Mikulda12

XXX.XXX.147.86
Dobrý den,
neví někdo, jak by mělo vypadat ideální prostředí pro kuklení lišajů, konkrétně lišajů vrbkových? Mohl by někdo poslat popřípadě i foto?
Mnohokrát děkuji.
Lišaji vrbkoví se dají kuklit i bez substrátu, jenom ve vrstvě živné rostliny v trochu vyšší vlhkosti, která se zvedne i z rostlin, krabičky používám s dirkovaným víkem pro mírné větrání.
Pokud si s tím chce člověk pohrát jako já, tak do litrové vaničky 2 - 3 housenky před kuklením, dole papírová utěrka a pak rostliny, pokud by housenky ještě vylučovaly, tak trus odstranit a až si vytvoří komůrku, tak nerušit tak 5 dnů. Kdyby náhodou začalo plesnivět, tak víc větrat, ale kukly jsou celkem odolné. Já jsem takto kuklil asi padesát housenek a uhynula mi jediná.
Další skupinu asi dvaceti housenek jsem měl ve větším boxu s plochou dna 40 x 25 cm taky ve vrstvě svízele a zakuklilo se to v pohodě, jenom jsem kontroloval vlhkost, ale protože jsem je měl venku, ve stínu, tak to bylo celkem bez zásahů. Dneska jsem vybral dvacet kukel, a jednu ještě nepřeměněnou housenku, ta to možná ještě zvládne, měla prodlení tak tři dny.
Druhá možnost je dát nějaký substrát, já používám směs hlíny z krtinců a listovku, v nouzi rašelina. lignocel, ale je potřeba to hlídat a nejpozději po dvou týdnech opatrně kukly vyhrabat a položit na ubrousek na povrch substrátu a nechat na vzduchu. Ale při tomto způsobu kuklení mám ztráty tak 10 procent minimálně.
Takto kuklím lišaje lipové, svízelové, šeříkové, smrtihlavy.