Mecynorrhina torquata ugandensis - substrát

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2021 14:59
Domikesh

XXX.XXX.168.37

Dobrý den,
Měl bych dotaz, ohledně substrátu pro MTU.
Moji brouci jsou ještě v kokonu, a předpokládám, že u nich zrovna nebudu, když se budou vykuklovat. Hodlám jim jako substrát dát listovou hrabanku, jakmile budou aktivní. Ovšem dočasně bych je chtěl nechat v lignocelu, jenom na tu dobu, co budou neaktivní. Existuje nějaké riziko, co se lignocelu týče nebo jim to na tu chvilku, co budou neaktivní, vadit nebude?
Děkuji moc za odpovědi,
Mikeš

26.3.2021 17:59
robi6

XXX.XXX.121.7

Dobrý den,
z dotazu není jasné v čem jsou kokony teď.S kokonem je třeba nehýbat,u ugand to může mít fatální následky.Po zakuklení postupně snižuji vlhkost (odvětráním),později uberu substrát lehce pod úroveň kokonu a přídám mírně navlhčenou rašelinu.S lignocelem nemám zkušenost.Neaktivní brouci potřebují "dozrát" a 2-3 dny jsou na dně zalezlí,raději v sušším prostředí.Pokud budete chtít množit,je třeba připravit substrát na kladení.

26.3.2021 19:30
Domikesh

XXX.XXX.136.133

robi6 napsal(a):
Dobrý den,
z dotazu není jasné v čem jsou kokony teď.S kokonem je třeba nehýbat,u ugand to může mít fatální následky.Po zakuklení postupně snižuji vlhkost (odvětráním),později uberu substrát lehce pod úroveň kokonu a přídám mírně navlhčenou rašelinu.S lignocelem nemám zkušenost.Neaktivní brouci potřebují "dozrát" a 2-3 dny jsou na dně zalezlí,raději v sušším prostředí.Pokud budete chtít množit,je třeba připravit substrát na kladení.

Omlouvám se za nespecifikování. Kokony jsou v tuto chvilku v hrabance, již jsem zjistil, že v jednom kokonu je neaktivní brouk, kterého v kokonu nechávám. Nehýbu s nimi, vlhkost mají nižší a substrát již mají ubraný. V tuhle chvíli nejsem schopný sehnat a udělat tolik hrabanky, kolik potřebuji do krabice, do níž následně půjdou, proto jsem jako náhradu připravil lignocel, do kterého bych aspoň tohoto 1 neaktivního brouka, chtěl přendat, než nasbírám hrabanku. Zajímá mě tedy, jestli lignocel neaktivnímu imagu nějakým způsobem může vadit. Nehodlám v něm chovat larvy ani uchovávat kokony, je to jen na rychlo vytvořená alternativa.

26.3.2021 21:06
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Místo lignocelu bych vám doporučil čistou rašelinu bez hnojiva (výrobce ARGO). Necháte ji třeba trochu vyschnoutt, kdyby byla moc vlhká. Dřív se dal sehnat celkem nezávadný lignocel, teď už lignocelu moc nevěřím. S rašelinou mám dobré zkušenosti, používám ji pro většinu větších brouků a než brouci budou aktivní tak je tam můžete nechat.

26.3.2021 22:30
Domikesh

XXX.XXX.136.133

tomvoj napsal(a):
Místo lignocelu bych vám doporučil čistou rašelinu bez hnojiva (výrobce ARGO). Necháte ji třeba trochu vyschnoutt, kdyby byla moc vlhká. Dřív se dal sehnat celkem nezávadný lignocel, teď už lignocelu moc nevěřím. S rašelinou mám dobré zkušenosti, používám ji pro většinu větších brouků a než brouci budou aktivní tak je tam můžete nechat.

Dobrá, děkuji moc, pokusím si jí sehnat :).

26.3.2021 22:37
tomvoj

XXX.XXX.142.190

oprava rašelina "agro" (asi nejběžnější na trhu)

Přidejte reakci

Přidat smajlík