keltmen
napsal(a):
zdarec je to Argiope bruennichi nebo-li křižák pruhovaný..Je to samice nebojť samec je 4-6 mm velký ,oproti samici která je 15-20mm....KOZEL
Sorry, ze zase reaguji, ale na tohle musim :-) K tomu samcovstvi a samickovstvi u tohohle druhu - neni to je ve velikosti! Same c vypada uplne jinak, spis jak nejaka celistnatka ci neco podobneho. VH
argy
napsal(a):
Právě naopak,rozšiřuje se po celé ČR i do vyšších poloh. U nás byl oběven teprve nedávno na jižní moravě v okolí Břeclavy,od té doby se rychle rozšířil.
Sorry, ale zas to musim upravit. Zdaleka nebyl prvni "expanzni" nalez na Breclavsku. Tam jej sice lovil prof. Miller, nas to nejvetsi arachnolog, ale byl tam velmi vzacny a nesiril se (bylo to v 50 a 60-tych letech). Pak byl (na zacatku 90-tych let) nalezen Dr. Kurkou v Milovicich (vojenskej vycvikac po Rusech) ve strednich Cechach a od te doby se zacal sirit a to tak, ze uz jej bylo mozne najit i na jinych, nez xerotermnich biotopech. ted ho muzete najit opravdu vsude, ale zda se, ze jeho abundance jsou malinko nizsi, nez v prubehu expanze. Je zajimave, ze nebyl zaznamenano to, ze by nejak konkuroval nasim autochtonim druhum krizaku, jako je A. qudratus ci A. marmoreus, kteri oba dospivaji ve stejnou dobu, jak A. brunnichi. Proste maji v te jejich nice dost volneho prostoru :-) Zajimave je take to, ze se tohle zviratko rozsirilo uplne stejne i v sousednim Nemecku, kde mu rikaji Wespspinne (nebo Wespespinne?). Ted zazivaji expanzi naseho nejjedovatejsiho pavouka zaprednice Cheiracanthium punctorium (velikej barevnej pavouk), ale u nas jsme jej zatim zaznamenali jen parkrat (cca 10 mapovych ctvercu). VH
*shandy*
napsal(a):
Zdravím!!!
předevčírem jsem našel tohoto krásného křižáka na Severní Moravě(Bohutín)A asi před dvoumi lety jich bylo v šumperku docella dost k vidění
Jak jsem psal, jsou uplne vsude. PO kazde, kdyz jsemvenku, tak aspon jednu samici najdu a ze jsem pracovne venku i nekolikrat tydne. VH
vladimir hula
napsal(a):
Jak jsem psal, jsou uplne vsude. PO kazde, kdyz jsemvenku, tak aspon jednu samici najdu a ze jsem pracovne venku i nekolikrat tydne. VH
Já jsem tyto křižáky našel ve velkém počtu u nás kousek od baráku v Ostravě. Jednoho jsem chytil a dál do sklenice, hned si udělal pavučinu a do rána i kokon. Toho jsem se lekl, neboť bych nechtěl mít zamořený byt, a tak jsem ho vypustil zpátky i z kokonem.