Dobroty z hmyzu

Cvrček stepní
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Rudolf.ch

17.8.2022 20:13
Rudolf.ch

XXX.XXX.14.116

Podělte se o recepty z hmyzu, různé zajímavé odkazy a vaše postřehy. Zajímá mě jaké může mít hmyz využití v kuchyni, jaké druhy z jakých zdrojů používat, jak hmyz zpracovat. Myslím, že vzhledem k údajnému obsahu kvalitních bílkovin, tuků, minerálů (i o tom bych se rád něco dozvěděl) je lákavé hmyz do jídelníčku zařadit. Inspiraci bych bral ze zemí kde je hmyz tradiční pochoutkou, pokud je to v našich podmínkách realizovatelné. Kamarád se prý ve třech lidech dosyta najedl z asi 400g smažených trubčích larev, prý to chutnalo. Výživově a chuťově by hmyz obecně měl být prý něco jako malý krab nebo langusta. https://youtu.be/u8vENXQShyM

Včelí-maso

18.8.2022 15:14
Včelí-maso

XXX.XXX.14.218

Smažení cvrčci. Nejlépe doma vypěstované živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti. Můžeme namáčet do domácí majonézy. Podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2022 18:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Včelí-maso napsal(a):
Smažení cvrčci. Nejlépe doma vypěstované živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti. Můžeme namáčet do domácí majonézy. Podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Pěstovat můžete třeba rajčata, zvířata se chovají, a to i ta jedlá, pěkně prosím..

Včelí-maso

18.8.2022 21:06
Včelí-maso

XXX.XXX.14.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pěstovat můžete třeba rajčata, zvířata se chovají, a to i ta jedlá, pěkně prosím..

No, u krmného hmyzu to v některých ohledech trochu evokuje "pěstování" a kultivaci. Stále slýchám něco na způsob napěstovat si kulturu chvostoskoků a podobně. Je to zlozvyk. Samozřejmě se jedná o chov.

Včelí-maso

21.8.2022 08:37
Včelí-maso

XXX.XXX.10.191

V Japonsku se ze sarančí připravuje Inago no tsukudani. Způsob úpravy „tsukudani" znamená, že se saranče povaří v sójové omáčce a cukru. Před zpracováním se sarančata nechají pročistit o hladu a následně se krátce umístí do vroucí směsi a scedí. Poté se chvíli pečou na rozpálné pánvi bez tuku. Jakmile se vypaří přebytečná voda, přidává se olej a restují se do křupava. Podávají se s omáčkou a rýží. Místní obyvatelé trpěli nálety sarančat a tak je později začali konzumovat jako bohatý zdroj bílkovin. Zejména v horských oblastech sloužily jako významný doplněk výživy obyvatelstva.

Včelí-maso

21.8.2022 09:03
Včelí-maso

XXX.XXX.10.191

Moučné červy můžeme krátce péct na pečícím papíře, takto připravení mají zachováno mnoho vitamínů a zdravých tuků, jedná se v podstatě o sušení.
Příprava: Larvy potemníka moučného necháme dva dny hladovět a poté můžeme na 1-2 hodiny umístit do nádoby s kari kořením. Takto připravené červy poté v sítu ponoříme do vroucí vody a necháme okapat. Následně se rozprostřou na plech a nechají se péct dokud nejsou křupaví. Následně sesypat do nádoby a promísit s trochou soli a chilli/BBQ kořením. Hmyz obsahuje přirozeně velký podíl (zdravého) tuku, takže při pečení není třeba přidávat. Chuťově lze přirovnat k pečeným loupaným slunečnicovým semínkům. Jedná se o bohatý zdroj kvalitních bílkovin, hmyz totiž obsahuje asi dvakrát tolik bílkovin co například hovězí.

Není žádný racionální důvod nezařadit hmyz jako potravinu do svého jídelníčku, přesto se mnoho lidí zdráhá. Dokud neochutnají:)

Včelí-maso

21.8.2022 10:56
Včelí-maso

XXX.XXX.10.191

Moučné červy je možné chovat i doma. Vývojový cyklus u potemníka moučného trvá podle teploty cca 2 až 3 měsíce. Zvýšením teploty a dodáváním vlhké potravy můžeme vývoj urychlit. Z vajíčka se líhne larva, která se několikrát svléká a roste. Při posledním svleku vzniká kukla. Je možné kukly odebírat a inkubovat je odděleně. Vylíhlé brouky chováme na jemném substrátu s platy od vajíček. Brouci se páří a kladou vajíčka na dno nádoby, nebo volně do substrátu. Jednou za zhruba 2 týdny chovné dospělé jedince přesuneme do další z řady připravených bedýnek. Takto po sobě postupně zanechají vajíčka v řadě bedýnek a tím dosáhneme, že budou larvy roztříděné podle stáří. Malé larvy se líhnou přibližně za dva týdny. Chov začínáme s alespoň 2l larev, v menším množství nejde chov dost "hladce".

Větší zařízení na produkci jedlého hmyzu mají například v Německu. Jedná se o automatizované systémy, které musí splňovat veškeré standardy pro produkci potravin. Pro přímou spotřebu se vždy vyplatí nakupovat z takových zařízení. Pro pouhé založení chovu - zisk chovného materiálu pro další produkci, lze nakoupit kdekoliv.

Včelí-maso

21.8.2022 11:57
Včelí-maso

XXX.XXX.10.191

Sarančata nebo cvrčky můžeme také připravit obalované. Po spaření ve vroucí vodě a okapání se obalují v těstíčku. V míse rozšlehejte vejce, mléko (na 1 vejce 125ml mléka) a sůl metličkou dohladka, a poté postupně přidávejte a zašlehávejte hladkou mouku (60g na 1 vejce). Těstíčko by mělo být hladké a hustší, aby dobře přilnulo. Konzistence je zhruba jako těsto na palačinky nebo hustší. Do těsta je možné pečlivě rozmíchat prášek ze sušeného česneku. Hmyz namáčíme do těstíčka, lze pak lehce oválet ve strouhance a takto připravený vkládáme do oleje v hlubší pánvi. Hmyz by měl lehce vyčnívat nad hladinu oleje. Smaží se zprudka do 1 minuty. Jakmile se zbarví do zlatova až lehce do hněda, vyjmeme z pánve, necháme okapat na ubrousku a podáváme s česnekovou omáčkou nebo okurkovým salátem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík