Náhradní komůrky z aranžovací hmoty

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2020 21:01
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Protože začínající chovatelé občas řeší rozbité komůrky nebo špatně zakuklené larvy, rozhodl jsem se dát několik fotek náhradních komůrek, které poměrně úspěšně používám už několik let.
Hlavně pro kukly nosorožíků. Jsou vyrobeny ze zelené aranžovací hmoty pro květiny, Nejprve odříznu asi centimetrovou vrstvu, která bude sloužil jako víko. Pak v kostce pomocí lžíce vyhloubím komůrku potřebné velikosti. Něco jako vanu s jednou hlubší stranou. Někteří nosorožíci se kuklí nastojato, ale vyhovuje jim i šikmá nebo i vodorovná komůrka.
Pořizovací cena kostky hmoty se pohybuje kolem 25 korun a vyrobit se z ní dají dvě menší nebo jedna velká komůrka.
Hmota se dá mírně navlhčit, ale stačí i zahrabat do mirně vlhkého subsrtrátu.
Dálší už je vidět na fotkách.

30.8.2020 21:05
tomvoj

XXX.XXX.142.190

ukázka dvou komůrek s kuklami nosorožíků Xylotrupes

30.8.2020 21:07
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Dynastes tityus - pupa v rozbité komůrce by nemusela dobře dokončit vývoj

30.8.2020 21:08
tomvoj

XXX.XXX.142.190

a po nějaké době (asi 3 týdnech) brouk ok, ale ještě bude dozrávat pár týdnů

Grymmer

19.3.2021 19:44
Grymmer

XXX.XXX.215.124

Dobrý den, jak poznám, že je komůrka v nepořádku? Z vaší fotky mi přijde v pořádku . Jinak dnes jsem chtěl měnit substrát u Xylotrupes Gideon a odkryl jsem larvu, která vypadala, že už měla kolem sebe udusaný substrát a chce se kuklit(věk by na to měly). Opatrně jsem to zase zakryl, ale nevím jestli by nebylo bezpečnější teď připravit něco extra. Nebo myslíte, že si s tím poradí sama? Děkuji

19.3.2021 21:06
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Grymmer napsal(a):
Dobrý den, jak poznám, že je komůrka v nepořádku? Z vaší fotky mi přijde v pořádku . Jinak dnes jsem chtěl měnit substrát u Xylotrupes Gideon a odkryl jsem larvu, která vypadala, že už měla kolem sebe udusaný substrát a chce se kuklit(věk by na to měly). Opatrně jsem to zase zakryl, ale nevím jestli by nebylo bezpečnější teď připravit něco extra. Nebo myslíte, že si s tím poradí sama? Děkuji

Teoreticky by možná stačilo přikrýt kusem kůry a zasypat substrátem, ale protože tam byly popadané kousky dřeva, tak by brouk mohl mít deformované krovky, případně poškozená křídla. Když je v komůrce smetí, tak raději udělám variantu s aranžovací hmotou, tam mám dokonale hladkou komůrku a taky neměnící se vlhkost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík