Problém při svleku kudlanky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MantisFriend

2.11.2020 10:55
MantisFriend

XXX.XXX.110.3

Zdravím vás,

mám menší problém se svlekem mé kudlanky. Už od včerejšiho večera se začala svlékat, nicméně na zemi. Ležela a pomalu se svlékala. Dnes ráno jsem se na ni šel podívat a je už téměř hotová, až na přední (útočné) nohy. Ty se snaží vyvléknout ze všech sil, ale nejde jí to. Vidím, jak se ze staré kůže snaží vysouknout, ale nedaří se jí to. Zkusil jsem ji trochu porosit, aby jí to šlo lépe, ale po hodině pořád nic. Mám to zkusit ručně? Pochybuju, že by se mi to mohlo povést.

Prosím o nějaké rady.. Klidně ji namažu máslem, když jí to pomůže...

2.11.2020 11:15
Michedav

XXX.XXX.10.157

Záleží na tom, jak moc se jí to povedlo vyndat. Možná by stará svlečka šla sloupnout, můžete to velmi opatrně zkusit. Pokud ne, tak bych odstranil část svlečky co už je z ní dole a zbytek na končetinách nechal. Zkuste to vyfotit, pak budeme všichni moudřejší.

MantisFriend

2.11.2020 11:30
MantisFriend

XXX.XXX.110.3

Na fotce to asi moc patrné nebude, ale myslím, že je to už konečná. Kousek svlečky jsem opatrně odstranil, nicméně s útočnýma nohama téměř nehýbe a po svleku jí jedna noha odpadla a dvě vypadají poškozeně. Je to moje chyba. Po čištění jsem jí zapomněl vrátit klacek na zavěšení a tak se svlékala na zemi.. Achjo. Co s ní tedy? Mám ji nechat, jestli se třeba trochu nevzpamatuje, nebo ji dát na mráz a pak zašlápnout?

2.11.2020 13:05
Michedav

XXX.XXX.24.182

To máte pravdu, nevypadá to dobře. Vypadá to na adultní svlek, takže není naděje na opravu při dalším. Vypadá to špatně, ale zkuste ji nechat, třeba zabojuje a nepojde. Máte ji na chov nebo jen jednu?

2.11.2020 13:30
Butterfly

XXX.XXX.58.57

Mrazák, tahle nymfa už to do dalšího svleku bohužel nedotáhne. Doporučuji pro příště víc rosit pár dní před svlekem, bývá to hlavní důvod takovýchto svleků.

2.11.2020 13:45
Michedav

XXX.XXX.24.182

Zkuste příště dát jen prázdnou nádrž a na víko přicvaknout perlinku. Je to jistější než větvička. Tu je lepší dávat až adultním jedincům. Bude se držet na víku a svlékne se bez problémů. Teda pokud bude mít odpovídající vlhkost.

2.11.2020 22:40
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Je to trochu smutný příběh, ale při chovu kudlanek je hlavní zařízení insektária. To znamená vybavit tak, aby se kudlanka musel svléknout vysoko. Já jsme chovával kudlanky i v PET lahvích (1,5 litru, 2 litry) v době, kdy moc vhodné boxy nebyly, ale vždycky měly větev ve tvaru Y. Větvila se až pod stropem a kudlanka se tak musela svléknout vysoko. Když kudlanka nežere a chystá se svlékat, tak navečet porosím, v přírodě má taky rosu a vyšší vlhkost.
Pro nymfy je vhodné mít plastové krabičky postavené na výšku s páskem pletiva proti mouchám, který jde po jedné straně až na strop. Přicvaknutéí sešívačkou.
Nebo kelímky s víčkem a na víčku pletivo, pak se musí svlékat na stropě. Samozřejmě kelímek musí být dostatešně vysoký.
Když má někdo jednu kudlanku, tak podle mě není problém si sehnat alespoň velkou lahev od okurek a přes hrdlo dát řídkou tkaninu a dovnitř vhodnou větev s rozvětvením až nahoře. Nebo koupit nějaký plastový box a ne strop nalepit pár vhodných větviček a na jednu stěnu třeba hrubou látku.
Kudlanka která při svlékání spadne se dá teoreticky zachránit tak, že ji přilepíte opatrně izolepou za svlečku (chodidla zadních nohou) na nějakou větev a necháte dokončit svlek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík