se přikláníme k předešlém názorům.Nejspiš jste si jednoho svleku nevšimla.
Vypadá že je po třetím svleku a dvakrát se ještě svleče.
Teplotu bych nechal tak jak je zvikla.
Když budete potřebovat poradit,napište na email.
Nebo pravidelně bývám na fauna trzíh v Ostravě,stůl 147č.
S pozdravem Picaso.
Děkuji moc za odpověď i za nabídku konzultací. Akorát nevím, na jaký email psát
A ještě něco - nějak se nemohu dopočítat. Píšete, že je podle vás po 3. svleku a ještě 2x se bude svlékat, ale to nevychází. Dohromady má být těch svleků u samiček 6.
bizon20

XXX.XXX.181.40
ahoj,
Lupnitky se svlekají mezi 1 až 2 měsícím. Teplota je fajn já je chovám v 20 stupňů celsia a dobře se svlékají.Lupenitky svoji kutikulu často sežerou a svlíkají se v noci a nebo brzo ráno že o tom nemusíte ani vědět ale muselo být více svleku než 1. Podle mě je tak v 3 až 4 instaru(svleku). A teď k tomu chovu . Nymfy( malé lupenitky) se rosit kažý den možná aji dvakrat ráno a večer dospělé lupenitky P.gianteum stači 1 denně a nebo obden. Za mě je nejlepší krmit ostružníkem a pak jak odkvete maliník tak to ji můžete dát taky ale jen jak odkvete!!! Jinak neměnit krom odkvetlé maliníku něco jiného např(dub,buk,růže)
snad vám o aspoň troch pomohlo s pozdravem Štěpán CHOVU ZDAR
bizon20

XXX.XXX.181.40
JINAK ABYCH NEZAMOPĚL JÁ BYCH TEPLOTU NEMĚNIL LUPENITKY A JINÉ STRAŠILKY SNAŠEJÍ LÉPE ZIMU NŽ VELKÉ TEPLO.

bizon20
napsal(a):
JINAK ABYCH NEZAMOPĚL JÁ BYCH TEPLOTU NEMĚNIL LUPENITKY A JINÉ STRAŠILKY SNAŠEJÍ LÉPE ZIMU NŽ VELKÉ TEPLO.
Díky moc za reakci, i když pozdní. Dotaz jsem psala v únoru.
Teď mě zajímá jiná věc - jak dlouho žije lupenitka? Mám pocit, že ta naše se už pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Je málo aktivní, méně žere, zdá se mi taková schlíplá. Buď chytila nějakou nemoc, nebo už se blíží svému přirozenému konci...
bizon20

XXX.XXX.181.40
Jak dlouho máte lupenitku? Lupenitky se dožívají 1 ale mě se stalo že i 2 roky.
napsal(a):
Díky moc za reakci, i když pozdní. Dotaz jsem psala v únoru.
Teď mě zajímá jiná věc - jak dlouho žije lupenitka? Mám pocit, že ta naše se už pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Je málo aktivní, méně žere, zdá se mi taková schlíplá. Buď chytila nějakou nemoc, nebo už se blíží svému přirozenému konci...
Jak který druh některé druhy okolo 5 - 7 měsíců některé i přes rok dvou let se dožívají jen vyjímečně když má dobré podmínky mimochodem jestli se furt nesvlíká tak roste vodou klidně i 3x denně k svlíkání potřebují hodně vlhkosti navrhoval bych je rosit 2x - 3x denně dokud by se nesvlíkla a po svleku 1x - 2x denně

bizon20
napsal(a):
Jak dlouho máte lupenitku? Lupenitky se dožívají 1 ale mě se stalo že i 2 roky.
Děkuji, ale už je to passé, má to za sebou. Byla nějaká divná, zůstala v nějakém cca 4-5 instaru, nikdy nedospěla. Nevím, jestli byla chyba v naší péči, ale myslím, že ani ne. Celou dobu žrala, byla aktivní, měla všechny nohy... jen se přestala svlékat.
Podle prodejců jí bylo v době koupě skoro půl roku, my ji měli další rok, tak nevím.

Insect watcher
napsal(a):
Jak který druh některé druhy okolo 5 - 7 měsíců některé i přes rok dvou let se dožívají jen vyjímečně když má dobré podmínky mimochodem jestli se furt nesvlíká tak roste vodou klidně i 3x denně k svlíkání potřebují hodně vlhkosti navrhoval bych je rosit 2x - 3x denně dokud by se nesvlíkla a po svleku 1x - 2x denně
Děkuji, ale už je to passé, má to za sebou. Byla nějaká divná, zůstala v nějakém cca 4-5 instaru, nikdy nedospěla. Nevím, jestli byla chyba v naší péči, ale myslím, že ani ne. Celou dobu žrala, byla aktivní, měla všechny nohy... jen se přestala svlékat.
Podle prodejců jí bylo v době koupě skoro půl roku, my ji měli další rok, tak nevím.

Insect watcher
napsal(a):
Nemyslím si že to byla chyba v péči někdy umírají bez zjevné příčiny.....také se mi to stalo mimochodem máte ještě nějaké? nebo t byla poslední?
Pardon, nevšimla jsem si reakce. Měli jsme pouze 1, dcera si ji koupila na trzích.
Teď máme pakobylky a chystáme se znovu i na lupenitky, ale ve větším boxu a ve skupině.