Substrát pro Poecilotherie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

martin8

8.9.2021 17:58
martin8

XXX.XXX.219.193

Dobrý den,
rád bych vědél, jak sestavujete substrát pro Poecilotherie nebo jiné sklípkany. Jaký používáte? Já zvažuji nad lignocelem (ne do zahrad, ten mi plesnivý, i když mám dost dírek na větrání) s přidáním písku na udržení vlhkosti, ale nechci ho dát do trouby. Zvažuji ho jen zalít vřoucí vodou. Zabiju tím plísne? Nebo co mi radíte? Díky.

8.9.2021 20:45
kubas

XXX.XXX.139.196

Lignocel je standard lépe drží vlhkost nicméně více plesniví. Terarijní rašelina je v tomto lepší z mých zkušeností dochází k menšímu plesnivění.

Ale základní rada je, že proti plísním musíš mít hodně větrané terárium to je základ. Písek bych pavoukům nedával.

Modýlek

8.9.2021 23:32
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Já i sklípkani dáváme přednost rašelině

martin8

9.9.2021 09:42
martin8

XXX.XXX.219.193

Děkuji. Rašelina terarijní se dá kde zohnat? Nechci dávat tu pro rostliny, ale jinou jsem ve velkém balení nikde neviděl. Je nutné rašelinu ještě nějak tepelně upravovat? Písek, přidaný do rašeliny, jsem četl, že více váže vodu.

9.9.2021 10:22
Pandinus

XXX.XXX.161.10

martin8 napsal(a):
Děkuji. Rašelina terarijní se dá kde zohnat? Nechci dávat tu pro rostliny, ale jinou jsem ve velkém balení nikde neviděl. Je nutné rašelinu ještě nějak tepelně upravovat? Písek, přidaný do rašeliny, jsem četl, že více váže vodu.

např: https://www.robimaus.cz/raselina-g68/terarijni-raselina-10-litry-robimaus-p383

martin8

9.9.2021 10:57
martin8

XXX.XXX.219.193

Děkuji, ale to je dle popisu směs kokosového substrátu (lignocelu) a písku, ne jak mi bylo napsáno rašelina. Tak teď nevím...

9.9.2021 12:20
kubas

XXX.XXX.105.4

Jedná se o rašelinu..nikoliv o směs je tam pouze napsáno, že to lze s lignocelem a pískem kombinovat

Modýlek

9.9.2021 15:18
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Já mám také nejraději rašelinu na kterou dal odkaz Pandinus,ale pokud je pro vás drahá,lze pořídit i přírodní rašelinu Agro,ale ta je více vláknitá,trochu jako lignocel. Dělají od 10L až po 75L balení které stojí co 10L od Robimaus https://www.zafido-eshop.cz/AGRO-Raselina-75-l-d902.htm

martin8

9.9.2021 17:59
martin8

XXX.XXX.219.193

Děkuji. Omlouvám se. Tu rašelinu od Robimaus již není nutné nijak upravovat (tepelně)?

Modýlek

9.9.2021 19:11
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Já osobně jí dávám ještě přepéct do trouby,abych měl 100% jistotu,že bude bez nežádoucích parazitů a také kůli částečnému vysušení,obvykle je dost vlhká,dalo by se říci že až moc.

martin8

9.9.2021 19:54
martin8

XXX.XXX.219.193

No právě to mi u ženy neprojde... Někde jsem četl, že stačí opakovaně prolít zeminu vřoucí vodou, která také zabije nežádoucí plísně atd.

Modýlek

9.9.2021 20:11
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Tak vyměnit ženu Ne troubě ani plechům na pečení se nic nestane,ničemu to vůbec nevadí,lehce to je cítit,ale trouba tím nenačichne a vyvětrá se to zrovna tak rychle jako po pečení koláče. Vodou bych to neproléval,to si akorát pak koledujete,že vám to chytne plísen,když to tak zmáčíte.

martin8

9.9.2021 20:24
martin8

XXX.XXX.219.193

Takže, stačí k tomu i ta agro rašelina (čeká mně zařídit ne jedno tera) a šup s ní na pekáč a do roury. Mám klasickou, človek nevidí kolik je tam stupnu, ale dám to asi na střední výkon a na ten plech je pod rašelinu nutné něco dát - papír na pečení nebo tak? Jak dlouho to tam se má péct? Díky.

Modýlek

9.9.2021 20:47
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Stačí i ta Agro,není tak dobrá jako od Robimaus,ale stačí,dá se koupit skoro všude,jen si jí nesplést s jinou,na téhle je psáno přírodní produkt. A já to dávám normálně na plech,žádný podklad na 150C asi na 15-20 minut. 10L mám asi na 3 hluboké plechy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2021 10:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Substráty se přestaly tepelně likvidovat už před lety, ale klidně tyhle středověké praktiky doporučujte dál 🤐 především zabijete vše živé, zničíte ' přirozenou' mikroflóru substrátu a na mrtvolkách v prvé řadě začnou hodovat patogeny - plísně apod.. - pak to stačí podpořit pravidelným rosením a úspěch se jistě dostaví

10.9.2021 11:04
kubas

XXX.XXX.161.41

Velký souhlas. Vypékat rašelinu je naprostá hloupost.

Modýlek

10.9.2021 17:55
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Dělám to tak od té doby,co jsem objevil v zakoupené rašelině roztoče,nevšiml jsem si,že by to něčemu vadilo a rašelina je obvykle až moc mokrá a pokud jí hned použiju tak jak je balená,má tendenci na povrchu chytnout nepartný film plíseně a to mám terária dost odvětrávaná. A pokud si vykopu rašelinu v lese,tak jí bez přepečení do terária nedám ani za zlatý prase. At si každý dělá co chce,nikomu to nenutím,ale moje osobní zkušenot je,radši přepéct.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2021 20:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rašelinu asi v lese nevykopete 😏 a hrabanka rozhodně není totéž

Modýlek

10.9.2021 21:21
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Rašelina nebo hrabanka,to je úplně jedno,sklípkan není kytka,ten nepotřebuje mikrofloru k životu a pokud hlínu,hrabanku,nebo rašelinu přepěču,nic se tím nezkazí,naopak se vyhnu problému že si do terária zavleču nechtěnou havět.

renuss

20.4.2022 03:49
renuss

XXX.XXX.125.26

Takové lidi bych mlátil tyčí. Největší prasárna je dát hrabanku do trouby z důvodu, že se z hrabanky stane mrtvá zemina. To si kup zeminu v obchodě, nebo nakopej na zahradě a tu si spal. Hrabanka je tak ceněná a CHRÁNĚNÁ hlavně z důvodu oné rozmanitosti organismů. Neuvěřitelná zhovadilost a nechutnost některých čecháčků.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2022 12:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

renuss napsal(a):
Takové lidi bych mlátil tyčí. Největší prasárna je dát hrabanku do trouby z důvodu, že se z hrabanky stane mrtvá zemina. To si kup zeminu v obchodě, nebo nakopej na zahradě a tu si spal. Hrabanka je tak ceněná a CHRÁNĚNÁ hlavně z důvodu oné rozmanitosti organismů. Neuvěřitelná zhovadilost a nechutnost některých čecháčků.

Hrabanka není chráněná, chráněný je rašeliník, a jakmile je jakýkoliv substrát odebrán z původních podmínek, stejně část svých možností a vnitřního života ztrácí, takže bych s tou tyčí byl opatrný..

Modýlek

20.4.2022 17:23
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Pozor aby ti nerupla cévka ty čecháčku

Přidejte reakci

Přidat smajlík