Problémy s umíráním Dicronorrhia derbyana layardi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sachi12

30.3.2023 18:45
Sachi12

XXX.XXX.214.32

Zdravím všechny,
potřebovala bych poradit od chovatelů zlatohlávků. Dostala jsem v létě obří box s mixem stádií DDL, protože majitel toho měl hodně a chtěl se toho zbavit. Je to můj první brouk. Jelikož to bylo tak narychlo, nevěděla jsem, v jakém stádiu všichni jsou, jak dlouho, v jakém stavu. Bylo jich cca 40 plus asi 5 larev jiného druhu (přežila jedna samička jen).
Zlatohlávky jsem postupně dávala do vlastních boxů, na jednoho vycházel box 900 ml, některé jsem dala po dvou do 2 l boxů. Původní hrabanka byla buková. Brouci byli rosení tak, aby se mezi prsty po zmáčknutí hlíny objevila trošku voda (ne vždy se to takto podařilo, někdy byla hlína mokrá asi až příliš a někdy naopak více suchá). Byli takto chováni při pokojové teplotě, pokud bylo už "hodně hovínek", hrabanka byla vyměněna (předtím den až dva v mrazáku a ručně rozdrobena pokud bylo potřeba). Aktuálně mám dubovou hrabanku.
Problém je následující: Když jsem zahájila poslední kolo přesouvání larev do individuálních boxů, hrabanka již byla hodně znečištěná a zjistila jsem, že ve velkém boxu už žádná další larva není. Tzn. několik jich chybělo, musely umřít. V některých boxech došlo k podobným zmizením, buď zmizela jen jedna larva, nebo obě. Aktuálně po kontrole mám další dva boxy prázdné, tzn. 4 larvy zmizely. Zakuklit se nemohly, nenašla jsem nic (žádné dospělce ještě nemám a vím, že před kuklením by se rosit nemělo). Boxy procházím a prohrabávám celé klidně i dvakrát, když nemůžu někoho najít. Je fakt, že některá hrabanka vypadala spíše jako "maglajs" i když nějak hodně mokrá nebyla. Očividně jsem někde udělala chybu. Stalo se tohle někomu, když s chovem začínal? Napadá mě jen, že larvy zemřely a rozložily se v mokrém prostředí dřív, než jsem těla objevila anebo případně přečkali mrazák nějací paraziti/patogenní houby. Co můžu zlepšit, aby byl chov těch zbývajících pár jedinců úspěšný? Ráda bych se dočkala dospělců.

Děkuji za odpovědi.

Peter630

1.5.2023 08:39
Peter630

XXX.XXX.33.29

Asi už ste dostali odpoveď, no tu je pekne vysvetlený ich chov:
https://chovame-zlatohlavky.estranky.cz/clanky/zlatohlavci---navod-k-chovu/dicronorhina-derbyana-layardi.html

Larvy hynuli najskôr pre mokrý substrát - keď stlačíte substrát v ruke nesmie vám kvapkať voda to je už veľmi premočené. V takom substráte sa vám larva nikdy nezakuklí.

5.5.2023 17:44
tomvoj

XXX.XXX.90.146

Problém bych hledal v substrátu, může to být vyšší vlhkostí, ale spíše substrát obsahoval něco co larvy zahubilo. Nějaká houba, bakterie apod. larvy se doslova vypaří během pár dnů.
Dicronorrhiny celkem dobře snášejí i sušší substrát, larvy vydrží i výrazné vyschnutí bez větších problémů. Taky kukly nechávám buď v sušším substrátu nebo i dokonce na povrchu substrátu. Pouze je musím hlídat, kdybych je nechal moc vyschnout, aby se už hotový brouk dostal ven.

5.5.2023 17:47
tomvoj

XXX.XXX.90.146

A cesta jak zachránit larvy je většinou výměna substrátu spolu s přidáním substrátu od prosperujících larev, pokud máte ještě nějaké další zlatohlávky v chovu.
Podobně se to dá dělat s larvami nosorožíků, pokud něco chřadne, tak přidat část substrátu s trusem od zdravé populace larev. Je šance že si obnoví mikroflóru ve střevech a přežijí to.

Přidejte reakci

Přidat smajlík