Jak zabránit pádu ve svleku kudlanek?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2020 12:08
Anatiad

XXX.XXX.111.91

Dobrý den. Mám dotaz ohledně toho, jak co nejvíce snížit riziko pádu u kudlanky ve svleku. Kudlanka na fotografii mi včera spadla a nehezky se pochroumala. Udělala jsem ji takovou „houpačku“ ve vzduchu, aby ji ležení na vlhkém substrátu nezpůsobilo onemocnění. Jenže ona se evidentně chtěla hýbat a tak se během dnešní noci dostala zpět na substrát, což ji poranilo tak, že na jedné lapací noze byla veliká kapka mízy a taktéž se do ní stihla pustit infekce. Přitom jsem odstranila před svlekem všechny větve a nahradila je provázky na bocích a stropu terária. Prosím někoho, aby mi poradil, já si rady moc nevim a internet taky ne.

3.3.2020 12:16
Anatiad

XXX.XXX.111.91

Promiňte, nějak se nepovedlo fotku vložit

3.3.2020 21:59
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Při chovu kudlanek je dost důležité pohlídat svlékání a pomoct tomu i zařízením terária / insektária.
Začíná to už u malých kudlanek, které jsem chovával v plastových kelímcích nebo krabičkách postaveným na výšku. U kelímků jsem na víčko přicvakl kancelářskou sešívačkou kousek pletiva proti mouchám. U plastových vaniček jsem měl takový pásek ze síťoviny nebo i úmělohmotné síťky proti mouchám, který zaplňoval strop a pokračoval po jedné stěně skoro až na zem. Malé kudlanky se v tom celkem bez problémů svlékaly.
Pro větší kusy jsem měl zcela obyčejné ubikace z PET lahví s uříznutým hrdlem nejlépe 2 litry. Do takové PETky se musela vybrat vhodná větev na lezení, aby byla rozvětvená jenom nahoře pod stropem. Tj takové písmeno Y šikmo postavené. Kudlanky se taky většinou v pohodě svlékly. Pro opravdu velké druhy použijeme terárium se síťkou na stropě a pokud tam dáme větve na lezení, tak nejraději jenom v prostoru pod stropem. Tím se zabezpečí, aby se kudlanka musela svlékat někde nahoře. Taky se svlékání dá podpořit podvečerním rosením. Já jsem u obyčejných kudlanek v PETkách měl uřezané hrdlo přikryté kusem látky, dobrý je třeba stará látková plena, která je prodyšná a dobře saje vodu, který se odpařuje a tak se zvedne vlhkost.
Když mi nějaká kudlanka při svleku spadla a zdeformovala se, tak jsem se jí snažil udržet při životě, pokud měla nepoškozené ústní ústrojí a tělo, nohy se dají při příštím svleku částečně zachránit. Pak před svlékáním jsem ji opatrně přichytil za zadní nohy izolepou.
Samozřejmě, ne vždy se to povede.

Poznámka: Substrát bych na dno nedával, jenom třeba u Deroplatysek jsem ho měl. U takových běžných druhů je myslím lepší čisté dno, kde nic nestihne plesnivět.

T. V.

4.3.2020 07:51
Anatiad

XXX.XXX.111.91

Děkuji za rady :) odstraním tedy substrát, upravím rosení a vyberu lepší větve.

Nellaborovickova

3.5.2020 10:56
Nellaborovickova

XXX.XXX.173.77

Dobrý den,
Má kudlanka po svleceni není schopna postavit se na nohy takhle leží už 1 den
Když ji dám k puse potravu tak si jí vezme, ale není schopná ani zvednout hlavu.

4.5.2020 07:36
Butterfly

XXX.XXX.58.57

Prodělala špatný svlek, jestli bude žrát můžete se o ní chvíli starat, a pokud později zvládne viset, bude mít šanci na přežití. Jak vidím je to subadult samička, takže adult svlek bude sám od sebe velmi náročný...zatím tedy podávejte dostatek potravy a vody, ale pokud se nevzchopí, nevidím důvod jí prodlužovat trápení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík