Arryn

XXX.XXX.186.85
Dobrý den. Mám subadult samičku Grammostolu Pulchripes 5 cm v těle. Po svleku začala být extrémně plachá. Teď jsem jí přesouvala do většího terária a neskutečně vyšilovala. Manipulovala jsem šetrně, do krabičky. Už jednou jsem ji stěhovala stejným způsobem a bylo to úplně v pořádku. Je na tmavém a tichém místě. Úkryty má dva, teplota a vlhkost je v pořádku. Většinou přes den je venku a tak lekavá není. Každopádně někdy stačí, když se přiblížím a většinou rychle běží do úkrytu nebo prostě skočí za korek. Nikdy to nedělala. Je mi líto, že se takhle stresuje a trápí mě to. Myslíte, že to s dospělostí přejde? Děkuji předem moc za rady.
NH

XXX.XXX.230.42
Krasny dobry den,
taky mam problemy se svym sklipkanem. :-( Mam priblizne 16leteho sklipkana Brachypelma Albapilosa a nikdy nebyl problem (mam ji od malicka). Ale od posledniho cisteni teraria nechce slezt ze skla dolu, nebo se max drzi v rohu kde ma ukryt a odmita i cvrcky (je to uz 4 tydny). Cvrcky jsem vyhazela a nevim co se deje. Pouzila jsem stejny substrat jako vzdycky, vsechno v normalu (nema tam nic noveho).:( Docela se bojim co se deje kdyz nezere atd. Drive se zdrzovala hodne na zemi, casto kolem vody apod. Ted je porad na jednom miste a nic. Zkousela jsem ted zmenit substrat co mi doporucili ve zverexu a take to nepomohlo. Nevite cim to muze byt? Dekuji moc za rady.
Arryn

XXX.XXX.137.148
No nakonec už je to u mě v pořádku. Týden jsem tu nebyla, tak si asi zvykla na úplný klid a když jsem přijela a hned ji stěhovala, tak to pro ni možná bylo trauma. Po přestěhování si zvykla a už není vůbec lekavá a je pořád venku. Ty jo to je hodně zvláštní. Ale je to úctyhodný věk. Nechovám sklípkany tak dlouho, abych Vám mohla poradit. Asi není možné, že je před svlekem?
NH

XXX.XXX.131.230
Jsem rada, ze s Vasim pavoukem je to OK. Taky jsem si rikala jst nema pred svlekem (poslední svlek byl cca před 3/4 rokem az rokem), ale vidím na ni, že to chování je jiné. Nedělá si pavučiny, nechodí k te misce kde travila dost času. Drzi se pořád v jednom rohu. Jinak terarium ma klasické doporučené rozměry. Posílám fotky z dneska (včera jsem ji tam dala 2 cvrcky jestli náhodou nedostala hlad). Je od vcerejska na stejnem miste a cvrcku si nevsima. Byl jeden az u ni. Jinak mamka mi řekla, což jsem nevěděla, že 2 týdny zpátky 1 cvrcka snedla. Dekuju moc za rady a pomoc. Mám ji fakt ráda, takže me to trápí jst s ní něco je.
Pro NH:
V první řadě vás musím uklidnit, a to v tom smyslu, že pavouk vypadá naprosto zdravě. To, že odmítá potravu, by byl problém až v případě, že bude fyzicky nějak chátrat. Vzhledem k tomu, jak je vykrmená, bych se nebála ani kdyby nejedla půl roku. 16 letou G. porteri krmím tak 5-6x do roka velkým švábem a je zdravá a baculatá tak akorát. Na přiložených fotkách, soudě podle barev, vypadá poměrně čerstvě, a pokud jsou datum posledního svleku a věk správně, ještě si hodně počkáte. Každopádně bych nenechala běhat u ní cvrčky, které nechce. Vylovte je a zkuste jí nabídnout nejdřív za měsíc. Když nebude chtít ani potom, hlady rozhodně nepojde
Pokud leze po stěnách a nechce dolů, napadá mě pár důvodů:
1) Substrát je nezpevněný. Žádný sklípkan nemá rád, když se boří do substrátu, a v takovém případě vyhledává spíše tvrdé povrchy jako kameny, kůru, nebo stěny terária. Podle fotek nedokážu posoudit, ale doporučuji do budoucna umačkat substrát "co to jde".
2) Substrát je příliš vlhký. U některých druhů, jako je i ten váš, je mnohem lepší nechat substrát suchý a nabídnout vodu, popř. pouze vlhčí kout. Oni neuschnou, tak zkuste a uvidíte.
3) V kombinaci s příliš velkou vlhkostí je problém špatné větrání terária. Když neproudí vzduch, je v teráriu pěkně "zatuchlo" a to se sklípkanům nemusí líbit. Vždyť v přírodě také nežijou ve skleníku. Často potom lezou nahoru směrem k místu, kde se nachází větrání (v komerčně prodávných teráriích nešťastně umístěné zvrchu) aby před tím utekli.
Velké něštěstí pak číhá v případě, že takto lezoucí těžký zemní sklípkan žuchne dolů na nedejbože nějakou tvrdou dekoraci. Pokud je navíc pěkně vypasený, o to hůř. Proto bych doporučila navršit substrát opět "co to jde" a klidně jej alespoň vzadu umístit pod úhlem směrem nahoru. Co se týče substrátu, vypadá jako nějaká terarijní rašelina, což je naprosto v pořádku. Zkuste vyfotit i celé terárko a můžeme vymyslet jak ho lépe zabezpečit.
Rozhodně bych však doporučila sušší, vyšší a umačkaný substrát.
Pokud máte nějaké další otázky, klidně se ptejte.
NH

XXX.XXX.131.230
Strašně dekuju za rady. Uprimne jsem si oddechla, že je v pořádku a problém bude asi v terariu. Cvrcka jsem vypustila na svobodu a substrát umackala. Zkusím ji víc větrat a případně ještě odebrat substrát a dat novy sussi. Nevlhcila jsem ji to tam, dávám pouze misku s vodou, ale je možné, že se mi tam na te lepene štěně po umyti teraria zadržela voda a ma to tam vlhci nez normalne. Budu informovat jak to vypadá. Ještě jednou děkuji a krásný podvečer přeji. :-)
Arryn

XXX.XXX.171.218
Je krásná. Držím palce, ať je v pořádku :)
Větráním jsem rozhodně nemyslela, že jí máte větrat jako si větráte v obýváku
Měla jsem na mysli spíše velikost, počet a umístění větracích otvorů terária.
U suchomilných pavouků se obejdete s menším větráním, pokud však potřebujete mít v teráriu vlhko, je nutné zabezpečit lepší větrání.
Věřím, že substrát nevlhčíte. Někdy do něj voda vzlíná z misky, nebo si jej v ní zvíře namočí i samo. Nový substrát z pytlíku je ale většinou vlhký, tak pokud nechci nebo nemohu čekat, až vyschne, přepeču ho v troubě.
Stává se také, že i perfektně vybavené terárium, pokud je nové, nenechá sklípkana v klidu. To potom nezbývá než přesvědčit se, že je v něm pro sklípkana bezpečno, a vyčkávat, až se usadí.
Těším se na novinky a přeji mnoho úspěchů v chovu!