Dobrý den. Mám dotaz ohledně toho, jak co nejvíce snížit riziko pádu u kudlanky ve svleku. Kudlanka na fotografii mi včera spadla a nehezky se pochroumala. Udělala jsem ji takovou „houpačku“ ve vzduchu, aby ji ležení na vlhkém substrátu nezpůsobilo onemocnění. Jenže ona se evidentně chtěla hýbat a tak se během dnešní noci dostala zpět na substrát, což ji poranilo tak, že na jedné lapací noze byla veliká kapka mízy a taktéž se do ní stihla pustit infekce. Přitom jsem odstranila před svlekem všechny větve a nahradila je provázky na bocích a stropu terária. Prosím někoho, aby mi poradil, já si rady moc nevim a internet taky ne.
Při chovu kudlanek je dost důležité pohlídat svlékání a pomoct tomu i zařízením terária / insektária.
Začíná to už u malých kudlanek, které jsem chovával v plastových kelímcích nebo krabičkách postaveným na výšku. U kelímků jsem na víčko přicvakl kancelářskou sešívačkou kousek pletiva proti mouchám. U plastových vaniček jsem měl takový pásek ze síťoviny nebo i úmělohmotné síťky proti mouchám, který zaplňoval strop a pokračoval po jedné stěně skoro až na zem. Malé kudlanky se v tom celkem bez problémů svlékaly.
Pro větší kusy jsem měl zcela obyčejné ubikace z PET lahví s uříznutým hrdlem nejlépe 2 litry. Do takové PETky se musela vybrat vhodná větev na lezení, aby byla rozvětvená jenom nahoře pod stropem. Tj takové písmeno Y šikmo postavené. Kudlanky se taky většinou v pohodě svlékly. Pro opravdu velké druhy použijeme terárium se síťkou na stropě a pokud tam dáme větve na lezení, tak nejraději jenom v prostoru pod stropem. Tím se zabezpečí, aby se kudlanka musela svlékat někde nahoře. Taky se svlékání dá podpořit podvečerním rosením. Já jsem u obyčejných kudlanek v PETkách měl uřezané hrdlo přikryté kusem látky, dobrý je třeba stará látková plena, která je prodyšná a dobře saje vodu, který se odpařuje a tak se zvedne vlhkost.
Když mi nějaká kudlanka při svleku spadla a zdeformovala se, tak jsem se jí snažil udržet při životě, pokud měla nepoškozené ústní ústrojí a tělo, nohy se dají při příštím svleku částečně zachránit. Pak před svlékáním jsem ji opatrně přichytil za zadní nohy izolepou.
Samozřejmě, ne vždy se to povede.
Poznámka: Substrát bych na dno nedával, jenom třeba u Deroplatysek jsem ho měl. U takových běžných druhů je myslím lepší čisté dno, kde nic nestihne plesnivět.
T. V.
Nellaborovickova

XXX.XXX.173.77
Dobrý den,
Má kudlanka po svleceni není schopna postavit se na nohy takhle leží už 1 den
Když ji dám k puse potravu tak si jí vezme, ale není schopná ani zvednout hlavu.
Prodělala špatný svlek, jestli bude žrát můžete se o ní chvíli starat, a pokud později zvládne viset, bude mít šanci na přežití. Jak vidím je to subadult samička, takže adult svlek bude sám od sebe velmi náročný...zatím tedy podávejte dostatek potravy a vody, ale pokud se nevzchopí, nevidím důvod jí prodlužovat trápení.