Dotaz ohledně svilušek,sametek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Modýlek

8.8.2022 18:00
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Dobrý den,sviluška a sametka,to je jeden a ten samý roztoč jen pod jiným názvem nebo se jedná o rozdílný druh? Přinesl jsem si domů pěkné kousky mechu a po sušení jsem na papíře zaznamenal pár červených mikrojedinců. Po rozmáznutí zanechají červenou čárku. Předpokládám,že se jedná o svilušku,sametku. Může být tento druh roztoče pro sklípkana nebezpečný? Četl jsem že koušou,parazitují i na lidech,psech atd,tudíž předpokládám,že mohou být i pro sklípkany hrozba? Děkuji za info

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.8.2022 18:22

Modýlek napsal(a):
Dobrý den,sviluška a sametka,to je jeden a ten samý roztoč jen pod jiným názvem nebo se jedná o rozdílný druh? Přinesl jsem si domů pěkné kousky mechu a po sušení jsem na papíře zaznamenal pár červených mikrojedinců. Po rozmáznutí zanechají červenou čárku. Předpokládám,že se jedná o svilušku,sametku. Může být tento druh roztoče pro sklípkana nebezpečný? Četl jsem že koušou,parazitují i na lidech,psech atd,tudíž předpokládám,že mohou být i pro sklípkany hrozba? Děkuji za info

Ačkoli jsou si podobné, svilušky nejsou sametky. Svilušky obvykle napadají rostliny, sametky parazitují na obratlovcích.

Ve vztahu ke sklípkanovi netuším...

Modýlek

8.8.2022 18:43
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Moc děkuji za info,už jsem něco i vygooglil,přesně jak píšete,sviluška by měla parazitovat na rostlinách,ale sametka právě na savcích,ptácích atd. Sviluška je z řádu sametkovci,ovšem to není sametka. Ted ještě poznat co je to za roztoče v tom mechu,ale spíš bych se přiklonil k těm sviluškám,jsou to opravdu prckové a ty sametky by zřejmě měli být o něco málo větší. Težko říct,to by mě řekl asi jen odborník s mikroskopem,nebo někdo kdo má zkušenost si takhle sbírat mech z kamenů,ten už určitě ví co tam obvykle žije za roztoče. Ještě jednou děkuji za odpověd

Modýlek

8.8.2022 21:24
Modýlek

XXX.XXX.37.129

Tak velká je hlavně sametka rudá,sametka podzimní je také poměrně dost malá,tudíž to může být jak sviluška,tak sametka. To mě pos.r Ale pokud ten mech dám na dva nebo tři dny do mrazáku,tak by je to mělo snad usmrtit ne?

8.8.2022 21:39

Modýlek napsal(a):
Tak velká je hlavně sametka rudá,sametka podzimní je také poměrně dost malá,tudíž to může být jak sviluška,tak sametka. To mě pos.r Ale pokud ten mech dám na dva nebo tři dny do mrazáku,tak by je to mělo snad usmrtit ne?

To nevím. Intuitivně bych mech spíš potopila na pár dní do kbelíku s vodou. Pomačkat ho pod hladinou, aby v něm nezůstaly bublinky vzduchu.

Mimochodem - víte, že všechny druhy mechů jsou u nás chráněny zákonem?

Modýlek

8.8.2022 22:52
Modýlek

XXX.XXX.37.129

No jenže jakmile mech znovu začnete máčet a opětovně schne,tak pak hrozně rychle ztrácí barvu,i v teráriu ho schválně nerosím,aby si udržel pěkně zelenou. Jinak to,že je mech chráněný,to jsem nevěděl,ale tendle je z naší zahrady z kamení,co jsou připravené na stavbu zdi,takže přírodu nikde neničím. To že tam narostl a já si ho vzal snad ničemu nevadí,zachvilku tam bude narostlý znova.

8.8.2022 23:41

... "Mimochodem - víte, že všechny druhy mechů jsou u nás chráněny zákonem?" ...

Opravuji sama sebe, mystifikovala jsem vás. Chráněné jsou jen některé mechorosty 🙈

Modýlek

9.8.2022 19:35
Modýlek

XXX.XXX.37.129

To nevadí,ted už aspon vím,že některé druhy mechu jsou chráněné

Přidejte reakci

Přidat smajlík