Dobrý den, tady na anonymní diskuzi někdo psal, že našel housenku a už se mu několikrát svlékla a snad se mu ji podaří odchovat až do kuklení, velmi mne to zaujalo a zajímalo by mne, co taková housenka nalezená někde na louce potřebuje (Prostor, krmení, ..) a jestli je její odchov složitý nebo ho zvládne prakticky každý?
Ahoj húsenka potrebuje 1. krmenie 2. priestor
1. Ak vieš čo je to za druh húsenky už není ťažké nájsť vhodnú potravu to čo žerie daný druh si nájdeš v rôznych knihách alebo na rôznych stránkach. Ak nevieš čo je to za druh tak môžeš dať obrázok tu na ifaunu a snáď ju niekto bude poznať. Ak máš šťastie a nájdeš ju napríklad na púpave je veľká šanca že tú púpavu žerie. Skúsiš jej ju dať a uvidíš či bude po pár hodinách obhryzená. Ak áno našiel si správnu rastlinu teraz ju lén krm kým sa nezakuklí. - ak húsenka nežewrie môže to znamenať že buď niečo nie je v poriadku alebo sa ide zvliekať - húsenka sa zvlieka asi 5x L1-L5. Ako bude húsenka jesť, treba jej samozrejme čistiť. Pri jednej húsenici to stačí tak raz za 2-3 dni podľa toho koľko toho má v krabičke. To závisí už od teba. Pri prekladaní húseníc sa mi osvedčilo prekladanie húseníc s jemným štetcom.
2. priestor ak máš húsenku jednu stačí jej menšia krabička samozrejme s dierkami ktorými sa bude vetrať. Pokiaľ už máš väčši chov je dobré ich dať buď do akvária a vrch prekryť tilom prípadne záclonou kvôli vetraniu alebo si zhotoviť húseničník. Húseničník si môžeš spraviť aký len chceš ale najlepšie sú tie ktoré majú čo najväčšie vetranie. stačí si zadať do googlu chov húsenic, chov motýľov alebo ako vyrobiť húseničník a určite niečo nájdeš.
O kukly se netreba nijak zvlášť starať len si musíš zistiť či zimuju u väčšiny denných motýľov kukly nezimujú ako babôčky, otakárci ale niektoré áno. Vtedy ich stačí dať do krabičky a napríkald na balkon potom už len na jar vybrať a čakať motýľa :)
Chcic podotknout že housenka není žádny brouk nebo pavouk takže nic na lezení jako kámen a podobne není vúbec treba a spíše to obmedzuje housenku. Hlína také není treba hlína se dáva jen nekterým housenkám pred kuklením hlavne lišajum pač se kuklí v zemi a listí jinak tma vúbec není treba a nedávejte ji tam. Zavarovacka muze byt jen to musi byt vzdušné takže hodne dír tam musite udelat.
Zdravím,
já si letos chov housenek vyzkoušela, motýly jsem bohužel musela vypustit, protože nemám prostor pro dostatečnou voliéru či skleník. Se zeminou jsem chovala Bekyně a Osenice - obojí se mi kuklilo pod zemí. Není to ale ideální, hlína mi od jejich bobků občas plesněla. Větvičky jsem dávala jen jako potravu, ne k lození, a docela dobře šplhali i po skle "terária". Otakárky jsem odchovala na vlhkém ubrousku a vyhovovalo mi to mnohem více.
Přeji štěstí jak v případném chovu tak v životě,
Kathie
Zberatel housenek

XXX.XXX.139.5
Jak jse jmenuje zelená housenka co žere kvetak?
Adamys

XXX.XXX.228.157
Jak se nejlépe hledají housenky nijaké babočky na kopřivě napr. za jakeho pocasi nebo na spodku na vrchu proste tipy
p.s. jsem Slovak takze za zlou češtinu se omlouvám.
Adamys
napsal(a):
Jak se nejlépe hledají housenky nijaké babočky na kopřivě napr. za jakeho pocasi nebo na spodku na vrchu proste tipy
p.s. jsem Slovak takze za zlou češtinu se omlouvám.
Podle mě to je trochu o štěstí, chce to procházet porosty kopřiv, nejlíp se hledají hnízda ještě malých housenek, které jsou většinou černé / hnědé a to baboček síťkovaných. kopřivových a baboček paví oko. Větší housenky jsou často napadeny cizopasníky. tak je lepší brát co nejmenší.
Poznámka: Na fotce jsou odchované paví oka před vypuštěním, bylo jich celkem snad padesát, asi i víc...
Emmička

XXX.XXX.226.99
Dobrý den nevíte prosím vas někdo co je to za druh 😞?? Potřebují to kvůli potravě jelikož tam kde jsem ji našla tak ty listy nezrala 😞
Moc děkuji za odpověď 😊
emmička

XXX.XXX.226.99
Už se jednou svlékla.... A je možný ze to bude tím moc děkuji za pomoc a rady ❤❤
Pravděpodobně je to housenka nějakého z našich běžných přástevníků (nejspíš mátový, nebo šťovíkový), pampeliška by měla stačit. Myslím že je to ta nejpravděpodobnější volba, housenky b.velkohlavé již nejsou, bourovci málokdy mají chlupaté housenky (a b.ostružiníkový už má touto dobou housenky velké). Můžu se ale mýlit, hodně štěstí