Žerou mravenci klíšťata?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ráček

2.9.2022 08:41
Ráček

XXX.XXX.122.2

Slyšela jsem názor, že v okolí mravenišť není třeba se bát klíšťat. Je to pravda? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2022 08:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak oni mravenci žerou všechno, na co kápnou a co zvládnou. Pokud teda trefí na klíště, zďobnou ho taky. Ale že by okolí mraveniště bylo komplet vyzobané - záleží na tom, jak velké. Do deseti cm od mraveniště máte slušnou šanci, že klíště opravdu nebude. Deset metrů od mraveniště bych na to už nesázela. A také nevíte, jak dlouho před vámi tím místem prošla srnka, ze které ta klíšťata seskákala.

borela

3.9.2022 13:22
borela

XXX.XXX.35.251

Jednu dobu jsem zkoušel házet velké rezavé samičky klíšťat z kočky přímo do mraveniště lesních mravenců (místo klasicky do ohně). Klíště lezlo nepozorovaně pod nohama mravenců, v podstatě zcela ignorováno. Občas nějaký mravenec klíště popadl, ale ono se chytalo okolí a mravenec ho brzy pustil, klíště po chvíli mraveniště opustilo. Nevšiml jsem si, že by se jediného klíštěte mravenci zcela zmocnili, vždy to dopadlo stejně. Navíc je takové kožovité, tvrdé, takže mravenec dá asi přednost měkké housence. Získal jsem z toho dojem, že když klíště mravenci nesežrali v mraveništi, v okolí jim nemůžou udělat nic, ale ještě jsou tu nymfy klíšťat, ty možná žerou víc.

((OT: Existuje vysoce výkonný likvidátor klíšťat, teda bohužel ne z naší přírody, ale ze S. Ameriky - vačice virginská. Ve výzkumu sání na tomto zvířeti přežila jen pouhá čtyři procenta vysazených larev. Vačice dokázala zneškodnit většinu klíšťat ještě před tím, než vůbec mohla začít sát její krev nebo krev jejích mláďat.

Paradoxní při tom je, že vačice jsou jako hostitel ve volné přírodě klíšťaty velmi oblíbené. Někdy i několik desítek až stovek malých roztočů zkouší své štěstí u nebezpečného vačnatce.

Odhaduje se, že vačice požírají až 5 000 klíšťat za sezónu a pomáhají předcházet šíření nemocí narozených klíšťaty, včetně lymské boreliózy." zdroj: ulekare.cz, wiki))

Přidejte reakci

Přidat smajlík