Malý krmný hmyz pro menší dravé bezobratlé a jejich nymfy, pralesničky, malé plazy a jejich mláďata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2022 20:11
katfish

XXX.XXX.230.195

Zajímala jsem se, jaký všechen krmný hmyz lze využít jako krmivo pro pralesničky, malé plazy a jejich mláďata a malé dravé bezobratlé a nymfy. Tady je můj seznam druhů, které jsem našla. S většinou bohužel ještě nemám zkušenost (pokud máte negativní nebo naopak velmi pozitivní zkušenost s nějakým druhem, budu ráda za feedback!) takže pokud jsem nějaký druh vynechala, prosím přidejte ho na seznam. Děkuji!

Octomilky Drosophila melanogaster, hydei/funebris,…
Klasicky využívané jako základ stravy nymf a pralesniček.

Tropičtí chvostoskoci
Populární pomocníci v bioaktivních teráriích se také mohou použít jako krmivo i pro ty nejmenší tlamičky.

Zrnokazi
Jedno z nejsnadněji kultivovatelného krmného hmyzu. Živí se fazolemi, na které také kladou vajíčka. Jsou však známí mistři útěku. Nemám s nimi bohužel dobrou zkušenost, když jsem je podávala starším nymfám P. paradoxa, nejedly je - zrnokazi asi byli příliš tvrdí. Také jsem slyšela, že některé pralesničky je odmítají.

Mšice (kyjatka hrachová)
Živí se naklíčeným hráškem nebo naklíčenou čočkou. Mají měkká těla, jsou poměrně pomalé a nelétají.

Stínky
Ať už tropické trpasličí (Trichorhina tomentosa) nebo mláďata jiných nenáročných druhů (porcellio laevis - orange, dairy cow,…) se mohou podávat jako zpestření potravy. Kromě toho mohou působit jako součást uklízecí čety v bioaktivním teráriu.

Cvrček krátkokřídlý
Dospělí jedinci jsou sice příliš velcí na to, aby se podávali pralesničkám, ale narozdíl od obyčejných cvrčků déle dospívají, takže mláďata velikosti mikro a prach, která jsou vhodná ke zkrmení, zůstanou déle v žádoucí velikosti.

Phoenix červi
Larvy mouchy bráněnky. Oblíbené pro svůj vysoký obsah vápníku.

Plesnivec obilní (buffalo červ)
Narozdíl od moučných červů se dorůstají tyto larvy cca 10 mm a jsou měkké, proto jsou vhodné pro některé pralesničky a jiné obojživelníky. Používají se také jako „údržbáři” v kontejnerech s jiným krmným hmyzem.

Mladé housenky bource morušového (Bombyx mori)
Podle mých informací jedno z nejlepších a nejkvalitnějších krmiv, které můžete svému zvířeti nabídnout. Překážkou může být jen složitější chov housenek, které přijímají jako potravu pouze listy moruše (nebo z nich dělaný „mulberry chow”). Rovněž odchov je komplikovaný kvůli potřebě zazimovat vajíčka na měsíc v lednici (slyšela jsem, že to není 100% nutné, ale výrazně to snižuje úmrtnost vylíhlých housenek).

Mini švábi Blaberidae sp. "Kenya", Paraplecta minutissima
Malé druhy švábů, které se v dospělosti dorůstají velikosti kolem 1 cm. Nelétají, po hladkém povrchu dokáží špatně lézt jen někteří samci. Nymfy jsou podobné velikosti, jako octomilky melanogaster, používají se také jako jejich náhrada. Údajně se dostatečně množí i při pokojové teplotě (snášejí teplotu od 21 - 32 stupňů Celsia).

Nymfy švába „red goblin” (paratemnopteryx couloniana), Phoetalia pallida
Švábi „red goblin” jsou podobní švábům turkistánským, ale jsou ještě menší (dospělí 18 - 20mm). Phoetalia pallida jsou stejně velcí. Někteří lidé oba druhy používají jako kompletní náhradu za cvrčky. Nymfy red goblin narozdíl od dospělých neumí lézt po hladkém povrchu. Nevýhodou red goblin nymf může být jejich pomalé dospívání. Naopak Phoetalia pallida vyrůstá a rozmnožuje se (rodí živá mláďata) velmi rychle.

Oncopeltus fasciatus
Brouci podobní naší ruměnici pospolné, kteří se začali kultivovat jako jídlo pro obzvláště vybíravé plazy a obojživelníky. Po úpravě jídelníčku se přes varovné zbarvení stávají jedlými. V zajetí se živí loupanými slunečnicovými semínky a vajíčka kladou na vatu.

Rybenka skleníková (Thermobia domestica)
Podobná našim ryběnkám. Aby kultura prospívala, potřebuje vlhko a hlavně teplo.

Za zmínku stojí také potemník skladištní (Tribolium confusum) - potravinový škůdce s jedlými larvami. Také některé druhy mravenců by se teoreticky mohly použít jako krmný hmyz.

oryz

6.5.2022 21:44
oryz

XXX.XXX.32.101

Chvostoskoci jsou super, je dobré rozběhnout pár kultur a i když na ně zapomenete, tak se množí pokud je krmíte rýží a quinoou. Množí se dobře i v samotném teráriu a uklízí zbytky jídla a zajišťují dodatkový zdroj krmení.
https://youtu.be/tf5CfPmKJ-0?t=113

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2022 08:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

oryz napsal(a):
Chvostoskoci jsou super, je dobré rozběhnout pár kultur a i když na ně zapomenete, tak se množí pokud je krmíte rýží a quinoou. Množí se dobře i v samotném teráriu a uklízí zbytky jídla a zajišťují dodatkový zdroj krmení.
https://youtu.be/tf5CfPmKJ-0?t=113

V jaké podobě tu rýži a quinou? Rozemleté na prášek? Já znám jen to krmení samotnými kvasnicemi, ta jeho směs vypadá dobře 😉

010

17.9.2022 12:15
010

XXX.XXX.13.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V jaké podobě tu rýži a quinou? Rozemleté na prášek? Já znám jen to krmení samotnými kvasnicemi, ta jeho směs vypadá dobře 😉

Prý se dá krmit i celými semeny, ale praktičtější bude určtě rozemleté na prášek, nebo drcené. Krmí se i spirulina/chlorella práškem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík