Andrea88

XXX.XXX.220.218
Dobrý den,
děti mi přinesly domů z procházky tuto kuklu. Zřejmě to bude nějaký druh lišaje, poradíte jaký? Jak se o kuklu postarat teď v květnu, nechat venku?
Děkuji Andrea
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andrea88
napsal(a):
Dobrý den,
děti mi přinesly domů z procházky tuto kuklu. Zřejmě to bude nějaký druh lišaje, poradíte jaký? Jak se o kuklu postarat teď v květnu, nechat venku?
Děkuji Andrea
Za mě ano a ano.
Nejspíš nějaký lišaj a vrátit ven.
Milovníkzvířat123

XXX.XXX.57.165
Nejspíš to bude lišaj révový, ale nejsem si jistá. Kukla měří téměř 5 cm. Hostitelská rostlina je vrbovka ale také svízel a vinná réva... Zkuste ji zahrabat pod tenkou vrstvu listí kde víte, že nikdo nebude chodit. Pak pokud by jste chtěla vidět jak se kukla mění, vemte sklenici do ní dejte trochu listí, zahrabejte kuklu a čekejte. Kuklu nejlépe kontrolujte každý den a mějte ji s tou sklenicí venku. Po čase půjdou vidět křídla a možná i tykadla, v tu chvíli by jste ji měla vyndat ze sklenice a je to (až se začíná rýsovat tvar křídel, znamená to, že v opravdu blízké době vyleze motýl.) Ve sklenici kukla zůstat nemůže, protože kdyby jste nebyla poblíž nevyndala motýla, mohl by si poničit křídla. To je asi vše, ale nejlepší by bylo kdyby jste kuklu dala ven. Ale je to na vás🙂
Milovníkzvířat123
Andrea88
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji Andrea
Ano, je to lišaj. Myslím si, že je to buď svízelový nebo pryšcový. Kuklu můžete položit do nevytápěné místnosti do květináče na zeminu s nějakým kvítkem, po kterém si pak vyleze a narovná křídla. Vy ho pak vyfoťte a dejte sem fotky. Pak ho vypusťte ven.