Svoje P.flaviventris jsem začal chovat na kompostu, ale jelikož do kompostu dáváme starou podestýlku od morčat, tak jsem jim ji začal přihazovat rovnou a vypadá to, že jim chutná. Je to tedy směs hoblin, sena a morčecích bobků.
Vzhledem k tomu, že literatura zmiňuje i kravince (https://journals.co.za/content/phyto/17/2/AJA03701263_986) a někdo tu zmiňoval i granulovaný koňský trus, tak to asi nebude úplně mimo. Co jsem pozoroval, tak na bobcích si smlsnou i imaga.
Samozřejmě přikrmuji i ovocem.
A váš dotaz ?
Pachnody, obzvláště marginata a s. flaviventris, sežerou prakticky cokoliv, jsou to jediní zlatohlávci, kteří se v larvě dají chovat i např. v jehličí a imaga těchto druhů baští i granule pro psy.
Substrát, který používâte, je nicméně pro larvy poměrně přirozený (směs dřeva, rostlinného materiálu a zvířecího trusu), nicméně je otázka jak v substrátu s víceméně čerstvým dřevem namísto trouchnivějícího probíhá trávení larev. No a pak je tu samozřejmě otázka moči morčat, která způsobuje okyselení substrátu .
Je otázka, jestli budou imaga z larev chovaných v tomto substrátu plodná, a jak budou mít dlouhý život, to ale zjistíte až časem, až ,,otočíte" celou jednu generaci.
Pro náročnější zlatoně (Mecynorrhina, Jumnos atd.) bych rozhodně nepoužíval, ale pro méně náročné druhy Pachnod asi relativně v pohodě.
Přeji mnoho úspěchů v chovu
JP