Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.10.2007 16:34

Zdravím,
Jak jsem si tak prohlížel nemoderovanou diskuzi , tak se tam řešily cikády. Tak jsem se rozhodl napsat, jak to s našimi cikádami je.
Jak už bylo řečeno u nás žijí 3 druhy.
Jsou to : Cikáda viničná (Tibicina haematodes), cikáda trnková (Cicadetta tibialis) a cikáda chlumní (Cicadetta montana).

Cikáda viničná (Tibicina haematodes) - naše největší cikáda v rozpětí křídel až 8cm (tělo až 4cm), u nás kriticky ohrožená, chráněná.Obývá teplé svahy, i v kulturní krajině (vinice). Vyskytuje se na Jižní Moravě (např. Pálava, Bzenecko), vzácná.

Cikáda trnková (Cicadetta tibialis) - menší druh, obývá teplejší biotopy. Hojnější na Jižní Moravě (okolí Brna),Střední Čechy.

Cikáda chlumní (Cicadetta montana) viz foto - relativně nejběžnější naše cikáda. Setkáme se s ní i v pahorkatinách. Např. na Vsetínsku obývá podobné biotopy jako sklípkánek černý (Atypus piceus) - výsluné okraje lesů, suché pastviny.

Neregistrovaný uživatel

6.10.2007 20:08
Neregistrovaný uživatel

argy napsal(a):
Zdravím,
Jak jsem si tak prohlížel nemoderovanou diskuzi , tak se tam řešily cikády. Tak jsem se rozhodl napsat, jak to s našimi cikádami je.
Jak už bylo řečeno u nás žijí 3 druhy.
Jsou to : Cikáda viničná (Tibicina haematodes), cikáda trnková (Cicadetta tibialis) a cikáda chlumní (Cicadetta montana).

Cikáda viničná (Tibicina haematodes) - naše největší cikáda v rozpětí křídel až 8cm (tělo až 4cm), u nás kriticky ohrožená, chráněná.Obývá teplé svahy, i v kulturní krajině (vinice). Vyskytuje se na Jižní Moravě (např. Pálava, Bzenecko), vzácná.

Cikáda trnková (Cicadetta tibialis) - menší druh, obývá teplejší biotopy. Hojnější na Jižní Moravě (okolí Brna),Střední Čechy.

Cikáda chlumní (Cicadetta montana) viz foto - relativně nejběžnější naše cikáda. Setkáme se s ní i v pahorkatinách. Např. na Vsetínsku obývá podobné biotopy jako sklípkánek černý (Atypus piceus) - výsluné okraje lesů, suché pastviny.

Pekne schrnuto -> jen upravim, ze c. vinicna je v soucasnosti extremne vzacna a jsou to skutecne jednotlive nalezy, z tech dvou Cacadett je tibialis dost vzacnou -> treba na Palave velmi dlouho nebyla znama a nasel ji tam Chladek teprve v roce 2006. C. montana je leckde a vypada to, ze jde pomalinku na horu (jako ze ji je vic). Treba jako malej ji temer neznam, ale v posledni dobe ji potkavam cim dal casteji. VH

cislo.5

8.10.2007 20:36
cislo.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pekne schrnuto -> jen upravim, ze c. vinicna je v soucasnosti extremne vzacna a jsou to skutecne jednotlive nalezy, z tech dvou Cacadett je tibialis dost vzacnou -> treba na Palave velmi dlouho nebyla znama a nasel ji tam Chladek teprve v roce 2006. C. montana je leckde a vypada to, ze jde pomalinku na horu (jako ze ji je vic). Treba jako malej ji temer neznam, ale v posledni dobe ji potkavam cim dal casteji. VH

Pokud jsou u nás tolik vzácné,je možné u nás zažít ty samé letní večery pod širákem jako například v Bulharsku (Řecku,Turecku,Africe..) s koncerty cikád?

vladimír hula

9.10.2007 12:51
vladimír hula

cislo.5 napsal(a):
Pokud jsou u nás tolik vzácné,je možné u nás zažít ty samé letní večery pod širákem jako například v Bulharsku (Řecku,Turecku,Africe..) s koncerty cikád?

No, nee :) Ty nase zdaleka tak nervou. VH

29.5.2011 10:30
leniska

XXX.XXX.204.238

Dobry den,
jiz od poloviny kvetna se mi ve svestkovem sadu velice hlasite ozyva cikada (obec Vyskovec, Moravske Kopanice, Bile Karpaty,). Prosim nemate typ, o jaky druh by se mohlo jednat a jakym zpusobem ho pripadne lze urcit? (odchyt, staci hlasovy projev?:)

Predem Vam velice dekuji za radu
L.Sejnohova

Vrba Miroslav

26.7.2015 22:52
Vrba Miroslav

XXX.XXX.231.235

Cikáda v Jihlavě ze dne 22.7.2015.
Viničná nebo obecná.
Jak se tu ocitla ?

JohnnyBimmer

27.8.2017 16:37
JohnnyBimmer

XXX.XXX.202.109

cislo.5 napsal(a):

Podle mých zkušeností lze takové dny a hlavně večery zažít i u nás, ale pouze v teplých oblastech. Zažil jsem je osobně několikrát na Jižní Moravě na Pálavě, stejně jako na teplých lokalitách v Čechách v Českém krasu, Českém středohoří a na některých místech v Polabí. Zrovna před pár dny (v noci z 18. na 19. srpna 2017, cca kolem 21:30 večer, už za tmy) jsem projížděl autem přes Dolní Beřkovice u Mělníka a udělal si kratší pauzu. Musím říct, že byla teplá noc a cikády tam "řvaly jako krávy", jak by řekla stará Škopková... Prostě úplně stejně jako někde v Chorvatsku nebo v Itálii. Takže sporadicky a velmi místně, ale dá se...

9.8.2018 08:08
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Máme nějakou cikádu u nás u baráku a musím říct, že dělá už kolikátou noc strašný kravál a už si nepřipadám jak v Chorvatsku ( ze začátku jsem si říkala.. jéé.. to je krásné, přesně jak u moře.. ), ale po cca měsíci, kdy ji máme přesně u otevřeného okna, tak ji už ráda nemám.. Poradíte mi někdo, co s ní má dělat, jak se jí zbavit, případně, jak ji mohu odlákat od našeho okna? Je třeba něco co jí vadí, co jí smrdí a ona by se odstěhovala dělat noční koncert jinde?

Evca61

10.6.2019 07:24
Evca61

XXX.XXX.119.64

To same co pomeranc .. Kdo poradi?K nam se dostala asi pred 14dny , nebo respektive se ozyva, zacne k veceru a neustane az nekdy k ranu

Milda.P

23.8.2019 20:06
Milda.P

XXX.XXX.43.226

Evca61 napsal(a):
To same co pomeranc .. Kdo poradi?K nam se dostala asi pred 14dny , nebo respektive se ozyva, zacne k veceru a neustane az nekdy k ranu

Přesně tak u nás hlučí jen co se setmí až do ranních hodin. Při otevřeném okně je to dost obtěžující. Tento jev pozorujeme posledních několik roků nazpět. Přehluší hravě naše cvrčky, kteří jsou slyšet jen tak někde v pozadí.
Je to lokalita kousek od Třebíče. Tak, že žádná Pálava jak se hodně zmiňuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík