Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2021 18:33
katfish

XXX.XXX.114.4

Dobrý den,
chtěla bych se Vás broukařů zeptat, jestli se někdo z vás nevěnuje kultivaci flake soil. Sama se o to zajímám, ale ráda bych si vyslechla, jaké s tím máte případně zkušenosti a jestli na to nemáte nějaké vychytávky. Taky by mě zajímalo, odkud dostáváte piliny - viděla jsem online dubové a bukové piliny na uzení, které by byly asi perfektní, ale asi jsou i jiné zdroje.
Děkuji za odpovědi!

Jasek

15.11.2021 21:18
Jasek

XXX.XXX.238.83

Díky za vlákno, možná se tu díky němu rozproudí diskuse, která umožní vyměnit si poznatky a zkušenosti.
Také jsem nedávno začal s domácí produkcí flake soil. Při rozpisu jsem zkompiloval různé návody dostupné z internetu, až jsem došel k následujícímu:
bukové piliny - 18L
hladká mouka pšeničná 400g
hnědý cukr 100g
1 kostka droždí
1L směsi použitých substrátů po různých broucích
Sypké složky jsem nasucho smíchal v 70L plastovém boxu, navlhčil do mokrého stavu (ale tak, aby se při stisknutí v pěsti neobjevovaly kapky) a přidal aktivované droždí (lžíce hnědého cukru+droždí, rozmíchat a zalít 0,5L teplé vody, nechat stát ca 0,5 hodiny v teple). Vše jsem řádně promíchal a uložil do teplé místnosti.
Piliny jsem bral z zahradní-grily.com - bukové piliny v kvalitě pro použití v potravinářství, takže předpokládám, že nepůjde o štěpkované železniční pražce apod.
Celá směs začala záhy produkovat hodně tepla a probíhal tam ca 2 dny divoký kvasný proces, což se projevovalo ovocně/alkoholově/octovým zápachem (pro mne vůní ;-)), teplota po pár dnech klesla na okolní tpolotu a zápach záhy přešel do zemité vůně. Celý obsah boxu jsem promíchával (ca 1 denně). Po třech týdnech, kdy už je poměrně znatelný určitý rozklad pilin, jsem provedl druhý přídavek (přimícháno zhruba stejné množství mouky) - ten kvasinkový pík se okamžitě opakoval, opět zhruba po dvou dnech odezněl.
Osobně vidím jako klíčovou aeraci substrátu promícháváním - pokud má dojít k aerobní degradaci ligninu bakteriemi, je nutný dostatečný přísun vzduchu, takže promíchávám minimálně 1 denně. Na druhou stranu v přírodě zpravidla dochází spíše k syntrofické synergii mezi houbami (štěpí lignin na menší fragmenty) a bakteriemi (degradují štepné produkty hub), nevím, nakolik je takováto dynamika zachována i v domácí flake soil. Určitě dochází k degradaci ligninu i v mikroaerofilním/anaerobním preostředí, ale takýto proces bude nejspíše mnohem pomalejší a méně efektivní.
O výsledku budu informovat, momentálně je substrát zabarvený do tmavě hnědé barvy a podle dosavadní dynamiky bych mu dal ještě tak 2 měsíce, spíše více (plánuju ho použít pro nosorožíky, kteří prý chtějí flake soil v pokročilejším stupni rozkladu).

21.11.2021 16:23
Askalon

XXX.XXX.37.215

Páni, toto diskuzní vlákno bude nakonec pokladnicí vědomostí všem broukařům :)
Já jsem zkoušel flake soil dělat, ale neuspěl jsem, v létě to vyzkouším ještě jednou a tentokrát použiji váš návod, uvidíme jaké budou mé výsledky...
Přeji mnoho úspěchů v chovu ;)
S pozdravem
JP

Přidejte reakci

Přidat smajlík