martin8

XXX.XXX.219.193
Dobrý den,
rád bych vědél, jak sestavujete substrát pro Poecilotherie nebo jiné sklípkany. Jaký používáte? Já zvažuji nad lignocelem (ne do zahrad, ten mi plesnivý, i když mám dost dírek na větrání) s přidáním písku na udržení vlhkosti, ale nechci ho dát do trouby. Zvažuji ho jen zalít vřoucí vodou. Zabiju tím plísne? Nebo co mi radíte? Díky.
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Já i sklípkani dáváme přednost rašelině
martin8

XXX.XXX.219.193
Děkuji. Rašelina terarijní se dá kde zohnat? Nechci dávat tu pro rostliny, ale jinou jsem ve velkém balení nikde neviděl. Je nutné rašelinu ještě nějak tepelně upravovat? Písek, přidaný do rašeliny, jsem četl, že více váže vodu.
martin8
napsal(a):
Děkuji. Rašelina terarijní se dá kde zohnat? Nechci dávat tu pro rostliny, ale jinou jsem ve velkém balení nikde neviděl. Je nutné rašelinu ještě nějak tepelně upravovat? Písek, přidaný do rašeliny, jsem četl, že více váže vodu.
např: https://www.robimaus.cz/raselina-g68/terarijni-raselina-10-litry-robimaus-p383
martin8

XXX.XXX.219.193
Děkuji, ale to je dle popisu směs kokosového substrátu (lignocelu) a písku, ne jak mi bylo napsáno rašelina. Tak teď nevím...
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Já mám také nejraději rašelinu na kterou dal odkaz Pandinus,ale pokud je pro vás drahá,lze pořídit i přírodní rašelinu Agro,ale ta je více vláknitá,trochu jako lignocel. Dělají od 10L až po 75L balení které stojí co 10L od Robimaus https://www.zafido-eshop.cz/AGRO-Raselina-75-l-d902.htm
martin8

XXX.XXX.219.193
Děkuji. Omlouvám se. Tu rašelinu od Robimaus již není nutné nijak upravovat (tepelně)?
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Já osobně jí dávám ještě přepéct do trouby,abych měl 100% jistotu,že bude bez nežádoucích parazitů a také kůli částečnému vysušení,obvykle je dost vlhká,dalo by se říci že až moc.
martin8

XXX.XXX.219.193
No právě to mi u ženy neprojde... Někde jsem četl, že stačí opakovaně prolít zeminu vřoucí vodou, která také zabije nežádoucí plísně atd.
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Tak vyměnit ženu Ne troubě ani plechům na pečení se nic nestane,ničemu to vůbec nevadí,lehce to je cítit,ale trouba tím nenačichne a vyvětrá se to zrovna tak rychle jako po pečení koláče. Vodou bych to neproléval,to si akorát pak koledujete,že vám to chytne plísen,když to tak zmáčíte.
martin8

XXX.XXX.219.193
Takže, stačí k tomu i ta agro rašelina (čeká mně zařídit ne jedno tera) a šup s ní na pekáč a do roury. Mám klasickou, človek nevidí kolik je tam stupnu, ale dám to asi na střední výkon a na ten plech je pod rašelinu nutné něco dát - papír na pečení nebo tak? Jak dlouho to tam se má péct? Díky.
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Stačí i ta Agro,není tak dobrá jako od Robimaus,ale stačí,dá se koupit skoro všude,jen si jí nesplést s jinou,na téhle je psáno přírodní produkt. A já to dávám normálně na plech,žádný podklad na 150C asi na 15-20 minut. 10L mám asi na 3 hluboké plechy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Substráty se přestaly tepelně likvidovat už před lety, ale klidně tyhle středověké praktiky doporučujte dál 🤐 především zabijete vše živé, zničíte ' přirozenou' mikroflóru substrátu a na mrtvolkách v prvé řadě začnou hodovat patogeny - plísně apod.. - pak to stačí podpořit pravidelným rosením a úspěch se jistě dostaví
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Dělám to tak od té doby,co jsem objevil v zakoupené rašelině roztoče,nevšiml jsem si,že by to něčemu vadilo a rašelina je obvykle až moc mokrá a pokud jí hned použiju tak jak je balená,má tendenci na povrchu chytnout nepartný film plíseně a to mám terária dost odvětrávaná. A pokud si vykopu rašelinu v lese,tak jí bez přepečení do terária nedám ani za zlatý prase. At si každý dělá co chce,nikomu to nenutím,ale moje osobní zkušenot je,radši přepéct.

Rašelinu asi v lese nevykopete 😏 a hrabanka rozhodně není totéž
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Rašelina nebo hrabanka,to je úplně jedno,sklípkan není kytka,ten nepotřebuje mikrofloru k životu a pokud hlínu,hrabanku,nebo rašelinu přepěču,nic se tím nezkazí,naopak se vyhnu problému že si do terária zavleču nechtěnou havět.
renuss

XXX.XXX.125.26
Takové lidi bych mlátil tyčí. Největší prasárna je dát hrabanku do trouby z důvodu, že se z hrabanky stane mrtvá zemina. To si kup zeminu v obchodě, nebo nakopej na zahradě a tu si spal. Hrabanka je tak ceněná a CHRÁNĚNÁ hlavně z důvodu oné rozmanitosti organismů. Neuvěřitelná zhovadilost a nechutnost některých čecháčků.

renuss
napsal(a):
Takové lidi bych mlátil tyčí. Největší prasárna je dát hrabanku do trouby z důvodu, že se z hrabanky stane mrtvá zemina. To si kup zeminu v obchodě, nebo nakopej na zahradě a tu si spal. Hrabanka je tak ceněná a CHRÁNĚNÁ hlavně z důvodu oné rozmanitosti organismů. Neuvěřitelná zhovadilost a nechutnost některých čecháčků.
Hrabanka není chráněná, chráněný je rašeliník, a jakmile je jakýkoliv substrát odebrán z původních podmínek, stejně část svých možností a vnitřního života ztrácí, takže bych s tou tyčí byl opatrný..
Modýlek

XXX.XXX.37.129
Pozor aby ti nerupla cévka ty čecháčku