Na jaké rostlině klade babočka bodláková vajíčka/CHOV

Babočka bodláková
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Milovníkzvířat123

10.5.2023 07:42
Milovníkzvířat123

XXX.XXX.57.165

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na jakých rostlinách klade babočka bodláková vajíčka. Vím že na bodlácích, ale jakých? Myslíte, že by mi je nakladla i na motýlí keř? Prosím, napište mi i odchov (od vajíčka po dospělce) Budu mít housenky od Insectlore tak jsem na to zvědavá. Jaká je živná rostlina? Prostě jejich chov.A ještě... Stačí pro deset motýlů síťka o velikosti 30×55 cm (délka×výška)? Zdá se mně to málo tak se radši ujišťuji.

Děkuji všem za rady
Milovníkzvířat123

10.5.2023 12:43
jarat

XXX.XXX.192.54

13.5.2023 19:26
Lumin17

XXX.XXX.174.101

Potrava pro housenky je ta co pálí, štípe čí píchá (kopřivy, bodláky…), na těch stejných rostlinách kladou i vajíčka. Čím teplejší prostředí, tím rychlejší vývoj ale i smrt. Nevím jestli je dobré je pouštět ven protože
netuším jestli by motýl z chovu dokázal přežít v přírodě… takový motýli jsou snadnou kořistí pro predátory (ale zkusit to můžete, přece jenom je to 2 generační druh). Potrava pro dospělce poslouží např. Nektar nebo šťavnaté ovoce (jablko, pomeranč…). Odchov je podle mě v domácím chovu jednoduchý, stačí aby se spářili a nakladly vajíčka. Při tom celém záleží hlavně na ideální teplotě. Velikost ubikace asi stačí… možná bych část motýlů vypustil do přírody.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2023 07:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lumin17 napsal(a):
Potrava pro housenky je ta co pálí, štípe čí píchá (kopřivy, bodláky…), na těch stejných rostlinách kladou i vajíčka. Čím teplejší prostředí, tím rychlejší vývoj ale i smrt. Nevím jestli je dobré je pouštět ven protože
netuším jestli by motýl z chovu dokázal přežít v přírodě… takový motýli jsou snadnou kořistí pro predátory (ale zkusit to můžete, přece jenom je to 2 generační druh). Potrava pro dospělce poslouží např. Nektar nebo šťavnaté ovoce (jablko, pomeranč…). Odchov je podle mě v domácím chovu jednoduchý, stačí aby se spářili a nakladly vajíčka. Při tom celém záleží hlavně na ideální teplotě. Velikost ubikace asi stačí… možná bych část motýlů vypustil do přírody.

Jenom zamyšlení.

Myslíte, že je rozdíl mezi motýlem z chovu a tím divokým? Instinkty by měly být stejné, ne? Neboli i divoké motýly leccos sežere.

Problém vidím, když se vypouštějí savci nebo ptáci, kteří si zvykli příliš na člověka. Ale motýlům je to asi jedno. Nebo ne?

14.5.2023 08:25
Lumin17

XXX.XXX.174.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jenom zamyšlení.

Myslíte, že je rozdíl mezi motýlem z chovu a tím divokým? Instinkty by měly být stejné, ne? Neboli i divoké motýly leccos sežere.

Problém vidím, když se vypouštějí savci nebo ptáci, kteří si zvykli příliš na člověka. Ale motýlům je to asi jedno. Nebo ne?

Co jsem tak viděl např. V botanických zahradách tak jsou o něco méně plašší než ty divoké. Ano, divocí motýli jsou taky kořist ale ti z domácích chovů tak jsou jednoduše polapitelní pro predátory protože jsou méně ostražití. :)

Milovníkzvířat123

14.5.2023 14:26
Milovníkzvířat123

XXX.XXX.57.165

Děkuji moc za odpovědi. Akorát... Co znamená dvougenerační?

14.5.2023 18:20
Jiří5

XXX.XXX.230.35

Milovníkzvířat123 napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi. Akorát... Co znamená dvougenerační?

Mimo další zajímavosti tohoto druhu (migrace) tak dvougenerační = dvě generace během jedné sezóny.
Také jsem přesvědčen že u motýlů nemá přímá zkušenost jedince žádný význam. Jedině snad zkušenost druhu jako takového. Pokud populace dokáže během let vyprodukovat dostatečný počet jedinců k jejímu přežití je vše tak jak má být a to bez ohledu na byť třeba nevídané zkušenosti jedince.
Nedostatek "ostražitosti" u jedinců odchovaných v zajetí, zejména opakovaně po více generací znamená že jsou do reprodukce opakovaně zapojeni i jedinci kteří by v přírodě neměli žádnou šanci.
Zdá se mě to nějak pravděpodobnější.

Milovníkzvířat123

22.5.2023 16:48
Milovníkzvířat123

XXX.XXX.57.165

Jenomže, přes zimu kopřiva není. Myslíte, že kdybych ji natrhala venku, zasadila ji a začala ji "pěstovat" vydrží mi přes zimu? Měla bych ji samozřejmě doma. Radši uvažuji předem, protože kdyby byla zima, neměla bych čím krmit housenky. Jinak vám všem děkuji za rady. Dost jste mi pomohli.

22.5.2023 21:48
jarat

XXX.XXX.205.181

Milovníkzvířat123 napsal(a):
Jenomže, přes zimu kopřiva není. Myslíte, že kdybych ji natrhala venku, zasadila ji a začala ji "pěstovat" vydrží mi přes zimu? Měla bych ji samozřejmě doma. Radši uvažuji předem, protože kdyby byla zima, neměla bych čím krmit housenky. Jinak vám všem děkuji za rady. Dost jste mi pomohli.

Proč chcete v zimě chovat babočky bodlákové a pěstovat kopřivy??? Má to nějaký smysl?
Myslím si, že to trochu přeháníte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík