Identifikace pavouka - Zápřednice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr468956

4.9.2022 16:21
Petr468956

XXX.XXX.226.49

Prosím o pomoc s identifikací pavouka. Zřejmě zápřednice? (Jedovatá?)

Nalezen dnes v rodinném domě v polabí.

6.9.2022 19:02
jenda.m

XXX.XXX.96.190

Alespoň si na google zkuste najít jak vypadá zápřednice jedovatá.
I jako laik ohledně pavouků si troufám řict že si nejsou absolutně podobní.
Ale popř. nechám na zkušenějších.

Petr468956

8.9.2022 09:12
Petr468956

XXX.XXX.226.49

Ano, na google jde najít hodně fotek se žlutým zadečkem, kde jsou rysy vyloženě odlišné. Často také ale media jako zápřednici jednovatou označují i zelenější variantu s kulatějším zadečkem (viz foto).

Co jsem pochopil z literatury, tak vaše fotka je samec. Moje fotka (pokud se jedná o zápřednici) by byla samice.

Podle citace z wikipedia:
"Samci jsou štíhlejší než samice, mají oproti nim delší kusadla prohnutá vpřed a na makadlech se u nich nacházejí pohlavní orgány (bulby). Zadeček samců se vzadu zužuje. Má výstražné zbarvení, je navrchu šedý se dvěma žlutými pruhy po stranách. Zadeček samic má spíše maskovací (kryptické) zbarvení, je zelenavý a ve stáří se zbarvuje do béžovohněda."

Ale jsem samozřejmě také laik a proto jsem vděčný za každou radu.

Petr

8.9.2022 13:15
jenda.m

XXX.XXX.96.190

Petr468956 napsal(a):
Ano, na google jde najít hodně fotek se žlutým zadečkem, kde jsou rysy vyloženě odlišné. Často také ale media jako zápřednici jednovatou označují i zelenější variantu s kulatějším zadečkem (viz foto).

Co jsem pochopil z literatury, tak vaše fotka je samec. Moje fotka (pokud se jedná o zápřednici) by byla samice.

Podle citace z wikipedia:
"Samci jsou štíhlejší než samice, mají oproti nim delší kusadla prohnutá vpřed a na makadlech se u nich nacházejí pohlavní orgány (bulby). Zadeček samců se vzadu zužuje. Má výstražné zbarvení, je navrchu šedý se dvěma žlutými pruhy po stranách. Zadeček samic má spíše maskovací (kryptické) zbarvení, je zelenavý a ve stáří se zbarvuje do béžovohněda."

Ale jsem samozřejmě také laik a proto jsem vděčný za každou radu.

Petr

Ale abych řekl pravdu tak ta druhá fotka kterou jste sem dal tak ta vskutku vypadá jako samička zápřednice.(ovšem zase názor laika )

Přidejte reakci

Přidat smajlík