Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

peterslazan

3.6.2021 21:43
peterslazan

XXX.XXX.63.151

Dobrý večer,
zle sa mi zvliekla adultná samička Lasiodora. Zadný a predposledný pár končatín má skrútený, obmedzujúci pohyb.
Dá sa to nejako napraviť? Bude loviť potravu?
Díky za každú dobrú radu.

4.6.2021 11:46
Tarantela

XXX.XXX.177.253

Špatný svlek se napraví jedině dobrým svlekem, popř. několika. Pokud má v pořádku chelicery a sací žaludek tak bude potravu přijímat bez obtíží. Chtělo by to fotku pavouka a fotku svlečky zevnitř, pokud máte. Podle popisu těžko soudit jak na tom může být.

peterslazan

5.6.2021 12:28
peterslazan

XXX.XXX.63.151

Vďaka za snahu pomôcť. Je mi jasné, že musí prebehnúť dobrý zvlek alebo zvleky, aby sa stav napravil, ale ide o adultnú samičku, ktorá neviem, či sa bude ešte zvliekať. Mám ju v chove ri roky, zvliekla sa iba raz a to teraz. V akom zvleku bola pri kúpe mi nevedel predošlý majiteľ povedať.

6.6.2021 13:06
kubas

XXX.XXX.140.98

To bude v pohode. Ja bych ji dal do vetsiho teraria. Je dost mozne ze mela bud malo vlhkosti nebo prostoru

7.6.2021 08:14
Tarantela

XXX.XXX.177.253

Podle fotek mi přijde zdravá, předposlední pár nevypadá vůbec pochroumaně, ani bych nepoznala že je něco špatně. Poslední pár je trochu ohnutý, takže nebude tak mrštná jako doposud, ale rozhodně jí to nebude vadit ani ubírat na kvalitě života.
Nevím kolik měla prostoru ke svleku, ale nemyslím si, že by to zapříčinilo pár pochroumaných končetin, spíše by se nesvlékla vůbec.
Zásadně potom nesouhlasím s tím, co napsal kubas ohledně vlhkosti. Vlhkost okolí nemá na svlek vliv, jelikož exoskeleton vlhkost nepropouští. Důležitější je lubrikace mezi dvěma vrstvami, starou a novou, a to nějakým zaléváním nezvýšíme. Jak by se potom svlékala taková G. rosea? Ta by musela být samý špatný svlek. U mláďat je kutikula částečně prostupná, takže tam hraje vlhkost roli větší.
Pokud nějak upravit terárko, pak bych spíše snížila stop, aby nemohla vylézt, spadnout, a nohy si zlámat.
Jinak já mám cca desetiletou L. parahybanu, která se naposledy svlékla po téměř třech letech. Tohle hobby vás zkrátka naučí trpělivosti

7.6.2021 08:16
kubas

XXX.XXX.166.52

Vlhkost okolí nemá na svlek. Tohle není úplně šťastný názor.

peterslazan

7.6.2021 09:15
peterslazan

XXX.XXX.63.151

Dobrý deň,
ďakujem všetkým kolegom, čo sa do diskusie zapojili. Cením si vaše všetky názory a pomoc.
Vlhkosť som udržoval v okolí misky s vodou a v asi polke terária, ktoré má veľkosť 35x20x20 cm. Možno tu bude problém - vo veľkosti ubikácie. Už sa pracuje na väčšej plastovej krabici. Úkryt tvoril prehnutý kus korku. Ten som ihneď po zistení stavu samičky L.dificillis vybral a ponechal iba substrát a misku s vodou a ako úkryt výrazne na výšku orientovanú kôru, pod ktorou je dostatok miesta. Zatiaľ som ju nevidel loviť. Samička sa zvliekla v rohu ubikácie a zrejme aj korok ako úkryt urobil svoje a nedovolil jej vystrieť končatiny. Sú to len moje dohady, ktoré nemusia byť správne.

10.6.2021 22:14
Tarantela

XXX.XXX.177.253

kubas napsal(a):
Vlhkost okolí nemá na svlek. Tohle není úplně šťastný názor.

Nějak nevím, jestli mám nebo nemám regovat, jelikož nevidím argument... To bych potom taky mohla říct, že:
,,Vlhkost okolí nemá na svlek. Tohle není úplně šťastný názor." není úplně šťastná větná skladba.
Ale kam bychom se pak dostali?!

10.6.2021 22:17
kubas

XXX.XXX.166.52

Promiň vypadlo mi jedno slovo. O tom to přeci, ale vůbec není. Mě jen zarazilo, jak můžeš napsat, že vlhkost nemá vliv na svlek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík