Mikulda123

XXX.XXX.66.94
Dobrý den,
mám kukly lišaje vrbkového a zajímalo by mě, jak mám určit pohlaví po vylíhnutí.
Děkuji za rady.
Mikulda123

XXX.XXX.66.94
Fotky fajn, ale potřebujeme se zaměřit na pohlavní orgány u konce zadečku, Pokusím se připojit fotky, které ale nejsou úplně dokonelé, takže jsem to ještě nakreslil schématicky. U samce je vidět krátká rýha ukončená malým hrbolkem, U samice delší rýha zasahující na další článek zadečku. Když si ty vaše kukly pořádně prohlédnete, tak to poznáte.
Nejlíp se naučíte rozeznávat pohlaví u hnědých kukel velkých lišajů (smrtilav, svlačcový, šeříkový apod.), popř. u béžových kukel lišajů oleandrových. Když to zjednoduším, položíte si nejlépe několik kukel vedle sebe v poloze "na zádech" (obrázek) a pokud počítáte shora od křídelních pochev "čisté" články (bez středového zářezu, výběžku - nevím, jak to nazvat), tak samice má tři a samec čtyři články. Poslední články u samic jsou jakoby srostlé v jeden velký (podobně se rozlišuje pohlaví u švábů, kudlanek, apod.). Čtvrtý článek samice má středem rýhu, kterou samec nemá. Samci mají na pátém článku těsně vedle sebe dva malé hrbolky. Barva kukel lišajů vrbkových určování pohlaví malinko komplikuje, ale pokud pochopíte princip, nebude to složité. Podobně můžete určovat pohlaví kukel např. u martináčů, kde mají navíc samci mnohem mohutnější hřebenitá tykadla.